Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Ποια τρόφιμα «απαγορεύονται» & ποια «αγαπά» το στομάχι

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν παλινδρόμηση τροφής και στομαχικών οξέων, δυσκολία στην κατάποση, βήχα και καούρα, ενώ εκτιμάται ότι ένας στους τρεις ενήλικες εμφανίζει αρνητικά συμπτώματα παλινδρόμησης οξέων.
Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί εύκολα να ελεγχθεί με την κατανάλωση τροφών που δεν ερεθίζουν το στομάχι και την προτίμηση εκείνων που καταπραΰνουν το στομάχι.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ή ΓΟΠ) αναφέρεται στην κίνηση του στομάχου και του κάτω οισοφάγου να μετακινηθούν προς τα πάνω, προς τον θώρακα, κατά τη διάρκεια της πέψης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την επαναλαμβανόμενη ροή του χυμού του στομάχου και του καυστικού οξέος προς τον οισοφάγο και την πλησίαση του στόματος, προκαλώντας καούρες, δυσφαγία και άλλα συμπτώματα στον ασθενή. Η ΓΟΠ μπορεί να είναι αποτέλεσμα ασθενειών όπως η παλινδρόμηση του στομάχου ή η χαλάρωση του σφιγκτήρα του οισοφάγου, αλλά και άλλων παραγόντων όπως η υπέρβαρος, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η κατανάλωση καυστικών φαγητών.

Ο δρ David M. Poppers γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο NYU Langone της Νέας Υόρκης παραθέτει τα τρόφιμα που μάλλον ερεθίζουν το στομάχι των πασχόντων καθώς και εκείνα που είναι πιο φιλικά με το πεπτικό σύστημα.

Ποια τρόφιμα να αποφύγετε


Τηγανιτά και πρόχειρο φαγητό. Σίγουρα η ένοχη απόλαυση της τηγανιτής πατάτας δεν θεωρείται και η πιο υγιεινή, όταν όμως πρόκειται για την πρόκληση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των απαγορευμένων τροφίμων. Μια μελέτη του Οκτωβρίου 2014 στο Przegląd Gastroenterologiczny διαπίστωσε κάποια συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης και της διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των τηγανητών τροφών.

Λιπαρά κρέατα. Επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον και το λουκάνικο μπορούν εξίσου να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα. Οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξέλθουν από το στομάχι, σε αντίθεση με τις πιο εύπεπτες τροφές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση τροφής, σύμφωνα με τη μελέτη του 2014 στην επιθεώρηση Przegląd Gastroenterologiczny.

Καυτερά. Τα πικάντικα φαγητά, όπως η σκόνη τσίλι, το πιπέρι αλλά και το σκόρδο θα μπορούσαν να ερεθίσουν τον βλεννογόνο του οισοφάγου, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Thoracic Disease, προκαλώντας το αίσθημα της καούρας.

Ντομάτες. Λόγω της οξύτητας της ντομάτας, θα μπορούσαν να εντείνουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το ίδιο και ο χυμός ντομάτας.

Εσπεριδοειδή. Όπως και οι ντομάτες, το ίδιο και τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ είναι αρκετά όξινα.

Σκόρδο. Μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα πράσα, έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένα συμπτώματα παλινδρόμησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Primary Care. Αν και δεν είναι σαφείς οι λόγοι, ενδεχομένως ο ένοχος να είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε FODMAPs (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές ενοχλήσεις.

Σοκολάτα. Η σοκολάτα δεν είναι τόσο γλυκιά για την υγεία του στομάχου, καθώς θεωρείται μια από τις χειρότερες τροφές για την καούρα.

Μέντα. Η μέντα θα μπορούσε να εντείνει καούρα. Αυτό συμβαίνει διότι μπορεί να χαλαρώσει ο οισοφαγικός σφιγκτήρας, επιτρέποντας στο οξύ να ανέλθει.

Καφεΐνη. Η ποσότητα του καφέ και τσαγιού με καφεΐνη θα πρέπει επίσης να περιοριστεί, καθώς θεωρούνται ερεθιστικοί παράγοντες για την παλινδρόμηση.

Ανθρακούχα ποτά. Το αέριο που απελευθερώνεται από τα ανθρακούχα ποτά στο στομάχι αυξάνει την πίεση που ασκείται, αναγκάζοντας τον οισοφαγικό σφιγκτήρα να ανοίξει. Πολλά από αυτά, επίσης, περιέχουν καφεΐνη.

Αλκοόλ. Τα οινοπνευματώδη ποτά θα μπορούσαν εξίσου να διαταράξουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, αυξάνοντας παράλληλα το οξύ του στομάχου.

Ποια τρόφιμα «αγαπά» το στομάχι

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, φυστικοβούτυρο και δημητριακά ολικής αλέσεως, αποφεύγοντας όμως αυτά που ήδη αναφέρθηκαν παραπάνω.
Ψάρια, ελαιόλαδο και ένα διατροφικό πλάνο με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή
Άπαχα κρέατα στον ατμό ή ψητά και αυγά
Ημίπαχα ή άπαχα γαλακτοκομικά
Λευκό ψωμί και ζυμαρικά
Ροφήματα βοτάνων και άφθονο νερό.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram