Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Άγριο Σκόρδο - Οι κυριότερες Θεραπευτικές Ιδιότητες

Το άγριο σκόρδο (Allium ursinum), επίσης γνωστό ως "αιλούριο το σκόρδο" ή "αιλούριο το μαύρο σκόρδο", είναι μια φυτική είδος που ανήκει στην οικογένεια των Λιλιοειδών (Liliaceae). Το άγριο σκόρδο απαντάται κυρίως σε δάση και υγρές περιοχές, και συνήθως ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Το άγριο σκόρδο έχει έντονο άρωμα σκόρδου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική ως μια γεύση για πολλά πιάτα, συμπεριλαμβανομένων σαλατών, πιάτων με λαχανικά, ζυμαρικών, ψαριών και κρεάτων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε σάλτσες και αρωματικά λάδια.

Παραδοσιακά, το άγριο σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί και ως θεραπευτικό φυτό, καθώς έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας και της καρδιαγγειακής υγείας.

Το άγριο σκόρδο έχει μακρά ιστορία χρήσης στη θεραπευτική, ιδίως στην παραδοσιακή ιατρική της Ευρώπης και της Ασίας. 

Αναφορές στη χρήση του άγριου σκόρδου ως θεραπευτικού φυτού υπάρχουν από την αρχαιότητα, και πιστεύεται ότι έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μερικές από τις κυριότερες θεραπευτικές ιδιότητες του άγριου σκόρδου είναι οι εξής:

  • Αντιμικροβιακή δράση: Το άγριο σκόρδο περιέχει αλλικίνες, ενώσεις που έχουν αντιμικροβιακή δράση κατά διάφορων βακτηρίων και μύκητων.
  • Αντιφλεγμονώδης δράση: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το άγριο σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, η οποία είναι η βασική αιτία πολλών ασθενειών όπως οι αρθρίτιδες και οι νόσοι του πεπτικού συστήματος.
  • Αντιοξειδωτική δράση: Το άγριο σκόρδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
  •  Το άγριο σκόρδο έχει αντιοξειδωτική δράση χάρη στα φυτοχημικά του συστατικά, όπως οι αλλικίνες, οι οποίες είναι ενεργά συστατικά που βρίσκονται στον σκόρδο. Οι αλλικίνες έχουν δείξει να έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών και στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη που προκαλείται από την οξείδωση.

    Επιπλέον, η αντιοξειδωτική δράση του άγριου σκόρδου βοηθά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών και παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

    Ενώ οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του άγριου σκόρδου είναι αρκετά αξιοσημείωτες, η κατανάλωση του σε μεγάλες ποσότητες ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν τη χρήση του ως συμπληρώματος διατροφής. 
  • ©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

  • Ακολουθήστε μας και στο Facebook

    Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

    Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram