Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τα "Θαυματουργά" οφέλη του Σκόρδου για την Υγεία και Ευεξία μας !

 


Από την προστασία από το κοινό κρυολόγημα και την ικανότητα να βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, το σκόρδο έχει αποδείξει την αξία του

«Αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακο σας και το φάρμακο να είναι η τροφή σας». 


Αυτές είναι διάσημες λέξεις από τον αρχαίο Έλληνα γιατρό Ιπποκράτη, που συχνά αποκαλείται ο πατέρας της δυτικής ιατρικής. 

Συνταγογραφούσε το σκόρδο για τη θεραπεία μιας ποικιλίας ιατρικών παθήσεων – και η σύγχρονη επιστήμη έχει επιβεβαιώσει πολλές από αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Εδώ είναι 11 οφέλη για την υγεία του σκόρδου που υποστηρίζονται από ανθρώπινη έρευνα και αλιεύσαμε στο healthline.com:

Το σκόρδο περιέχει ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Το σκόρδο είναι φυτό της οικογένειας Allium (κρεμμύδι).
Κάθε τμήμα ενός βολβού σκόρδου ονομάζεται σκελίδα. Υπάρχουν περίπου 10-20 σκελίδες σε έναν μόνο βολβό, στο περίπου.

Το σκόρδο φύεται σε πολλά μέρη του κόσμου και είναι δημοφιλές συστατικό στη μαγειρική, λόγω της έντονης μυρωδιάς και της νόστιμης γεύσης του.

Ωστόσο, σε όλη την αρχαία ιστορία, η κύρια χρήση του σκόρδου ήταν για την υγεία και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Η χρήση του τεκμηριώθηκε αρκετά από πολλούς σημαντικούς πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Αιγυπτίων, των Βαβυλωνίων, των Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Κινέζων.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν τώρα ότι τα περισσότερα από τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία προκαλούνται από ενώσεις θείου που σχηματίζονται όταν μια σκελίδα σκόρδου τεμαχίζεται, συνθλίβεται ή μασάται.

Ίσως η πιο γνωστή ένωση είναι η αλισίνη. Ωστόσο, η αλισίνη είναι μια ασταθής ένωση που υπάρχει μόνο για λίγο στο φρέσκο σκόρδο αφού κοπεί ή συνθλιβεί.

Άλλες ενώσεις που μπορεί να παίζουν ρόλο στα οφέλη του σκόρδου για την υγεία περιλαμβάνουν το διαλλυλοδισουλφίδιο και τη S-αλλυλ-κυστεΐνη (3Αξιόπιστη πηγή).

Οι ενώσεις θείου από το σκόρδο εισέρχονται στο σώμα σας από το πεπτικό σύστημα. Στη συνέχεια ταξιδεύουν σε όλο σας το σώμα, ασκώντας ισχυρές βιολογικές επιδράσεις.

Το σκόρδο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και έχει ελάχιστες θερμίδες


Μία μόνο σκελίδα (3 γραμμάρια) ωμό σκόρδο περιέχει:

  • Μαγγάνιο: 2% της ημερήσιας αξίας
  • Βιταμίνη Β6: 2% της ημερήσιας αξίας
  • Βιταμίνη C: 1% της ημερήσιας αξίας
  • Σελήνιο: 1% του ημερήσιας αξίας
  • Φυτικές ίνες: 0,06 γρ
  • Αυτό συνοδεύεται από 4,5 θερμίδες, 0,2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1 γραμμάριο υδατάνθρακες.


Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος

Τα συμπληρώματα σκόρδου είναι γνωστό ότι ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι δραστικές ενώσεις στο σκόρδο μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό είναι υπεύθυνες για περισσότερους θανάτους από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη πάθηση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υπέρταση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτές τις ασθένειες.

Ανθρώπινες μελέτες έχουν βρει ότι τα συμπληρώματα σκόρδου έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υψηλή αρτηριακή.

Το σκόρδο βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η οξειδωτική βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες συμβάλλει στη διαδικασία γήρανσης.

Το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τους προστατευτικούς μηχανισμούς του σώματος έναντι της οξειδωτικής βλάβης.

Οι συνδυασμένες επιδράσεις στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κοινών παθήσεων του εγκεφάλου όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια.


Το σκόρδο μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο
Οι πιθανές επιπτώσεις του σκόρδου στη μακροζωία είναι βασικά αδύνατο να αποδειχθούν στους ανθρώπους.

Αλλά δεδομένων των ευεργετικών επιδράσεων σε σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όπως η αρτηριακή πίεση, είναι λογικό το σκόρδο να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.


Το γεγονός ότι μπορεί να καταπολεμήσει μολυσματικές ασθένειες είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας, επειδή αυτές είναι κοινές αιτίες θανάτου, ειδικά σε ηλικιωμένους ή άτομα με δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα.


Το σκόρδο μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών

Καμία ανθρώπινη μελέτη δεν έχει μετρήσει την επίδραση του σκόρδου στην απώλεια οστικής μάζας. Ωστόσο, μελέτες σε τρωκτικά έχουν δείξει ότι μπορεί να ελαχιστοποιήσει την οστική απώλεια αυξάνοντας τα οιστρογόνα στις γυναίκες. Μια μελέτη σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση διαπίστωσε ότι μια ημερήσια δόση ξηρού εκχυλίσματος σκόρδου (ίση με 2 γραμμάρια ακατέργαστου σκόρδου) μείωσε σημαντικά τον δείκτη ανεπάρκειας οιστρογόνων. Αυτό υποδηλώνει ότι αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία των οστών στις γυναίκες.

Τρόφιμα όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια μπορεί επίσης να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην οστεοαρθρίτιδα.

Παρενέργειες σκόρδου

Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα στο σκόρδο, όπως η κακοσμία του στόματος. Υπάρχουν επίσης μερικοί άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε αυτό.

Εάν έχετε αιμορραγική διαταραχή ή παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος, μιλήστε με το γιατρό σας πριν αυξήσετε την πρόσληψη σκόρδου.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram