Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Αμπελόφυλλα - Θρεπτική Αξία & Τρόπος Συντήρησης

Τα αμπελόφυλλα είναι τα φύλλα της κληματαριάς , του φυτού από το οποίο παράγεται το κρασί. Χρησιμοποιούνται στη μεσογειακή κουζίνα ως μαγειρικό υλικό για την παρασκευή γνωστών πιάτων όπως η γεμιστά και άλλα.

Συνήθως χρησιμοποιούνται τα νεαρά φύλλα της αμπέλου, τα οποία πλένονται και αφαιρούνται τα στελέχη τους πριν από την παρασκευή.

Στη συνέχεια μπορούν να βραστούν για λίγα λεπτά και να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή διαφόρων πιάτων.

Τα αμπελόφυλλα περιέχουν πλούσια ποσότητα φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C. Επίσης, περιέχουν σημαντικές ποσότητες μετάλλων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, τα αμπελόφυλλα μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της πέψης και στην αποτοξίνωση του οργανισμού. 

Επίσης, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στο σώμα.

Τα αμπελόφυλλα περιέχουν επίσης καταπραϋντικές και καθαρτικές ιδιότητες, ενισχύοντας τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βοηθώντας στη διατήρηση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα. 

Επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των νοσημάτων της καρδιάς, καθώς οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων. 

Η θρεπτική αξία των αμπελοφύλλων εξαρτάται από τη μορφή και τον τρόπο παρασκευής τους. 

Συνήθως χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε διάφορα πιάτα, όπως οι γνωστές αμπελόφυλλοι γεμιστοί, και μπορούν να περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως οι εξής:

  • Φυτικές ίνες: Τα αμπελόφυλλα περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.
  • Βιταμίνες: Τα αμπελόφυλλα περιέχουν βιταμίνες Α, Κ, Ε και C, που συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών και στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
  • Μεταλλικά στοιχεία: Τα αμπελόφυλλα περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, φωσφόρου και σιδήρου, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των νεύρων και των μυών, στην καλή όραση και στην παραγωγή ενέργειας.

Τρόπος συντήρησης 

Αμπελόφυλλα στα βάζα χωρίς άλμη

Σε καθαρό βάζο γυάλινο αποστειρωμένο βάζουμε τα φύλλα σε δεκάδες.Τα φύλλα μας πρέπει να είναι στεγνά. Τα σφηνώνουμε και κλείνουμε με καπάκι καινούργιο. Τα καπάκια τα έχουμε βάλει στο φούρνο στους 150 για 10λεπτά περίπου. Τα πιάνουμε με ένα πανί για να μη καούμε και αφού το σφραγίσουμε το γυρνάμε ανάποδα για μία μέρα. Αποθηκεύουμε σε δροσερό σκοτεινό ντουλάπι.Δεν τα πλένω τα φύλλα, όταν τα χρειαστώ τα πλένω. Προσοχή μόνο αν ανοίξεις το βαζάκι πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις όλα αλλιώς μουχλιάζουν.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram