Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Κρεμμύδια: Τα πολλαπλά οφέλη και ιδιότητες για την υγεία

 

Τα κρεμμύδια είναι λαχανικά σε σχήμα βολβού και αναπτύσσονται κάτω από τη γη. Ανήκουν στην οικογένεια του γένους Allium ανθοφόρων φυτών.

Καταναλώνονται είτε φρέσκα (πράσινα) είτε ξερά και είναι ξαδερφάκια με τα σκόρδα, τους βολβούς, το σχοινόπρασο, την πρασουλίδα και τα πράσα.

Τα κρεμμύδια έχουν μια σειρά από ιδιότητες και οφέλη για την υγεία του ανθρώπου καθώς περιέχουν πληθώρα από ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία και φυτοχημικές ενώσεις.


Τα συστατικά που περιέχει έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και σχετίζονται με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. Δεν είναι τυχαίο που από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο.

Στις μέρες μας το κρεμμύδι έχει ερευνηθεί για την αποτελεσματικότητά του στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα καθώς και για τη συνεισφορά τους στην υγεία των οστών.

Τα κρεμμύδια τα συναντούμε σε πάρα πολλά Ελληνικά πιάτα και σαλάτες αλλά χρησιμοποιείται εξίσου και στη διεθνή κουζίνα.

Τρώγονται ωμά στις σαλάτες, σωταρισμένα, στο φούρνο, στην κατσαρόλα, ψητά στο γκρίλ, αλλά και τηγανιτά.

Σκόνη κρεμμυδιού χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης σε τσιπς, παξιμάδια αλλά και έτοιμα φαγητά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες από κρεμμύδια που διαφέρουν στο χρώμα, στο μέγεθος αλλά και στο σχήμα. Η γεύση τους ποικίλει από ελαφρώς γλυκιά, έως και πικρή, αναλόγως την εποχή.

Η γεύση είναι οξεία και έχει χαρακτηριστική αψάδα, προκαλώντας ελαφρύ κάψιμο. Ο λόγος είναι η μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και θειώδη.

Μπορούν να καταναλωθούν και πριν την πλήρη ωρίμανσή τους, όπου παίρνουν το τελικό τους σχήμα και μέγεθος. Είναι τα λεγόμενα φρέσκα / πράσινα.

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε αναλυτικά όλα τα διατροφικά χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες και τα οφέλη που έχουν τα κρεμμυδάκια.


Τα ωμά κρεμμύδια είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε θερμίδες καθώς τα 100 γραμμάρια περιέχουν μόλις 40!


Τα φρέσκα κρεμμύδια που αγοράζουμε από τη μαναβική περιέχουν 89% νερό, 9% υδατάνθρακες, 1,7% φυτικές ίνες, ελάχιστη πρωτεΐνη και ίχνη από λιπαρά.

Η διατροφική αξία από 100 γραμμάρια κρεμμυδιού είναι ως εξής:

  • Θερμίδες: 40
  • Νερό: 89%
  • Πρωτεΐνες: 1.1 grams
  • Υδατάνθρακες: 9.3 γρ
  • Σάκχαρα: 4.2 γρ
  • Φυτικές ίνες: 1.7 γρ
  • Λίπη: 0.1 γρ

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το 9-10% τόσο των φρέσκων όσο και των ξηρών κρεμμυδιών. Είναι κυρίως απλά σάκχαρα όπως φρουκτόζη, γλυκόζη και σουκρόζη και φυτικές ίνες.

100 γραμμάρια ξηρού κρεμμυδιού περιέχει 9.3 γρ υδατανθράκων εκ των οποίων τα 1.7 γρ είναι φυτικές, πράγμα που σημαίνει πως τα συνολικά γραμμάρια που χωνεύουμε και αποδίδουν θερμίδες είναι 7.6 γρ.


Φυτικές ίνες και πρεβιοτικά

Τα φρέσκα κρεμμύδια είναι σχετικά καλή πηγή φυτικών ινών καθώς αποτελούν το 0.9–2.6% ανάλογα με τον τύπο και την ποικιλία.
Ο βασικός τύπος φυτικών ινών στο κρεμμύδι είναι οι φρουκτάνες. Στην πραγματικότητα τα κρεμμύδια είναι ανάμεσα στις καλύτερες πηγές φρουκτανών.

Οι φρουκτάνες όπως η ινουλίνη χαρακτηρίζονται σε ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες και είναι πρεβιοτικές ίνες οι οποίες αποτελούν τροφή για τα φιλικά βακτήρια του εντέρου.

Κατά την πέψη τους δημιουργούνται λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου όπως το βουτυρικό οξύ, το οποίο βελτιώνει την υγεία του πεπτικού, μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ωστόσο οι φρουκτάνες συγκαταλέγονται στη λίστα τροφίμων FODMAPs, που ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες σε ευαίσθητα άτομα που αντιμετωπίζουν πεπτικές διαταραχές όπως το ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα).
Σχετικές έρευνες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10395608/
https://tinyurl.com/2jbawzss
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23609775/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18524324/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24892470/
 

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Τα κρεμμύδια περιέχουν σχετικά αρκετή ποσότητα από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως:Βιταμίνη C. Είναι ίσως η πιο γνωστή βιταμίνη παγκοσμίως. Η φυσική βιταμίνη C έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι απολύτως απαραίτητη για δυνατό ανοσοποιητικό. Είναι επίσης απολύτως απαραίτητη για την επιδιόρθωση των ιστών μετά από τραυματισμού αλλά και για τη σύνθεση του κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα.Φυλλικό οξύ (B9). Το φυλλικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα Β. Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των κυττάρων και το μεταβολισμό. Είναι επίσης απολύτως απαραίτητο για έγκυες γυναίκες.Βιταμίνη B6. Η βιταμίνη Β6 ή αλλιώς πυριδοξίνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα που συνήθως τρώμε καθημερινά. Συμβάλλει στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.Κάλιο. Το συγκεκριμένο απαραίτητο μέταλλο μειώνει την αρτηριακή πίεση και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία της καρδιάς.


Άλλα φυτοχημικά συστατικά

Πολλά από τα ευεργετικά οφέλη των κρεμμυδιών οφείλονται στα φυτοχημικά στοιχεία που περιέχει. Το κρεμμύδι περίπου 100 φυτοχημικές ενώσεις που εκτός από άρωμα που δίνουν, έχουν και μια σειρά από ιδιότητες όπως πρόληψη αλλά και θεραπεία κάποιων ασθενειών. Πρόκειται κυρίως για θειικές ενώσεις με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Τα κρεμμύδια αποτελούν εξαιρετική φυσική πηγή από μια ομάδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φλαβονοειδή. Ένα από αυτά είναι η κερσετίνη.

Τα φυτοχημικά στοιχεία που βρίσκονται σε πληθώρα στο κρεμμύδι είναι:Ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες βρίσκονται στα κόκκινα και στα μωβ κρεμμύδια. Είναι οι χρωστικές ουσίες που δίνουν χρώμα στις συγκεκριμένες ποικιλίες και έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.Κερσετίνη. Η κερσετίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες καθώς ενδέχεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιών μειώνει τη σκλήρυνση των αρτηριών, και βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας των εσωτερικών τοιχωμάτων.Θειικές ενώσεις. Είναι παρόμοιες ενώσεις με τα σουλφίδια και τα πολυσουλφίδια και προστατεύουν από κάποιες μορφές καρκίνου.Θειοσουλφινικά άλατα. Οι συγκεκριμένες θειικές ενώσεις ενδέχεται να αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και να προλαμβάνουν τη δημιουργία θρόμβων.

Τα κόκκινα και τα κίτρινα κρεμμύδια έχουν πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με άλλες ποικιλίες. Ειδικότερα τα κίτρινα κρεμμύδια περιέχουν σχεδόν 11 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση.


Ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψιν πως το μαγείρεμα καταστρέφει μεγάλο μέρος των αντιοξειδωτικών.

Σχετικές έρευνες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17997520/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19019103/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19307694/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18579286/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16010345/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15506817/

Τα κρεμμύδια έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αποτοξινωτική δράση. Στα πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οφείλεται η ευεργετική δράση, οι ιδιότητες και τα οφέλη για τον άνθρωπο όπως θα δούμε παρακάτω.
Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος
Ο διαβήτης τύπου 2 στις μέρες μας θερίζει. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Χαρακτηρίζεται από την αυξημένη ποσότητα σακχάρου στο αίμα.

Μελέτες επάνω σε ζώα έδειξαν πως η κατανάλωση κρεμμυδιών ενδέχεται να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα ίδια αποτελέσματα επιβεβαιώνονται και σε μελέτες επάνω σε ανθρώπους. Σε μια μελέτη βρέθηκε πως άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν καθημερινά 100γρ ωμών κρεμμυδιών την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

Τα ωμά κρεμμύδια έχουν ευεργετική δράση στη ρύθμιση του σακχάρου τόσο σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 όσο και τύπου 2.

Το αιθέριο έλαιο του κρεμμυδιού (αλλυλο-προπυλο-δισουλφίδιο) συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας την ποσότητα της διαθέσιμης ινσουλίνης.

Μια σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο international Journal of Clinical Chemistry βρήκε τα εξής σημαντικά αποτελέσματα:

Όταν χορηγήθηκε αιθέριο έλαιο κρεμμυδιού σε έξι υγιείς εθελοντές μετά από νηστεία (αφαγία) 12 ωρών μειώθηκαν σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος με παράλληλη σημαντική αύξηση των επιπέδων διαθέσιμης ινσουλίνης.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19627203/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15582196/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21079693/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25194613/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24936248/


Τα κρεμμύδια καταπολεμούν την οστεοπόρωση και προστατεύουν τα δόντια
Η οστεοπόρωση είναι ένα κοινό πρόβλημα, ιδιαίτερα σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Η υγιεινή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην πρόληψη αλλά και στην εξέλιξη της οστεοπόρωσης.

Μελέτες επάνω σε ζώα έδειξαν πως η κατανάλωση κρεμμυδιών δρα κατά την εκφύλισης των οστών ενώ ενδέχεται να συμβάλλει και στην αύξηση της οστική πυκνότητας.

Μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης σε γυναίκες άνω των 50 βρήκε πως η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιού σχετίζεται με αυξημένη οστική πυκνότητα.

Επιπλέον έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση από συγκεκριμένα φρούτα, βότανα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένου των κρεμμυδιών σχετίζεται με μικρότερη απώλεια οστικής μάζας σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.


Η κατανάλωση ωμών κρεμμυδιών προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή. Ωστόσο λόγω της αντιβακτηριακής και αντιμικροβιακής δράσης που έχουν βελτιώνουν τη στοματική υγεία.

Τα παθογόνα βακτήρια του στόματος προκαλούν φθορά στα δόντια και στα ούλα προκαλώντας φλεγμονές στη στοματική κοιλότητα.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15758507/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12096836/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19240657/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25856221/
 

Μειώνει το ρίσκο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου
Ο καρκίνος χαρακτηρίζεται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων και είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Μελέτες παρατήρησης σχετίζουν την αυξημένη κατανάλωση κρεμμυδιών με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου όπως στο στομάχι, στο στήθος, στον προστάτη και στο παχύ έντερο.

Μια ανασκόπηση 26 μελετών έδειξε πως όσοι καταναλώνουν τακτικά μεγάλη ποσότητα λαχανικών με θειούχες ενώσεις όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο είχαν 22% μειωμένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνο του στομάχου σε σχέση με από αυτούς που κατανάλωναν μικρότερες δόσεις.

Μια ανασκόπηση 16 μελετών επάνω σε 13.333 άτομα έδειξε πως όσοι κατανάλωναν της μεγαλύτερη ποσότητα είχαν 15% χαμηλότερο χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με όσους έτρωγαν μικρές ποσότητες ή καθόλου.

Τα κρεμμύδια περιέχουν onionin A, μια ένωση που περιέχει θείο. Βρέθηκε πως η onionin A μειώνει την ανάπτυξη όγκων ενώ επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου των ωοθηκών και των πνευμόνων στις μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων.

Τα κρεμμύδια όταν συνδυαστούν με την κουρκουμίνη λειτουργούν συνεργιστικά και αυξάνεται κατακόρυφα η αντικαρκινική τους δράση. Η κουρκουμίνη είναι το βασικό δραστικό συστατικό του μπαχαρικού τουρμερίκ.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Clinical Gastroenterology and Hepatology βρήκε πως οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στα κρεμμύδια και στο τουρμερίκ όταν συνδυαστούν καταπολεμούν αποτελεσματικά τόσο το μέγεθος όσο και τον αριθμό των προ-καρκινικών όγκων στο έντερο, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σχετικές έρευνες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17093154/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8536847/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8346081/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9928867/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8449594/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4941721/

Έχουν αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες
Τα κρεμμύδια από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση ανοιχτών πληγών και τραυμάτων για την αποφυγή μολύνσεων.

Μελέτες έδειξαν πως τα κρεμμύδια καταπολεμούν επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια, όπως το Escherichia coli (Ε. Coli), το Pseudomonas aeruginosa, το Staphylococcus aureus (S. aureus) και το Bacillus cereus.

Το εκχύλισμα κρεμμυδιού βρέθηκε πω αναστέλλει την ανάπτυξη του Vibrio cholerae, ένα βακτήριο που αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα έδειξε ότι η κερσετίνη από το κίτρινο κρεμμύδι ανέστειλε επιτυχώς την ανάπτυξη του Helicobacter pylori (H.pylori) και του Staphylococcus aureus (MRSA) ανθεκτικού στη Μεθικιλλίνη.

Το ελικοβακτήριο του πυλωρού (H.pylori) σχετίζεται με έλκη στομάχου και ορισμένους τύπους καρκίνου του πεπτικού συστήματος, ενώ το MRSA είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτήριο που προκαλεί λοιμώξεις σε διάφορα μέρη του σώματος.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9354029/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11238826/


Μειώνουν τα συμπτώματα από το άσθμα και την εποχική αλλεργική ρινίτιδα
Η κερσετίνη που περιέχουν τα κρεμμύδια βρέθηκε σε εργαστηριακά πειράματα πως εμποδίζει την απελευθέρωση της ισταμίνης από τα κύτταρα. Η ισταμίνη είναι η χημική ουσία που προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Η κερσετίνη έχει αντιοξειδωτική και αντιισταμινική δράση και πιστεύεται πως μειώνει τα επίπεδα ισταμίνης στο σώμα και μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλούν αλλεργιογόνες πτητικές ουσίες.

Τέτοιες ουσίες είναι τα ακάρεα, η γύρη και η σκόνη που συχνά προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα αλλά και κρίσης άσθματος.

Πρέπει να σημειώσουμε πως χρειάζονται περισσότερες μελέτες επάνω σε ανθρώπους για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και να προσδιοριστούν δοσολογίες και συνθήκες.

Εικάζεται πως τα κρεμμύδια συμβάλλουν στη μείωση και ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης, παράλληλα με την κερσετίνη που έχει βρογχοδιασταλτική δράση στο φάρυγγα

Σχετικές έρευνες:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4344790/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273625/

Συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς
Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά και οι θειούχες ενώσεις που περιέχει το κρεμμύδι, εκτός από την καταπολέμηση της φλεγμονής, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Υψηλά επίπεδα κακής LDL χοληστερίνης καθώς και τριγλυκεριδίων σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων. νόσου.

Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κρεμμυδιού συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης και προστατεύουν από τη δημιουργία θρόμβων.

Μια μελέτη επάνω σε 70 υπέρβαρα άτομα, με υψηλή αρτηριακή πίεση, βρήκε πως η καθημερινή χορήγηση 162 mg εκχυλίσματος κρεμμυδιού με υψηλή περιεκτικότητα σε κουερσετίνη, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της συστολικής πίεσης κατά 3-6 mmHg σε σύγκριση με placebo.

Μια μελέτη επάνω σε 54 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) βρήκε πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ωμών κόκκινων κρεμμυδιών για οκτώ εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση τόσο της ολικής όσο και της “κακής” LDL χοληστερόλης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Σχετικές έρευνες και μελέτες:
https://tinyurl.com/yefr5rsa
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24612081/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26328470/

Η βασική παρενέργεια από την κατανάλωση κρεμμυδιών είναι η βαριά / δυσάρεστη αναπνοή και σε μερικές περιπτώσεις η κακοσμία σώματος.

Λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του και έντασης δεν θεωρείται εύκολη τροφή και δεν είναι κατάλληλη για όλους, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν ευαισθησία στο στομάχι ή και σε έντονες γεύσεις.
Δυσανεξία στο κρεμμύδι και αλλεργίες

Η αλλεργία στο κρεμμύδι είναι σχετικά σπάνια. Ωστόσο η δυσανεξία σε κάποιες ποικιλίες και ειδικά στο ωμό κρεμμύδι είναι πιο συχνή.

Συμπτώματα δυσανεξίας στο κρεμμύδι είναι κυρίως πεπτικές διαταραχές όπως καούρα, ανακατωμένο στομάχι και αέρια.

Σπανιότερα κάποια άτομα βγάζουν δερματικές αλλεργίες όταν ακουμπούν ωμό κρεμμύδι, χωρίς να σημαίνει πως απαραίτητα έχουν και αλλεργία στην κατανάλωση.

Σχετικές έρευνες:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24250308/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23101191/
FODMAPs
Τα κρεμμύδια περιέχουν FODMAPs τα οποία είναι μια κατηγορία υδατανθράκων και φυτικών ινών που ορισμένα άτομα έχουν δυσανεξία.

Η κατανάλωσή τους ενδέχεται να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια και κράμπες στομάχου ή διάρροια.

Συνήθως όσοι πάσχουν από σπαστική κολίτιδα (ευερέθιστο έντερο) έχουν ευαισθησία στη λίστα των FODMAPs τροφίμων και καλό θα ήταν να αποφεύγουν τα κρεμμύδια.


Ερεθισμός στα μάτια και στο στόμα

Μια άλλη ανεπιθύμητη παρενέργεια που σχετίζεται με τα κρεμμύδια αφορά το καθάρισμα και το κόψιμό τους. Συνοδεύεται από το χαρακτηριστικό τσούξιμο στα μάτια το οποίο οφείλεται σε αναθυμιάσεις.

Όταν κόβουμε το κρεμμύδι στην πραγματικότητα σπάμε τα κύτταρά του. Ένα ένζυμο που ονομάζεται συνθάση του δακρυγόνου παράγοντα (LFS), αναμειγνύεται με το σουλφενικό οξύ, για την παραγωγή προπανοθειολικού S-οξειδίου.

Αυτό είναι μία πτητική ένωση του θείου που ταξιδεύει εύκολα στον αέρα και προς τα μάτια σας. Το συγκεκριμένο αέριο αντιδρά με το νερό στα δάκρυα σας και σχηματίζει θειικό οξύ το οποίο προκαλεί τσούξιμο στα μάτια.

Η συγκεκριμένη ένωση θείου είναι αυτή που μας προκαλεί και το χαρακτηριστικό κάψιμο στο στόμα όταν το καταναλώσουμε ωμό. Κατά το μαγείρεμα η συγκεκριμένη ένωση σχεδόν εξαφανίζεται.
Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα ή αγωγές
Οι αλληλεπιδράσεις των κρεμμυδιών με φάρμακα είναι σπάνιες. Ωστόσο πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στη μεγάλη κατανάλωση (άνω των 100γρ) εάν λαμβάνουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Καλό θα ήταν να προσέχετε ή να καταναλώσετε μικρές ποσότητες εάν λαμβάνετε τις ακόλουθες αγωγές ή φάρμακα:

  • ασπιρίνη
  • λίθιο
  • αντιδιαβητικά φάρμακα
  • αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές αγωγές
    φάρμακα για το ήπαρ όπως παρακεταμόλη, χλωροζοξαζόνη, αιθανόλη, θεοφυλλίνη

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram
 

το διαβάσαμε ΕΔΩ