Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τα 10 καλύτερα Φυσικά Ροφήματα για αδυνάτισμα και αποτοξίνωση !

Τα φυσικά ποτά μπορούν να σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος. Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, φροντίζουν το σχήμα σας, κατεβάζουν τη ζυγαριά, αποκτούν επίπεδη κοιλιά ή τουλάχιστον μειώνουν αισθητά το πρήξιμο.

Τα φυσικά ποτά αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση ενυδάτωσης για το σώμα σας, όχι μόνο ενυδατώνοντας αλλά και ενισχύοντας ταυτόχρονα το μεταβολισμό σας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:

Καφές: Έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη του καφέ μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό κατά 3-10% και να αυξήσει την καύση λίπους έως και 10-30%. Αποφεύγουμε να προσθέσουμε ζάχαρη ή άλλα συστατικών υψηλών θερμίδων στον καφέ (π.χ. αφρόγαλα).

Ως ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, ο καφές καταναλώνεται σε μεγάλο βαθμό για τα διεγερτικά του αποτελέσματα λόγω της καφεΐνης που περιέχει.

Πράσινο τσάι: η ωφέλιμη δράση του πράσινου τσαγιού στο αδυνάτισμα οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητά τους στα αντιοξειδωτικά κατεχίνες, που έχουν τις ακόλουθες ιδιότητες:

  • Συμμετέχουν στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου
  • Αυξάνουν τις ενεργειακές δαπάνες
  • «Καίνε» τα αποθηκευμένα λίπη ενεργοποιώντας την καύση τους κατά τον μεταβολισμό τους
  • Βελτιώνουν την κατανομή του λίπους στο σώμα
  • Μειώνουν το λίπος που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς.


Λουίζα: βοηθά στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, στη ρύθμιση της όρεξης και στη διούρηση – γι’ αυτό και είναι μια καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών.

η λουίζα, το γνωστό βότανο με την επιστημονική ονομασία lemon verbena, βελτιώνει την ικανότητα μάθησης και απομνημόνευσης και κατ' επέκταση την πνευματική μας απόδοση.

Τσουκνίδα: αυξάνει την διούρηση, γεγονός που συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών και στη μείωση της κατακράτησης υγρών.

Η δράση της τσουκνίδας καταγράφηκε από το Χρύσιππο, τον Αριστοφάνη και τον Ησίοδο, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια οι λεγεωνάριοι τρίβονταν με τα φύλλα της για να ζεσταθούν. Επίσης χρησιμοποιήθηκε ως διουρητικό και καθαρτικό. Ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ) πρώτος κατέταξε την τσουκνίδα ανάμεσα στα φυτά “πανάκεια” (κάνουν για πολλαπλές χρήσεις) και συνέστησε την τσουκνίδα για την θεραπεία 61 ασθενειών.

Μέντα: διεγείρει τα πεπτικά ένζυμα για να αυξήσουν τη ροή της χολής και να προάγουν την πέψη. Βοηθά επίσης στη βελτιωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Όταν το σώμα είναι σε θέση να αφομοιώσει και να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά, ο μεταβολισμός αυξάνεται, γεγονός που προάγει την απώλεια βάρους.

Η μέντα είναι φυτό φαρμακευτικό και χρησιμοποιείταιως αφέψημα ή αιθέριο έλαιο.

Η μέντα περιέχει μία πληθώρα συστατικών, στα οποία οφείλουμε και τις ιατρικές δράσεις που έχει. 

Πιο συγκεκριμένα, κύριο συστατικό της μέντας είναι η μενθόλη.

Επιπλέον, περιέχει μικρές ποσότητες σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και μαγγάνιο. Παρακάτω, μπορείς να διαβάσεις μερικά από τα οφέλη των βιταμινών αυτών.



Νερό: Μπορεί να πιστεύετε ότι το νερό είναι από τα καλύτερα ροφήματα για δίαιτα, απλά επειδή δεν έχει θερμίδες.
Το νερό όμως έχει ακόμη περισσότερες ιδιότητες, που το κάνουν εξαιρετικά χρήσιμο και σημαντικό για την απώλεια βάρους και λίπους. (1)
Θα σας αναφέρω κάτι που θεωρώ εκπληκτικό.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ενεργειακή μας δαπάνη στην ανάπαυση, δηλαδή η ποσότητα των θερμίδων που καίμε όταν είμαστε ακίνητοι, μπορεί να αυξηθεί από 24-30% μέσα σε 10 λεπτά από την κατανάλωση νερού. (2)
Η κατανάλωση καλής ποσότητας νερού καθημερινά, μπορεί να ενισχύσει την ενυδάτωση και την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Αυτές οι ιδιότητες μπορούν με τη σειρά τους να βοηθήσουν στη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας και της διάθεσης μας.
Επιπλέον, η κατανάλωση νερού πριν από τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ικανοποιημένοι και χορτασμένοι. Συμβάλλοντας έτσι στον έλεγχο των μερίδων και στην πιθανή απώλεια βάρους. (3) Ειδικά αν δοκιμάσετε να πιείτε πρώτα 1-2 ποτήρια νερό, πριν φάτε κάποιο σνακ ή γεύμα.

Μηλόξυδο:
Είναι μια εξαιρετική επιλογή για δίαιτα και όχι μόνο, επειδή το μηλόξυδο είναι ένα ιδανικό ρόφημα για το λιπαρό συκώτι.
Το μηλόξυδο μπορεί να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να βελτιώσει το μεταβολισμό και να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης. (4)
Αυτά τα εξαιρετικά οφέλη είναι πολύ σημαντικά για κάθε δίαιτα και όχι μόνο.
Μία κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα ποτήρι νερό την ημέρα, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά από τα γεύματα. (5)
Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στο αίσθημα κορεσμού και να οδηγήσει σε λιγότερη κατανάλωση θερμίδων.

Το μηλόξυδο μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας, να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να διαλύσετε τυχόν πέτρες στα νεφρά.

Μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη και να μειώσει τις καούρες (παλινδρόμηση οξέος).


Τζίντζερ (από τα καλύτερα ροφήματα για δίαιτα)
Χρησιμοποιείται γενικά ως μπαχαρικό για να προσθέσει γεύση στα φαγητά, τις σαλάτες και τα ροφήματα.
Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα όμως δείχνουν, πως αυτή η γευστική ρίζα έχει ευεργετική επίδραση και στην απώλεια βάρους. (6)
Το τσάι με τζίντζερ βοηθά επίσης στη μείωση της όρεξης και στην αύξηση της δαπάνης θερμίδων. (7)
Μια μελέτη σε 10 υπέρβαρους άντρες διαπίστωσε, ότι όταν έπιναν 2 γραμμάρια σκόνης τζίντζερ διαλυμένη σε ζεστό νερό μαζί με το πρωινό τους, παρουσίασαν μειωμένη πείνα. Επιπλέον, αυξήθηκαν οι θερμίδες που χρειάζονται για την πέψη και την απορρόφηση των τροφών κατά 43. (8)

 Θρεπτικό προφίλ του τζίντζερ

Το τζίντζερ αποτελείται κυρίως από νερό (80 %) και είναι εξαιρετική πηγή καλίου, μαγγανίου . Επίσης είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μαγνήσιο, χαλκό και βιταμίνη Β6
.


Ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Τα ροφήματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μπορούν να περιορίσουν την πείνα, να μειώσουν την όρεξη και να βοηθήσουν στο χορτασμό. (9)

Αυτά τα πλεονεκτήματα είναι πολύ σημαντικά όταν προσπαθείτε να χάσετε τα περιττά κιλά. (10)

Η πρωτεΐνη αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών που μειώνουν την πείνα, ενώ μειώνει την γκρελίνη, μια ορμόνη που καθοδηγεί την όρεξη. (11)

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες έτοιμων ροφημάτων, που μπορείτε να τα προσθέσετε σε smoothies ή ανάλογα με τις οδηγίες και θα βοηθήσουν να χάσετε βάρος.


Νερό με λεμόνι

Το νερό με λεμόνι είναι ένα από τα καλύτερα ροφήματα για την αποτοξίνωση του οργανισμού. (13)
Εκτός από τη σημαντική βοήθεια του στο αδυνάτισμα, θα παρατηρήσετε επίσης βελτίωση της πέψης.
Μαύρο τσάι

Όπως και το πράσινο τσάι, έτσι και το μαύρο περιέχει καφεΐνη, όμως είναι μοναδικό επειδή περιέχει πλήθος από πολυφαινόλες.

Οι πολυφαινόλες έχουν την ικανότητα να μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων, να αυξάνουν τα υγιή βακτήρια στο έντερο και να βοηθούν στη διάσπαση του λίπους. (14)

 Το νερό με λεμόνι είναι ένας τέλειος τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας. 

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βράσετε λίγο νερό, να το αφήσετε να κρυώσει και να προσθέσετε φέτες λεμονιού.
Είναι ένας φτηνός, εύκολος και φυσικός τρόπος για να αντικαταστήσετε τα συμπληρώματα διατροφής.



Μελέτες έδειξαν πως τα μικρότερα μόρια του πράσινου τσαγιού απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό μας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να φτάσουν στο συκώτι μας πιο εύκολα και να επηρεάσουν τον ενεργειακό μεταβολισμό.
Τα μόρια του μαύρου τσαγιού όμως, είναι πολύ μεγάλα για να απορροφηθούν από το έντερο με αυτόν τον τρόπο. Παραμένουν εκεί και ενισχύουν την ανάπτυξη των “φιλικών” βακτηρίων του εντέρου, βοηθώντας στον έλεγχο του μεταβολισμού της ηπατικής ενέργειας. (15)


Τι θα πρέπει να προσέξετε στα ροφήματα για δίαιτα 

Το ρόφημα διατροφής που θα επιλέξετε είναι ζωτικής σημασίας για τους στόχους σας.

Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή σας, καθώς ορισμένα από αυτά μπορούν να καταστρέψουν τη δίαιτα και τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους.

Θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε μορφή ποτού που περιέχει αλκοόλ, μπύρα, κοκτέιλ ή αναψυκτικά.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Τα παραπάνω ροφήματα είναι εξαιρετικά και ιδανικά για όσους κάνουν δίαιτα, αλλά αν έχετε προβλήματα υγείας ή παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν αρχίσετε να τα πίνετε.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από εδώ και

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2859815/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14671205/
3. https://pkdcure.org/hunger-vs-thirst/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26176799/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2245945/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23329526/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7023345/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408800/
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3851799/
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3145217/
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3851799/
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841082/
13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19015756/
14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27941615/
15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28965248/