Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Επιδράσεις των προβιοτικών στη Ψυχική διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.

Τα προβιοτικά κάνουν περισσότερα από το να ρυθμίζουν απλώς το έντερο. Μπορούν επίσης να διεγείρουν έμμεσα τον εγκέφαλο.

Τα προβιοτικά κάνουν περισσότερα από το να βελτιώνουν απλώς την υγεία του εντέρου. Μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν έμμεσα τον εγκέφαλο.

Η έρευνα έχει δείξει ότι το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται, με μια σύνδεση που ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου.
Τα δύο συστήματα συνδέονται με βιοχημική σηματοδότηση μεταξύ του νευρικού συστήματος του πεπτικού συστήματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Ο κύριος πληροφοριακός σύνδεσμος μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο, το μακρύτερο νεύρο στο σώμα.

Το έντερο είναι επίσης γνωστό ως ο "δεύτερος εγκέφαλος", επειδή παράγει πολλούς από τους ίδιους νευροδιαβιβαστές με τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και του γ-αμινοβουτυρικού οξέος, και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Στην πραγματικότητα, το 90% της σεροτονίνης παράγεται στο πεπτικό σύστημα.

Τι επηρεάζει ταυτόχρονα το έντερο και τον εγκέφαλο;

Όταν ο εγκέφαλος ανιχνεύει πρόβλημα (αντίδραση μάχης ή φυγής), στέλνει προειδοποιητικά σήματα στο έντερο, οπότε τα στρεσογόνα γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές, όπως ένα σφιγμένο στομάχι. Εν τω μεταξύ, οι εξάρσεις πεπτικών διαταραχών όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Crohn και η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και κατάθλιψη.

Ο άξονας εγκέφαλος-έντερο έχει πολλές άλλες λειτουργίες.

Για παράδειγμα, το έντερο "λέει" στον εγκέφαλο πότε να σταματήσει να τρώει, προκειμένου να ρυθμίσει την όρεξη. Περίπου 20 λεπτά μετά το γεύμα, τα βακτήρια του εντέρου παράγουν πρωτεΐνες που καταστέλλουν την όρεξη, οι οποίες συμπίπτουν με το χρόνο που χρειάζεται για να νιώσουμε χορτάτοι.

Πώς εντάσσονται τα προβιοτικά στον άξονα έντερο-εγκέφαλος;

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία και να μειώσουν το στρες και το άγχος. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ που έπιναν γάλα φτιαγμένο με τέσσερα διαφορετικά προβιοτικά βακτήρια για τρεις μήνες είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μέτρησης της γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με τους ασθενείς που έπιναν κανονικό γάλα Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastroenterology.

Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες που έτρωγαν γιαούρτι αναμεμειγμένο με προβιοτικά δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα ήταν πιο ήρεμες όταν "εκτέθηκαν σε εικόνες προσώπου θυμού ή φόβου" σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν επίσης ότι όσοι έτρωγαν γιαούρτι εμπλουτισμένο με προβιοτικά είχαν μειωμένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται εσωτερικές αισθήσεις, όπως αυτές που προέρχονται από το έντερο.

Είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί ο ακριβής ρόλος των προβιοτικών στον άξονα έντερο-εγκέφαλος, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Τα προβιοτικά δεν υποστηρίζουν μόνο ένα υγιέστερο έντερο, αλλά μπορεί επίσης να υποστηρίζουν έναν υγιέστερο εγκέφαλο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από εδώ


Πηγή: https://www.health.harvard.edu