Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τα 8.000 βήματα περπάτημα & τα τεράστια οφέλη για την υγεία μας !

Αποτελέσματα νέας μελέτης σε πάνω από 3.000 εθελοντές. Τι ισχύει ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.
Αν θέλετε να παραμείνετε υγιείς, δεν χρειάζεστε έντονη ή καθημερινή άσκηση.
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το να κάνετε απλώς 8.000 ζωηρά βήματα δύο ημέρες την εβδομάδα ή ακόμη και μία ημέρα μπορεί να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητάς σας.
Η μείωση αυτή ισχύει τόσο για τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες όσο και από καρδιαγγειακά αίτια, δήλωσαν οι ερευνητές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτες δείχνουν μείωση της θνησιμότητας σε άτομα που περπατούν τακτικά. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, ελάχιστα ήταν γνωστά για τα πιθανά οφέλη του περπατήματος λίγες ημέρες την εβδομάδα.


Η καθημερινότητα σας είναι γεμάτη υποχρεώσεις. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη την ενασχόληση σας με πράγματα και συνήθειες που θα σας ευχαριστούσαν, όπως για παράδειγμα ο αθλητισμός.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι λοιπόν που στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο περπάτημα ή αλλιώς βάδισμα, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο εύκολες, ανέξοδες μορφές σωματικής άσκησης, που συμβάλει στην καλή υγεία.

Για να διερευνήσουν καλύτερα το θέμα, οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους 3.101 εθελοντές. 

Η μέση ηλικία τους κατά την έναρξή της ήταν τα 50,5 χρόνια. Οι 1.583 ήταν γυναίκες. Οι επιστήμονες κατέγραψαν τη θνησιμότητα μεταξύ τους για χρονικό διάστημα 10 ετών.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, χώρισαν τους εθελοντές τους σε τρεις ομάδες αναλόγως με τα βήματα που έκαναν καθημερινά.Οι 632 (ποσοστό 20,4%) δεν έκαναν καμία ημέρα της εβδομάδας 8.000 βήματα
Οι 532 (ποσοστό 17,2%) έκαναν 8.000 βήματα 1-2 ημέρες την εβδομάδα
Οι 1.937 (ποσοστό 62,5%) περπατούσαν 3 έως 7 ημέρες την εβδομάδα


Τα ευρήματα

Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, καταγράφηκαν 439 θάνατοι από κάθε αιτία. 

Επιπλέον, 148 εθελοντές πέθαναν από καρδιαγγειακά αίτια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές έκαναν 8.000 βήματα έστω 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, είχαν 14,9% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία, σε σύγκριση με όσους δεν περπάταγαν ποτέ.

Όσοι βάδιζαν 3 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, είχαν κατά 16,5% μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Τα 8.000 βήματα μείωναν και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. 

Η μείωση ήταν:8,1% σε όσους περπατούσαν 1-2 φορές την εβδομάδα
8,4% σε όσους περπατούσαν 3 έως 7 ημέρες την εβδομάδα

Τα οφέλη αυτά ίσχυαν ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. 

Ήταν επίσης παραπλήσια σε όσους έκαναν 6.000 ή 10.000 βήματα μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με μια βόλτα μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια όλη την ημέρα και ειδικά αν το κάνετε σε εξωτερικούς χώρους.

Μελέτες επισημαίνουν ότι ενήλικες που περπατούν για είκοσι λεπτά σε εξωτερικούς χώρους είχαν περισσότερη ζωτικότητα και ενέργεια από εκείνους που περπάτησαν για 20 λεπτά σε εσωτερικούς χώρους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «όσοι κάνουν πολλά βήματα με γρήγορο ρυθμό έστω και 1-2 φορές την εβδομάδα, αποκομίζουν σημαντικά οφέλη στην υγεία τους», σημειώνουν οι ερευνητές.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram