Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μέντα και οι Θεραπευτικές ιδιότητες για ρευματισμούς

 


Η μέντα είναι φυτό φαρμακευτικό και χρησιμοποιείταιως αφέψημα ή αιθέριο έλαιο.

Η μέντα περιέχει μία πληθώρα συστατικών, στα οποία οφείλουμε και τις ιατρικές δράσεις που έχει. 

Πιο συγκεκριμένα, κύριο συστατικό της μέντας είναι η μενθόλη.

Επιπλέον, περιέχει μικρές ποσότητες σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και μαγγάνιο. Παρακάτω, μπορείς να διαβάσεις μερικά από τα οφέλη των βιταμινών αυτών.

Βιταμίνη C– ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
– έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
– βοηθάει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης
– βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές
– βοηθάει στην σύνθεση κολλαγόνου
Βιταμίνη Α– συμμετέχει στην όραση
– συμβάλλει στην καλή υγεία των ιστών και του δέρματος
– διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών
– έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
Μαγγάνιο– συμβάλλει στη δημιουργία παραγόντων πήξης του αίματος
– συμμετέχει στο μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων
– βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος
– συμμετέχει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου

Επιπλέον, η μέντα περιέχει:

  • σαλικυλικό μεθύλιο
  • φαινολικά συστατικά, όπως είναι το ροσμαρινικό οξύ
  • διάφορα φλαβονοειδή, όπως eriocitrin, luteolin εσπεριδίνη)

 Μέντα για το Κρυολόγημα

Αρκετές είναι οι μελέτες που παρουσιάζουν και τα οφέλη της μέντας απέναντι στην αποθεραπεία για το κρυολόγημα. Φαίνεται να είναι ιδανική για να χρησιμοποιηθεί για εισπνοές, σε περιπτώσεις ρινικής συμφόρησης και καταρροής από κρυολόγημα και γρίπη.

Η μέντα, έχοντας ως το κύριο βιοδραστικό συστατικό τη μενθόλη, φαίνεται να είναι αποτελεσματική και ως αποχρεμπτικό, στη διάλυση της βλέννας, στη μείωση του βήχα, καθώς και να καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

Mέντα για τους ρευματικούς πόνους

H μέντα είναι γνωστή στον άνθρωπο από τα αρχαία χρόνια για τη μεγάλη γκάμα θεραπευτικών ιδιοτήτων που διαθέτει και για την αποτελεσματικότητά της. Aνάμεσα στις σημαντικότερες είναι η αναλγητική, αντιφλεγμονώδης και αντισηπτική της δράση. Aν θέλετε να κατευνάσετε τον πόνο που σας προκαλούν οι ρευματισμοί ή τα αρθριτικά, δοκιμάστε τα καταπλάσματα από φύλλα φρέσκιας μέντας. Θα τα βάλετε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό και θα τα αφήσετε μέχρι να πάρουν βράση. 

Στη συνέχεια, θα τα σουρώσετε και θα τα βάλετε σε μια γάζα, που θα τοποθετήσετε γύρω ή πάνω στην πονεμένη άρθρωση για 15-20 λεπτά.

Υπάρχουν παρενέργειες της μέντας στην υγεία;

Όπως και όλα τα βότανα έτσι και η μέντα είναι σημαντικό να επιλέγεται σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται:

  • όταν υπάρχει έλκος στομάχου
  • κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς υπάρχουν κάποια δεδομένα που φαίνεται ότι συμβάλλει στη διακοπή της παραγωγής του μητρικού γάλακτος
  • σε περιπτώσεις γαστρικής υπερέκκρισης, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή διαφραγματοκήλης, καθώς η μέντα χαλαρώνει τον γαστροοισοφαγικό σφιγκτήρα και ενδεχομένως να αυξήσει την παλινδρόμηση γαστρικών οξέων προς τον οισοφάγο
  • σε περιπτώσεις χολολιθίασης

Επιπλέον, είναι σημαντικό το λάδι και το βάμμα της μέντας να αποφεύγεται σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Τέλος, λόγω των περιορισμένων επιστημονικών δεδομένων, είναι σημαντικό η χρήση της μέντας να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν αλληλεπιδράσεις της μέντας με φάρμακα;

Η μέντα φαίνεται να παρουσιάζει ορισμένες αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να αλληλεπιδρά με:

Αντιόξινα φάρμακα

Φάρμακα τα οποία μειώνουν τα οξέα του στομάχου, όπως για παράδειγμα η λανσοπραζόλη, η φαμοτιδίνη, η ομεπραζόλη, η ρανιτιδίνη, φαίνεται να αλληλεπιδρούν και να μειώνουν τη δραστικότητα της μέντας ή των φαρμάκων αυτών.

Φάρμακα που μεταβολίζονται από το ήπαρ

Το ήπαρ αποτελεί ένα σημαντικό όργανο στον οργανισμό μας και φαίνεται να συμμετέχει ενεργά στο μεταβολισμό της μέντας. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χρήση της μέντας με φάρμακα που μεταβολίζονται στο ήπαρ, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με τα φάρμακα που ακολουθούν παρόμοιες μεταβολικές οδούς. 

Αντιδιαβητικά φάρμακα

Η ταυτόχρονη χορήγηση μέντας και αντιδιαβητικών δισκίων μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα). Για το λόγο αυτό συνίσταται προσοχή από τα άτομα που την επιλέγουν.

Κυκλοσπορίνη

Φαίνεται ότι η ταυτόχρονη χρήση κυκλοσπορίνης μαζί με τη μέντα μπορεί να αλλοιώσει την βιοδιαθεσιμότητά της.

Η χρήση του βοτάνου για ιατρικά προβλήματα πρέπει πάντα να γίνεται με τη σύσταση του θεράποντος ιατρού.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook