Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Δείτε πώς μπορείτε να περιορίσετε αποτελεσματικά τα Τριγλυκερίδια

Σε ανεξέλεγκτα επίπεδα, τα τριγλυκερίδια στο αίμα μπορούν να απειλήσουν σοβαρά την υγεία. 

Δείτε πώς μπορείτε να τα περιορίσετε, εξασφαλίζοντας παράλληλα έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με βάση τις οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας

Τα τριγλυκερίδια είναι μια μορφή λιπιδίων (λίπους) που αποτελούνται από τρεις μονάδες ακόρεστων λιπαρών οξέων, που συνδέονται με έναν αλκοολικό πυρήνα. Αποτελούν τη βασική μορφή αποθήκευσης και μεταφοράς ενέργειας στον οργανισμό μας.

Κουρκουμίνη: Σύμφωνα με μελέτη, η κουρκουμίνη μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Κράταιγος: Είναι ένα αντιοξειδωτικό φυτό με σημαντική επίδραση στα τριγλυκερίδια και την LDL αλλά και στη φυσιολογική αρτηριακή πίεση.Οι φυσιολογικές τιμές των τριγλυκεριδίων στο αίμα μετρώνται συνήθως σε μονάδες mg/dL (milligrams per deciliter) ή mmol/L (millimoles per liter). Οι κανονικές φυσιολογικές τιμές των τριγλυκεριδίων μπορεί να διαφέρουν λίγο ανάλογα με το εργαστηριακό μέθοδο και τις συγκεκριμένες οδηγίες του ιατρού σας. Ωστόσο, συνήθως θεωρούνται οι παρακάτω εύροις: Κανονική τιμή: Κάτω από 150 mg/dL (1.7 mmol/L)
Αυξημένη τιμή: Μεταξύ 150 mg/dL (1.7 mmol/L) και 199 mg/dL (2.2 mmol/L)
Υψηλή τιμή (υπερτριγλυκεριδαιμία): Μεταξύ 200 mg/dL (2.3 mmol/L) και 499 mg/dL (5.6 mmol/L)
Πολύ υψηλή τιμή (βαριά υπερτριγλυκεριδαιμία): 500 mg/dL (5.7 mmol/L) ή περισσότερο

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την παρουσία άλλων παθήσεων (όπως διαβήτης, παχυσαρκία, υπέρταση) και την κλινική σας κατάσταση.
Οι δύο καλύτεροι τρόποι να διατηρήσετε τα φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα σας είναι να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και να εντάξετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Λιπιδιολογίας μέλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

6 εύκολα tips για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια:

Περιορίστε τις αμυλούχες τροφές

Τροφές όπως το λευκό ψωμί, τα δημητριακά, το καλαμπόκι, τα κράκερ, τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το λευκό ρύζι μπορούν να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα σας. Όταν επιλέγετε αμυλούχα τρόφιμα, προτιμήστε να καταναλώνετε μικρές μερίδες. Επιπλέον, μπορείτε να αντικαταστήσετε ορισμένες από αυτές τις τροφές με άλλες, παρόμοιες. Για παράδειγμα, αντί για λευκό, επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά ολικής άλεσης και καστανό ρύζι. 

Η βρώμη, τα ξερά φασόλια και ο αρακάς είναι αποτελούν επίσης εξαιρετικές επιλογές.


Αποφύγετε το αλκοόλ ή να περιορίστε την κατανάλωσή του

Το αλκοόλ είναι μια διατροφική ουσία που επίσης ενισχύει τα τριγλυκερίδια, ειδικά όταν μεγάλες ποσότητες συνδυάζονται με ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά. Παράλληλα, περιέχει πολλές θερμίδες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Το επιπλέον σωματικό λίπος συμβάλλει επίσης στην αύξηση των τριγλυκεριδίων.

Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Ανεξάρτητα από το αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυσικά ή πρόσθετα σάκχαρα, είναι καλό να τις περιορίσετε εάν θέλετε να διατηρήσετε φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα σας. Η Εθνική Ένωση Λιπιδίων των ΗΠΑ και η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογία (AHA) υποστηρίζουν τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης σε όχι περισσότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού για τις γυναίκες και 9 κουταλάκια του γλυκού για τους άνδρες την ημέρα.

Συμπεριλάβετε υγιεινά λιπαρά στα γεύματά σας

Όσο βλαβερά είναι τα «κακά» λίπη, άλλο τόσο ωφέλιμα για τον έλεγχο των τριγλυκεριδίων μπορούν να αποδειχθούν τα καλά λιπαρά. Προσθέστε μικρές ποσότητες φυτικού ελαίου στα πιάτα σας. Εντάξτε, επίσης, ανάλατους ξηρούς καρπούς, σπόρους, και αβοκάντο στα γεύματα και τα σνακ που καναταλώνετε σε καθημερινή βάση. Αποφύγετε, τέλος, τρόφιμα με ανθυγιεινά λιπαρά, όπως λιπαρά κρέατα, γαλακτοκομικά και επιδόρπια πλούσια σε λιπαρά.


Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Εάν είστε υπέρβαροι, προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρότερες μερίδες, ειδικότερα όταν αποτελούνται από τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας. Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα με πιο υγιεινές επιλογές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Η απώλεια βάρους, ακόμη και σε μικρό βαθμό, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα σας.
Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας

Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε ότι αφιερώνετε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Όσο πιο πολύ ασκείστε, τόσο περισσότερο βοηθάτε τον οργανισμό σας να περιορίσει τα τριγλυκερίδια στο αίμα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram