Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πως να ρίξω την Χοληστερίνη και Τριγλυκερίδια με Βότανα !

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να μειώσετε τα τριγλυκερίδια με σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και διάφορα βότανα, ώστε να βελτιώσετε την υγεία σας.

Οι υψηλές τιμές στα τριγλυκερίδια είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που σχετίζεται με διάφορες παθήσεις, ενώ μπορεί να αποτελούν μέρος μιας ανθυγιεινής κατάστασης που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο. 

Σύμφωνα με μελέτες, διάφορα βότανα, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση, θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Οι αυξημένες τιμές στα τριγλυκερίδια έχουν συσχετιστεί με καρδιακές παθήσεις, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, ειδικά σε άτομα με χαμηλά επίπεδα «καλής» HDL χοληστερόλης και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.


Γιατί οι υψηλές τιμές στα τριγλυκερίδια δημιουργούν πρόβλημα;

Πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων σχετίζονται με προβλήματα ήπατος και παγκρέατος. 

Τα υψηλά τριγλυκερίδια τείνουν να εμφανίζονται μαζί με άλλα προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης, παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης και χαμηλά επίπεδα «καλής» HDL χοληστερόλης.


Πως να ρίξω την χοληστερίνη με βότανα

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποια προβλήματα προκαλούνται μόνο από υψηλά τριγλυκερίδια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα υψηλά τριγλυκερίδια, από μόνα τους, αυξάνουν τον κίνδυνο ασθένειας. Συνολικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η βελτίωση της διατροφής και του τρόπου ζωής θα ρίξει τις τιμές στα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη και θα μειώσει τον συνολικό κίνδυνο προβλημάτων καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων.

Τα βότανα, σε συνδυασμό με περισσότερη σωματική δραστηριότητα και προσεγμένη διατροφή, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των τριγλυκεριδίων.


Ποια βότανα ρίχνουν τις αυξημένες τιμές στα τριγλυκερίδια;



Σύμφωνα με μελέτες, διάφορα βότανα μπορούν δυνητικά να μειώσουν το προφίλ των λιπιδίων. Δείτε παρακάτω μερικά βότανα με υπολιπιδαιμική δράση:Βασιλικός: Μείωση της LDL και της ολικής χοληστερόλης, αύξηση της HDL.


Πικραλίδα: Μείωση τριγλυκεριδίων ορού, ολικής χοληστερόλης, LDL-C και αύξηση του HDL-C.
Έλαιο νυχτολούλουδου: Μείωση τριγλυκεριδίων ορού, ολικής χοληστερόλης.

 

Αυτό που καθιστά ιδιαίτερα θεραπευτικό φυτό είναι η περιεκτικότητα ενός πολύ γνωστού για τις αντικαρκινικές ιδιότητες φυτοθρεπτικού συστατικού, την απιγενίνη.

Η χρήση της πικραλίδας υπήρχε στην διατροφή των Ελλήνων και Αιγυπτίων από την αρχαιότητα, ενώ πάνω από 1000 χρόνια η χρήση της ήταν πολύ δημοφιλής στην κινέζικη ιατρική.

Πολλές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των φύλλων και της ρίζας πικραλίδας στην πνευμονία, τη βρογχίτιδα και τις μολύνσεις του αναπνευστικού.


Γαϊδουράγκαθο: Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, στη διάλυση του λίπους που συσσωρεύεται στα αγγεία και στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επίσης, αποτοξινώνει το συκώτι.Το γαϊδουράγκαθο θεωρείται ότι έχει ιδιότητες που προστατεύουν το ήπαρ από την ανάπτυξη ίνωσης, μιας διαδικασίας που στην ακραία της μορφή αποτελεί την κίρρωση του ήπατος. Θεωρείτε ιδανικό για την αποτοξίνωση και ειδικά στην περίπτωση υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων του ήπατος,υποστηρίζοντας την δράση ενάντια στη χρόνια κίρρωση του ήπατος.

Προσοχή χρειάζεται στην υπερκατανάλωση, γιατί μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.


Αγκινάρα: Έχει παρόμοιες ιδιότητες με το γαϊδουράγκαθο και η χρήση του έχει δείξει ότι συντελεί στη ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ λόγω της κυναρίνης, που είναι ένα από τα βασικά συστατικά της αγκινάρας.


Τριγωνέλλα (fenugreek): Μείωση τριγλυκεριδίων ορού, ολικής χοληστερόλης, HDL-C.
Τζίνσενγκ: Μείωση τριγλυκεριδίων ορού, ολικής χοληστερόλης, LDL-C και αύξηση του HDL-C.

 

Η Τριγωνέλλα είναι ένα βότανο που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην αποβολή των περιττών υγρών από το σώμα.
Οι σπόροι της τριγωνέλλας ή μοσχοσίταρο περιέχουν 30% βλεννώδεις ουσίες (γαλακτομαννάνες), μία στεροειδή σαπωνίνη, χολήνινη, ένα πτητικό έλαιο με δυνατή μυρωδιά, ένα πυκνόρρευστο έλαιο, 27% πρωτεΐνες και βιταμίνες Α, Β και C.

Η πικρή του γεύση εξηγεί την χρήση του στις πεπτικές διαταραχές και τη μείωση του σακχάρου του αίματος. Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την πικρή του γεύση μπορούμε στο αφέψημα να προσθέσουμε μάραθο ή γλυκάνισο.

Πράσινο τσάι: Επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων του μεταβολισμού των λιπιδίων. Οι πολυφαινόλες που περιέχει ενεργοποιούν τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την αποδόμηση των τριγλυκεριδίων.
 

Κράταιγος: Είναι ένα αντιοξειδωτικό φυτό με σημαντική επίδραση στα τριγλυκερίδια και την LDL αλλά και στη φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Ο κράταιγος είναι αποτελεσματικός 

  • στην αύξηση της δύναμης των συσπάσεων της καρδιάς,
  • στην αύξηση της ροής του αίματος 
  • στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.


Κουρκουμίνη: Σύμφωνα με μελέτη, η κουρκουμίνη μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Η κουρκουμίνη, που βρίσκεται στη ρίζα του φυτού κουρκουμά, έχει βρεθεί ότι οδηγεί σε βελτιώσεις τόσο στη γνωστική λειτουργία όσο και στην μνήμη. Τώρα ερευνάται και ως πιθανή θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ!


©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΩ