Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Υπέρταση : Ποια βότανα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείρισή της ;

Η υπέρταση είναι μια κοινή κατάσταση υγείας κατά την οποία η αρτηριακή πίεση αυξάνεται σε μη φυσιολογικά επίπεδα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρών καρδιακών, εγκεφαλικών και νεφρικών παθήσεων. 

Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 50% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στην υπέρταση.


Τι είναι η αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση εκφράζει την πίεση που ασκείται από το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών, όταν αυτό κυκλοφορεί μέσα τους. Μετριέται σε χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) και εκφράζεται με δύο αριθμούς: τη συστολική και τη διαστολική πίεση.

Η συστολική πίεση δείχνει την πίεση που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν η καρδιά συστέλλεται, ενώ η διαστολική πίεση δείχνει την πίεση που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν η καρδιά διαστέλλεται.
Μια φυσιολογική αρτηριακή πίεση κυμαίνεται γύρω στο 120/80 mm Hg (συστολική/διαστολική πίεση). Ως υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται αυτή που είναι πάνω από 130/80 mm Hg.

Συνήθως, συνταγογραφούνται φάρμακα για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά εκτός από αυτά, διάφορες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα βότανα
που έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βοηθούν στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως αυτά δρουν με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους, ώστε να είναι και το ίδιο αποτελεσματικά.

Επιπλέον, ορισμένα βότανα μπορεί να αλληλεπιδρούν με φάρμακα που λαμβάνονται συνήθως για την υπέρταση. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό η χρήση αυτών να γίνεται μόνο ύστερα από επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Ποια βότανα είναι ευεργετικά για την υπέρταση; 

Βασιλικός

Το ακατέργαστο εκχύλισμα βασιλικού (Ocimum basilicum) έχει αναφερθεί πως έχει αντιυπερτασική δράση, η οποία έχει αποδοθεί σε μια αντιοξειδωτική ένωση που αυτό περιέχει, με το όνομα ευγενόλη. Η ευγενόλη δρα ως φυσικός αναστολέας των διαύλων ασβεστίου, βοηθώντας έτσι στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και μείωση της συστολικής, αλλά και της διαστολικής πίεσης. 


  • Οι Αρχαίοι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν ως επίθεμα για να καταπραΰνουν δαγκώματα εντόμων, σκορπιών ή και φιδιών. 
  • Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την καταπράυνση των στομαχόπονων, τον πονοκεφάλων κι ως διουρητικό.

Σκόρδο

Το σκόρδο (Allium sativum) έχει αναφερθεί πως έχει υποτασική δράση, η οποία οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε θειούχες ενώσεις, όπως η λισίνη. 

 Η χρήση του τεκμηριώθηκε αρκετά από πολλούς σημαντικούς πολιτισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Αιγυπτίων, των Βαβυλωνίων, των Ελλήνων, των Ρωμαίων και των Κινέζων.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν τώρα ότι τα περισσότερα από τα οφέλη του σκόρδου για την υγεία προκαλούνται από ενώσεις θείου που σχηματίζονται όταν μια σκελίδα σκόρδου τεμαχίζεται, συνθλίβεται ή μασάται.

Ίσως η πιο γνωστή ένωση είναι η αλισίνη. Ωστόσο, η αλισίνη είναι μια ασταθής ένωση που υπάρχει μόνο για λίγο στο φρέσκο σκόρδο αφού κοπεί ή συνθλιβεί.

Η λισίνη θεωρείται πως βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, την αγγειοδιαστολή και την προώθηση της καλής κυκλοφορίας του αίματος. Ορισμένες μελέτες μάλιστα έχουν δείξει πως το εκχύλισμα σκόρδου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση με παρόμοιο τρόπο που το κάνουν και ορισμένα αντιυπερτασικά φάρμακα. 

Θυμάρι

Το θυμάρι (Thymus vulgaris) περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ροσμαρινικού οξέος, το οποίο παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία μπορεί συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής. Επιπλέον, το ροσμαρινικό οξύ βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και προωθεί την καλή κυκλοφορία του αίματος. 

Από την εποχή του Ομήρου, το θυμάρι αποτελούσε σύμβολο της δύναμης και της ανδρείας.

Οι φτωχοί στην αρχαία Ελλάδα έτρωγαν ένα δυναμωτικό μείγμα από θυμάρι, μέλι και ξίδι ενώ οι ηλικιωμένοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες «τσαγιού» από θυμάρι για να τονώσουν την λειτουργία του μυαλού τους.

Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαναν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι ώστε να αποκτήσουν σφρίγος και ενεργητικότητα.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως το ροσμαρινικό οξύ, που περιέχει το θυμάρι, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω αναστολής της δράσης του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE). 

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός (Petroselinum crispum) περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως η βιταμίνη C και η β-καροτίνη, αλλά και φολικό οξύ που μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της LDL («κακής») χοληστερόλης, προστατεύοντας έτσι το καρδιαγγειακό σύστημα. 

 Το λεμόνι και ο μαϊντανός σε συνδυασμό, περιέχουν δραστικές ουσίες που μπορούν να εξαλείψουν τη χοληστερόλη και να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το συσσωρευμένο λίπος στο σώμα σας. Επιπλέον, θα βοηθήσουν να καθαρίσουν οι αρτηρίες σας και να βελτιωθεί η γενική υγεία σας.

Σέλινο

Οι σπόροι του σέλινου (Apium graveolens), σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι ευεργετικές τους ιδιότητες οφείλονται στην ικανότητά τους να δρουν ως αναστολείς διαύλων ασβεστίου. 

 Ιδανικό βότανο για αντιμετώπιση τόσο της υπέρτασης, όσο και της υψηλής χοληστερίνης. Παράλληλα, έχει την ιδιότητα να αυξάνει την έκκριση ουρικού οξέως. Η χρήση του σέλινου είναι κατάλληλη για διαβητικούς, ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξάνει τον μεταβολισμό και βοηθάει στη ρύθμιση του, ενώ βοηθάει στην αποβολή τοξινών. Το σέλινο τονώνει σημαντικά και θρέφει τον καταπονημένο οργανισμό, ενώ σε περιπτώσεις κρυολογήματος, βοηθάει στην αντιμετώπιση του πυρετού.

Επιπλέον, οι σπόροι του σέλινου είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι εξαιρετικά ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς και τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ (Zingiber officinale) χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στην παραδοσιακή ιατρική για μια σειρά παθήσεων. Μελέτες σε ζώα δείχνουν πως αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, χαλάρωση των μυών που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, καθώς και μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της δράσης το, που μοιάζει με αυτή ενός αναστολέα διαύλων ασβεστίου. 

Οι κινέζοι χρησιμοποιούν το ginger στα τονωτικά τους για να ενισχύσουν τη καρδιακή λειτουργία και τη κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία. Σήμερα οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι αποτελεσματικό λόγω της ικανότητας του να αναπλάθει τα αιμοφόρα αγγεία και να αποτρέπει τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, που είναι εν δυνάμει παράγοντας για το σχηματισμό θρόμβων και τη απόφραξη των αγγείων.
Βασική προϋπόθεση για την αποθεραπεία των τραυμάτων είναι η καλή αιμάτωση του πάσχοντος σημείου. Το ginger ενισχύει τη γενική αιμάτωση του οργανισμού και κατά συνέπεια τη συνολική ανταπόκριση του στο τραύμα. Τέλος έχει συμβάλλει θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων και του πόνου σε ασθενείς που πάχουν από περιφερική νευροπάθεια.

Ωστόσο, οι μελέτες σε ανθρώπους είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα να μην έχει επιβεβαιωθεί η δράση του αυτή. 

Κανέλα

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως η κανέλα μπορεί να δράσει ως αγγειοδιασταλτικό, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. 

 Η χρήση της κανέλας έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, η κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 γραμμαρίου ή περίπου 3/4 ενός κουταλιού του γλυκού κανέλας την ημέρα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με μεταβολική νόσο. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα μιας άλλης ανασκόπησης 13 μελετών.

Επιπλέον, έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνεται τακτικά για τουλάχιστον 8 εβδομάδες.

Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει πως η τακτική κατανάλωση κανέλας, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για την υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα. 

Πράσινο τσάι

Μια από τις πολλές θεραπευτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού (Camellia sinensis) μπορεί να είναι και η μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η ευεργετική αυτή δράση οφείλεται στις μεγάλες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών που περιέχει το πράσινο τσάι (κατεχίνες). Τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που περιέχει το πράσινο τσάι είναι η επικατεχίνη (EC), η επιγαλλοκατεχίνη (EGC) και η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG).

Οι κατεχίνες αυτές έχει αποδειχθεί πως χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού να έχει συσχετιστεί με μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που θεωρείται πως μπορεί να μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με έντονο στρες, μέσω της ανακούφισης αυτού.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram