Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τα πολλαπλά οφέλη του Σουμάκ για την υγεία

Του Oneconscious at Αγγλικά Βικιπαίδεια, CC BY-SA 3.0, Σύνδεσμος


Τι είναι το σουμάκι και από πού προέρχεται;

Το σουμάκ είναι ένα έντονο κόκκινο του κρασιού μπαχαρικό που προέρχεται από τους καρπούς ενός θάμνου που ονομάζεται Rhus Coriaria bush. Κατάγεται από την περιοχή της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Τουρκίας και του Ιράν. Τα μούρα αποξηραίνονται και αλέθονται για να παραχθεί ένα μπαχαρικό που ονομάζεται σουμάκι.

Τι γεύση έχει το σουμάκ;


Το χρώμα του σουμάκ είναι λίγο παραπλανητικό, αλλά αυτό το μπαχαρικό δεν είναι πικάντικο. Έχει μια ξινή, πικάντικη, γήινη και φρουτώδη γεύση που ταιριάζει με κάθε πιάτο.


Επιδράσεις στην υγεία: Το σουμά είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά του.

Τα οφέλη του σουμάκ για την υγεία είναι πολλαπλά:

#1 Αντιφλεγμονώδη.

Είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά, όπως ανθοκυανίνες, τανίνες και φλαβονοειδή.

Το σουμάκι, έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία, για μισή ντουζίνα διαφορετικές ελαφράς μορφής ασθένειες στη μεσαιωνική ιατρική, κυρίως στις χώρες της Μέσης Ανατολής (όπου το σουμάκι ήταν πιο εύκολα διαθέσιμο, σε σχέση με την Ευρώπη). Ένα ναυάγιο του 11ου αιώνα στα ανοικτά των ακτών της Ρόδου, ​​που έχει ανασκαφεί από τους αρχαιολόγους το 1970, περιείχε εμπορικές ποσότητες από δρύπες σουμάκι. Αυτά, θα μπορούσαν να προορίζονταν για χρήση ως φάρμακο, ως μαγειρικό καρύκευμα ή ως βαφή. Το σουμάκι staghorn (Rhus typhina), είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, με βαθμολογία ORAC, πάνω από 1500 μmol TE/g.

#2 Υποστηρίζει τη μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία.


Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Research in Medical Sciences εξέτασε τις επιδράσεις του σουμάκι σε 41 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία έλαβε εικονικό φάρμακο και η άλλη έλαβε 3 γραμμάρια σκόνης καθημερινά για τρεις μήνες.
Στο τέλος των τριών μηνών, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν σουμάκι παρουσίασαν μείωση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

#3 Περιέχει αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Οι ταννίνες στο σουμάκι έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες καθώς και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η αντιβακτηριακή δράση αναστέλλει την ανάπτυξη πέντε κοινών στελεχών βακτηρίων του στόματος που προκαλούν μολυσματικές ασθένειες του στόματος.

#4 Δυνατότητα μείωσης του μυϊκού πόνου.


Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 διαπίστωσε ότι ο χυμός σουμάκ ήταν αποτελεσματικός στη μείωση του μυϊκού πόνου μετά από ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης τεσσάρων εβδομάδων σε 40 υγιείς συμμετέχοντες. Όσοι κατανάλωσαν χυμό σουμάκ (σε σύγκριση με ένα ποτό placebo) είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες πόνου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σουμάκου, αλλά χρειάζονται περαιτέρω έρευνες πριν εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram 

με πληροφορίες από ΕΔΩ