Σέλινο: τονώνει την άμυνα του οργανισμού

 

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας. 

Υπάρχουν δυο βασικές ποικιλίες σέλινου.

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Η μία είναι με μεγάλη σαρκώδη ρίζα, που καλλιεργείται για αυτή και τρώγεται ωμή, είτε σε σαλάτα και σούπες είτε μαγειρεμένη με διάφορους συνδυασμούς και είναι η γνωστή μας σελινόριζα και η δεύτερη η πιο κλασσική με σαρκώδεις μεγάλους μίσχους, που καλλιεργείται για τα φύλλα της και τρώγεται με τον ίδιο τρόπο και γίνεται τουρσί ή χρησιμοποιείται και ως καρύκευμα (κυρίως οι σπόροι της).

Ξεκινάμε από τη σημαντική συμβολή του σέλινου στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. 

Ιδανικό βότανο για αντιμετώπιση τόσο της υπέρτασης, όσο και της υψηλής χοληστερίνης. Παράλληλα, έχει την ιδιότητα να αυξάνει την έκκριση ουρικού οξέως. Η χρήση του σέλινου είναι κατάλληλη για διαβητικούς, ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυξάνει τον μεταβολισμό και βοηθάει στη ρύθμιση του, ενώ βοηθάει στην αποβολή τοξινών. Το σέλινο τονώνει σημαντικά και θρέφει τον καταπονημένο οργανισμό, ενώ σε περιπτώσεις κρυολογήματος, βοηθάει στην αντιμετώπιση του πυρετού.

Σχετικά με το πεπτικό σύστημα, το σέλινο είναι από τα λίγα βότανα που ευεργετούν στο σύνολο, από το στομάχι, μέχρι το ουροποιητικό σύστημα. Προάγει την σωστή πέψη των τροφών, ενώ παράλληλα είναι πολύ καλό ορεκτικό. Είναι αντιμετεωρικό, ενώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τονώνει σημαντικά τα πεπτικά όργανα. Το σέλινο επίσης θεωρείται ήπιο καθαρτικό και βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου. 

Σχετικά με το ουροποιητικό σύστημα, θεωρείται αντισηπτικό, διουρητικό, ενώ διεγείρει τα νεφρά προστατεύοντας από μολύνσεις ουροδόχου κύστης, κυστίτιδας και πέτρας στα νεφρά. Αντιμετωπίζει την ακράτεια επαρκώς, ενώ βοηθά συμπληρωματικά στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της χολολιθίασης.

Ισχυρό αντιοξειδωτικό

Το σέλινο αποτελεί ένα βότανο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση καθώς είναι καλή πηγή βιταμίνης C και μιας κατηγορίας φλαβονοειδών που λέγονται κουμαρίνες. Τα φλαβονοειδή αυτά (στα οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό το χαρακτηριστικό του άρωμα) σχετίζονται με ισχυρή δράση κατά των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών δρώντας προστατευτικά εναντίον της εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

Παράλληλα, η δράση τους αυτή τα καθιστά πολύτιμους συμμάχους για την καλή λειτουργία της καρδιάς, καθώς εμποδίζουν τη διαδικασία οξείδωσης της χοληστερόλης και συνεπώς τη δημιουργία αθηρωματογόνου πλάκας.

Τόνωση της άμυνας του οργανισμού

Η βιταμίνη C έχει δειχθεί από αρκετές κλινικές μελέτες ότι προάγει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προασπίζοντας έτσι τον οργανισμό μας κατά διαφόρων ασθενειών. Στην ίδια κατεύθυνση δράσης είναι όμως και οι κουμαρίνες, που όπως έδειξαν μελέτες σε ζώα ενισχύουν τη δράση των λευκοκυττάρων (μιας κατηγορίας κυττάρων που συνιστούν το αμυντικό οπλοστάσιο του οργανισμού μας κατά των διαφόρων ιώσεων).

Μη ξεχάσετε λοιπόν να βάλετε στη σούπα σας λίγο σέλινο, καθώς έτσι διασφαλίζετε σε μεγάλο βαθμό την πρόσληψη των προστατευτικών αυτών συστατικών (δεν χάνονται καθώς παραμένουν στο ζωμό) και έτσι ενισχύεται το αμυντικό σύστημα του οργανισμού σας.

Θρεπτική αξία και % καλυψη των ημερήσιων αναγκών μας

  • Βιταμίνη Κ: 42%
  • Βιταμίνη C: 14%
  • Θειαμίνη (B1): 5%
  • Φυλλικό: 8%
  • Ασβέστιο: 6%


Αδυνατίζει το σέλινο;

Μέχρι και σήμερα επικρατεί η πεποίθηση ότι το σέλινο αδυνατίζει. Η θεωρία πίσω από τη διαδεδομένη αυτή άποψη έχει να κάνει με τη διουρητική δράση που έχει παρατηρηθεί στο βότανο αυτό. Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι διουρητική δράση δεν σημαίνει αδυνάτισμα, αλλά απώλεια υγρών, που σημαίνει ότι αυτά γρήγορα επανέρχονται με την πρόσληψη λίγου νερού.

Επίσης, το σέλινο έχει μεν αρκετό κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη στον οποίο αποδίδεται κατά βάση η διουρητική του δράση, αλλά παράλληλα περιέχει και αρκετό νάτριο, έναν ηλεκτρολύτη που δρα ανταγωνιστικά στο κάλιο.

Συνεπώς, το σέλινο μπορεί να εμφανίζει μια ελαφρά διουρητική δράση, αλλά αυτή είναι αρκετά ασθενέστερη συγκριτικά με άλλα χόρτα και βότανα και σίγουρα δεν αδυνατίζει ή 'έχει αρνητικές θερμίδες' όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Φυσικά όμως και αποτελεί μια τροφή που συστήνεται σε δίαιτες αδυνατίσματος, καθώς ένα φλιτζάνι περιέχει μόλις 19 θερμίδες.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

το διαβάσαμε ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια