Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Χαλβάς - Τα οφέλη, θρεπτικά συστατικά, θερμίδες και είδη χαλβά

Χαλβάς. Μάθετε τα πάντα για τον χαλβά. 

Ποια τα οφέλη του, τα θρεπτικά συστατικά, πόσες θερμίδες έχει. 

Τα είδη του χαλβά (Σησαμένιος, Σιμιγδαλένιος, Φαρσάλων).

Ποια τα οφέλη, τα θρεπτικά συστατικά, πόσες θερμίδες έχει

Ο χαλβάς αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά γλυκίσματα της Σαρακοστής και όχι μόνο.

Πολλοί τον έχουν συνδέσει με την Καθαρά Δευτέρα, μπορεί όμως να καταναλωθεί οποιαδήποτε μέρα του χρόνου.

Η ονομασία του προέρχεται από την αραβική ρίζα hulw (χαλβά) που σημαίνει γλυκό.

Τον συναντούμε σε διάφορες χώρες της Μεσογείου και της Ανατολής και στην Ελλάδα διαδόθηκε από πρόσφυγες της Σμύρνης (χαλβατζήδες πρόσφυγες) όπου πουλούσαν χαλβάδες σε μικρές παράγκες.

 


Ο χαλβάς και η ιστορία του

Ο χαλβάς είναι μια ποικιλία από διαφορετικά γλυκίσματα, τα οποία συναντώνται σε διάφορες παραλλαγές στις χώρες των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η ονομασία προέρχεται από την αραβική ρίζα حلوى ή hulw (χαλβά), που σημαίνει γλυκό. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς έφτασε στην Ελλάδα, πιθανολογείται, όμως, ότι πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα.


Τα είδη του χαλβά. Σησαμένιος, Σιμιγδαλένιος, Φαρσάλων, Κετέν

Με το όνομα χαλβάς χαρακτηρίζεται μια ποικιλία από διαφορετικά γλυκίσματα, τα οποία συναντώνται σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής (μέχρι και την Ινδία και το Πακιστάν).
Πρώτες ύλες για τους χαλβάδες είναι συνήθως κάποια λιπαρή ουσία (βούτυρο, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ταχίνι), άμυλο (νισεστές, σιμιγδάλι)

Σε μερικές χώρες χρησιμοποιούν και υλικά όπως καρότο, ρεβίθι ή παπάγια και γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι, γλυκόζη, χαρουπόμελο).

Για ποικιλία στις γεύσεις ή σαν διακόσμηση, προστίθενται συνήθως διάφοροι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα, σταφίδες) και αρωματίζεται με μπαχαρικά (βανίλια, γαρύφαλλο, κανέλα, κάρδαμο, κρόκος), μέλι, κακάο ή σοκολάτα, ξύσμα ξινών φρούτων ή/και κομματάκια από αυτά.

Επίσης από χυμούς φρούτων ή άλλα φυσικά αρωματικά παρασκευάσματα (ροδόνερο, αφεψήματα λουλουδιών).


Σησαμένιος χαλβάς


Παρασκευάζεται από ταχίνι (πολτό από σησάμι), το οποίο παραδοσιακά συνδυάζεται με σιρόπι ζάχαρης ή μέλι ή πετιμέζι, ενώ στο χαλβά εμπορίου χρησιμοποιείται επίσης γλυκόζη, φρουκτόζη ή χαρουπόμελο ή συνδυασμοί των προαναφερθέντων γλυκαντικών και έχει μαστιχώδη−ινώδη υφή. Το σιρόπι πριν ανακατευτεί με το ταχίνι, πρώτα χτυπάται και θερμαίνεται σε ειδικό μίξερ, ωσότου γίνει κατάλευκη καραμέλα. Για αυτό και συνήθως αυτός ο χαλβάς έχει ένα πολύ πιο ανοιχτό χρώμα από ότι έχει το ταχίνι.


Σιμιγδαλένιος χαλβάς
Παραδοσιακός σπιτικός χαλβάς.Παρασκευάζεται από χοντρό σιμιγδάλι, σιρόπι από νερό και ζάχαρη και ελαιόλαδο και δεν πωλείται στην αγορά. Η υφή του είναι νωπή και μαλακή.


Χαλβάς Φαρσάλων

Παρασκευάζεται κυρίως από νισεστέ (συνήθως από ρύζι ή από καλαμπόκι – κορν φλάουρ), βούτυρο, νερό και ζάχαρη, ενώ έχει λιπαρή και πολύ μαλακιά υφή.

 Αυτός ο χαλβάς φτιάχνεται στα Φάρσαλα και είναι πολύ φημισμένος παντού. Συνήθως, όμως, τον ακριβοπληρώνεις για να μπορέσεις να τον απολαύσεις.


Χαλβάς Κετέν

Ο κετέν χαλβάς(ή κετέν χελβά, τουρκ. keten helva, pişmaniye, σερβ. cèten halva, γερμ. Zuckerwatte) έχει ανοιχτό, συνήθως άσπρο χρώμα και νηματοειδή υφή σαν βαμβάκι, παρόμοια με το μαλλί της γριάς ή και με το ωμό λεπτό κανταΐφι. Παρά τις ομοιότητες στην όψη και την υφή, τόσο τα συστατικά όσο και η μέθοδος με την οποία φτιάχνονται διαφέρουν. Το γλυκό της τουρκικής κουζίνας (παλαιότερα αποκλειστικά χειμωνιάτικο) παρασκευάζεται από μια κολλώδη μάζα κυρίως από  αλεύρι και ζάχαρη. Από αυτή, καθώς κυλιέται συνεχώς σε ζάχαρη άχνη, διαχωρίζονται με τράβηγμα οι ίνες του κετέν χαλβά. Ορισμένες φορές στολίζεται με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης.

Θρεπτική αξία του χαλβά (αφορά όλα τα είδη) | Θερμίδες χαλβά

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του χαλβά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του, συμβάλει στη ρύθμιση της χοληστερόλης και ενισχύει την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, λόγω των αμινοξέων που περιέχει γι ‘ αυτό και προτιμάται από πολλούς χορτοφάγους.
Λόγω τις υψηλής περιεκτικότητας μετάλλων ιχνοστοιχείων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, δυναμώνει τα οστά και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών.
Έχει αντιοξειδωτική δράση λόγω την περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε και είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπου βοηθούν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Θερμίδες χαλβά

Όσο υγιεινός κι να είναι, δεν σημαίνει ότι είναι και «αθώος» σε θερμίδες. Βέβαια τίποτα δεν παχαίνει εάν καταναλώνεται με μέτρο και αν επιλέξετε χαλβά για γλυκό απ’ ότι μία πάστα για παράδειγμα, σίγουρα αποτελεί ιδανική επιλογή.

  • Χαλβάς Σιμιγδαλένιος βουτύρου (μερίδα) 270 (θερμίδες)
  • Χαλβάς σιμιγδαλένιος βουτύρου (1 κουτ. σούπας) 55 (θερμίδες)
  • Χαλβάς σιμιγδαλένιος αμυγδάλου (μερίδα) 355 (θερμίδες)
  • Χαλβάς σιμιγδαλένιος αμυγδάλου (1 κουτ. σούπας) 85 (θερμίδες)
  • Χαλβάς Μπακάλη (100 γρμ.) 330 (θερμίδες)
  • Χαλβάς Μπακάλη (1 μικρή πηρουνιά) 45 (θερμίδες)

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΩ και wiki