Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Καρδιά: Αυτές οι τιμές δείχνουν ότι λειτουργεί ρολόι !

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ, υπάρχουν πέντε δείκτες που δίνουν μια συνολική εικόνα της υγείας του ατόμου καθώς και όσες αλλαγές θα πρέπει να κάνει για να μειώσει τις πιθανότητες ενός εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιθυμητές τιμές που αναφέρονται είναι οι ιδανικές για τον γενικό πληθυσμό, αλλά οι ειδικοί σημειώνουν ότι για κάθε ξεχωριστή περίπτωση, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να συνιστά διαφορετικούς στόχους βάσει της ηλικίας ή άλλων παραμέτρων υγείας.

1. Αρτηριακή πίεση


Κάτω από 120/80 mm Hg

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά και να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο ανθρώπινο σώμα. Η καρδιά αντιμετωπίζει αυξημένη πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσπαθώντας να επανορθώσει την κατάσταση και να στείλει αρκετό αίμα σε όλα τα μέρη του σώματος. 

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση της καρδιάς και στην ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπλέον, η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, καρδιακής προσβολής και άλλων ασθενειών του καρδιαγγειακού συστήματος. Είναι σημαντικό να διατηρείτε υγιείς επίπεδα αρτηριακής πίεσης με κατάλληλη διατροφή, άσκηση και ιατρική φροντίδα, ώστε να προλαμβάνετε τις συνέπειες της υπέρτασης στην υγεία σας.

Χρήσιμα Tips: Υιοθετείστε μια διατροφή πλούσια σε κάλιο -εντοπίζεται σε πολλά λαχανικά, φρούτα και φασόλια- και χαμηλή σε νάτριο -αφθονεί στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα-, με παράλληλη ελαχιστοποίηση του αλκοόλ.

2. LDL Χοληστερόλη

Κάτω από 70 mg/dL


Σκλήρυνση των αρτηριών. Η αθηροσκλήρωση είναι μια διαδικασία στην οποία οι εναποθέσεις λίπους και άλλα υλικά συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών, κάτι που μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αιματικά αποτελέσματα, όπως στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Επιπλέον, η υπερβολική συγκέντρωση της LDL χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού, όπως διαβήτης, υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα σοβαρά νοσήματα. 

 Συνολικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η βελτίωση της διατροφής και του τρόπου ζωής θα ρίξει τις τιμές στα τριγλυκερίδια και τη χοληστερίνη και θα μειώσει τον συνολικό κίνδυνο προβλημάτων καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να διατηρούμε τα επίπεδα χοληστερόλης στα υγιή επίπεδα και να υιοθετούμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση.
Χρήσιμα Tips: Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρών (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά) και αντικαταστήστε τα με ακόρεστα λιπαρά (ξηροί καρποί, σπόροι, φυτικά έλαια).


3. Τριγλυκερίδια

Κάτω από 150 mg/dL

Αποτελούν την πιο κοινή μορφή λιπιδίων στην κυκλοφορία του αίματος, προέρχονται από τα τρόφιμα και λειτουργούν ως πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Οι παραπάνω θερμίδες, αλκοόλη και σάκχαρα όμως που δεν αξιοποιεί ο οργανισμός μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται στα λιπώδη κύτταρα.

Η υπερτριγλυκεριδαιμία (η αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα πάνω από το φυσιολογικό) αυξάνει επίσης τον κίνδυνο οξείας παγκρεατίτιδας, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή μέρους του πακρέατος.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η περιφερική αγγειακή νόσος και η λιπώδης διήθηση του ήπατος αποτελούν επίσης σημαντικές επιπλοκές της υπετριγλυκεριδαιμίας.

Πώς επηρεάζουν την καρδιά: Όπως και η LDL χοληστερόλη, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου

Χρήσιμα Tips: Περιορίστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κακά λιπαρά, σάκχαρα ή και τα δύο, και προτιμήστε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα (όπως ψάρια), αποφεύγοντας παράλληλα το αλκοόλ.

4. Γλυκόζη αίματος

Κάτω από 100 mg/dL

Συμπληρώνω ότι η υπεργλυκαιμία (υψηλά επίπεδα γλυκόζης) στο αίμα επίσης επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων των αγγείων, που είναι υπεύθυνα για την ροή του αίματος και τη διατήρηση της αρτηριακής τοιχοπλαστικότητας. 

Επίσης, η διαβητική νεφροπάθεια και η διαβητική ρετινοπάθεια είναι συχνά επιπτώσεις του υψηλού επιπέδου γλυκόζης στο αίμα και μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τη λειτουργία της καρδιάς και άλλων οργάνων.

Χρήσιμα Tips: Αποφύγετε τα αναψυκτικά και τα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης.

5. Περιφέρεια μέσης

Θα πρέπει να είναι μικρότερη από το μισό του ύψους σας

ή Για τις γυναίκες: Κάτω από 89 εκατοστά, για τους άνδρες: Κάτω από 101 εκατοστά

Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά (σπλαχνικό) θεωρείται υπεύθυνο για διάφορες χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Πώς επηρεάζει την καρδιά: Το σπλαγχνικό λίπος εκκρίνει ορμόνες και άλλους παράγοντες που προάγουν τη φλεγμονή, κατά την οποία απελευθερώνονται λευκά αιμοσφαίρια που εμπλέκονται στην αθηροσκλήρωση.

Χρήσιμα Tips: Καταναλώστε λιγότερες θερμίδες, ιδιαίτερα από επεξεργασμένα τρόφιμα με σάκχαρα, αλάτι και ανθυγιεινά λίπη.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram