Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Χουρμάδες : Θερμίδες, Βιταμίνες & σημαντικά οφέλη Υγείας

Τα διατροφικά τους οφέλη υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και προλαμβάνουν ασθένειες.

Οι χουρμάδες είναι ο καρπός ενός είδους φοίνικα (γνωστού και ως χουρμαδιά) που καλλιεργείται σε πολλές τροπικές περιοχές του κόσμου.

Οι περισσότεροι χουρμάδες που πωλούνται στη Δύση είναι αποξηραμένοι. 

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά και ποικίλα οφέλη για την υγεία.

Πίνακας διατροφικών στοιχείων για τους χουρμάδες

Ως αποξηραμένα φρούτα, η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες είναι υψηλότερη από εκείνη πολλών φρέσκων φρούτων. Η περιεκτικότητα των χουρμάδων σε θερμίδες είναι παρόμοια με άλλα αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες και τα σύκα.

Οι περισσότερες θερμίδες στους χουρμάδες προέρχονται από υδατάνθρακες. 

Οι υπόλοιπες προέρχονται από μια πολύ μικρή ποσότητα πρωτεΐνης.

Πέρα από τις θερμίδες τους, περιέχουν ορισμένες σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και σημαντική ποσότητα φυτικών ινών.


Μια μερίδα 100 γραμμαρίων χουρμάδων παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 277
  • Υδατάνθρακες: 75 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 7 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Κάλιο: 15% της Ημερήσιας Ανάγκης (DV)
  • Μαγνήσιο: 13% DV
  • Χαλκό: 40% DV
  • Μαγγάνιο: 13% DV
  • Σίδηρο: 5% DV
  • Βιταμίνη Β6: 15% DV

Πολλές φυτικές ίνες

Η λήψη αρκετών φυτικών ινών είναι σημαντική για τη γενική υγεία σας.

Με σχεδόν 7 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια βάρους, οι χουρμάδες είναι μια πολύ καλή τροφή για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή σας.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να ωφελήσουν την πεπτική σας υγεία προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα.
Σε μια μελέτη, 21 άτομα που κατανάλωναν 7 χουρμάδες την ημέρα για 3 εβδομάδες παρουσίασαν βελτιώσεις στην κινητικότητα του εντέρου.

Επιπλέον, οι φυτικές τους ίνες μπορεί να είναι ευεργετικές για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

Για τον λόγο αυτό, οι χουρμάδες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μετρά το πόσο γρήγορα αυξάνεται το σάκχαρό σας μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου φαγητού.


Αντιοξειδωτικά

Οι χουρμάδες περιέχουν αντιοξειδωτικά που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων ασθενειών.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που προκαλούν επιβλαβείς αντιδράσεις στο σώμα και οδηγούν σε ασθένειες.

Σε σύγκριση με παρόμοια είδη φρούτων, όπως τα σύκα και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, οι χουρμάδες φαίνεται να περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Τα τρία πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά στους χουρμάδες:

Φλαβονοειδή: Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μειώνουν την φλεγμονή και έχουν μελετηθεί για τη δυνατότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, Αλτσχάιμερ και ορισμένων τύπων καρκίνου.


Καροτενοειδή: Είναι αποδεδειγμένο ότι προάγουν την υγεία της καρδιάς και μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο διαταραχών που σχετίζονται με τα μάτια, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.


Φαινολικό οξύ: Γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους, τα φαινολικά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.


Υγεία του εγκεφάλου

Η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Η άνοια αφορά περίπου 50 εκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως, με τον αριθμό των πασχόντων να αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια. Η πάθηση προς το παρόν είναι ανίατη, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι για κάθε πέντε χρόνια που καθυστερεί η απαρχή της μειώνεται κατά 50% ο αριθμός των θανάτων.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η τροφή είναι χρήσιμη στη μείωση φλεγμονωδών δεικτών όπως η ιντερλευκίνη 6 (IL-6) στον εγκέφαλο- τα υψηλά επίπεδα της IL-6 συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος του Alzheimer.

Επιπλέον, άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων μελετών σε ζώα, έχουν δείξει ότι οι χουρμάδες μειώνουν τη δραστηριότητα της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς, η οποία σχηματίζει πλάκες στον εγκέφαλο.

Όταν οι πλάκες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, η επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων διαταράσσεται, γεγονός που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με μια μελέτη σε ζώα, τα ποντίκια που τρέφονταν με χουρμάδες είχαν σημαντικά καλύτερη μνήμη και ικανότητα μάθησης και λιγότερη συμπεριφορά που σχετιζόταν με το άγχος σε σχέση με τα ποντίκια που δεν τρέφονταν με χουρμάδες.

Οι πιθανές εγκεφαλικές διεγερτικές ιδιότητες των χουρμάδων έχουν αποδοθεί στην περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος των χουρμάδων στην υγεία του εγκεφάλου.

Άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι χουρμάδες έχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί εκτενώς: οι χουρμάδες περιέχουν διάφορα μέταλλα, όπως φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Όλα αυτά έχουν μελετηθεί για την ικανότητά τους να προλαμβάνουν ασθένειες που σχετίζονται με τα οστά, όπως η οστεοπόρωση.

Έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών του, συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 

Συνεπώς, η κατανάλωσή του μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του διαβήτη.
Αυτά τα πιθανά οφέλη για την υγεία είναι ελπιδοφόρα, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους πριν εξαχθούν συμπεράσματα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram