Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Οφέλη χουρμάδων για την Υγεία και η διατροφική τους αξία !

 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Οι χουρμάδες έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια.

Οι χουρμάδες έχουν φυσική γλυκιά γεύση. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά και έχουν ποικίλα πλεονεκτήματα και χρήσεις.

Οι χουρμάδες έχουν εξαιρετικό διατροφικό προφίλ.

  Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Δεδομένου ότι είναι αποξηραμένοι, η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες είναι υψηλότερη από τα περισσότερα φρέσκα φρούτα. Το περιεχόμενο θερμίδων των χουρμάδων είναι παρόμοιο με αυτό των άλλων αποξηραμένων φρούτων, όπως οι σταφίδες και τα σύκα.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • Θερμίδες: 277
  • Υδατάνθρακες: 75 γραμμάρια
  • Ίνες: 7 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
  • Κάλιο: 20% της ΕΑΚ
  • Μαγνήσιο: 14% της ΕΑΚ
  • Χαλκός: 18% της ΕΑΚ
  • Μαγγάνιο: 15% της ΕΑΚ
  • Σίδερο: 5% της ΕΑΚ
  • Βιταμίνη Β6: 12% της ΕΑΚ


Οι χουρμάδες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν σε πολλά από τα οφέλη για την υγεία τους.

Υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες

Η λήψη αρκετών ινών είναι σημαντική για τη γενική υγεία σας.

Αποτελούν πολύ καλό τρόπο για να ενσωματώσετε περισσότερες ίνες στη διατροφή σας.

Οι ίνες μπορούν να ωφελήσουν την πεπτική σας υγεία, εμποδίζοντας τη δυσκοιλιότητα. Ενισχύουν την τακτική κίνηση του εντέρου συμβάλλοντας στη δημιουργία σκαμνιού.

Σε μια μελέτη, 21 άτομα που κατανάλωσαν 7 χουρμάδες ημερησίως για 21 ημέρες εμφάνισαν σημαντική αύξηση στις κινήσεις του εντέρου σε σύγκριση με πριν που δεν κατανάλωναν χουρμάδες.

Επιπλέον, οι ίνες που βρίσκονται στους χουρμάδες μπορεί να είναι ωφέλιμες για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι ίνες επιβραδύνουν την πέψη και μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή υπερβολικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

Για το λόγο αυτό, οι χουρμάδες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), ο οποίος μετράει πόσο γρήγορα αυξάνεται το σάκχαρο του αίματός σας μετά την κατανάλωση συγκεκριμένου φαγητού.

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Οι χουρμάδες παρέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης πολλών ασθενειών.

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα σας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβείς αντιδράσεις στο σώμα σας και να οδηγήσουν σε ασθένειες.

Σε σύγκριση με παρόμοια είδη φρούτων, όπως τα σύκα και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, οι χουρμάδες εμφανίζονται να έχουν το υψηλότερο περιεχόμενο αντιοξειδωτικών.

Οφέλη χουρμάδων για την Υγεία
 

Καρκίνος

Οι χουρμάδες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου. Δρουν κατά του οξειδωτικού στρες και των ελεύθερων ριζών και εμποδίζουν την ανάπτυξη των όγκων.


Υγεία της καρδιάς

Οι χουρμάδες περιέχουν κάλιο, έναν ουσιαστικό ηλεκτρολύτη για τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Το κάλιο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Οι χουρμάδες περιέχουν χαμηλά ποσοστά νατρίου και φυτικών ινών που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.


Υγεία των οστών

Το μαγνήσιο που υπάρχει στους χουρμάδες παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών. Η ανεπάρκεια μαγνησίου συνδέεται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Το μαγνήσιο που υπάρχει στις τροφές είναι πιο ασφαλές από ότι τα συμπληρώματα καθώς μειώνεται ο κίνδυνος τοξικότητας. Ο σίδηρος που υπάρχει στους χουρμάδες παίζει σημαντικό ρόλο στο μυελό των οστών.


Εμμηνόπαυση

Οι ισοφλαβόνες είναι μια μορφή φυτοοιστρογόνων που βοηθούν στην μείωση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Οι χουρμάδες περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση σε ισοφλαβόνες από όλα τα φρούτα. Για αυτό το λόγο οι χουρμάδες αποτελούν ένα φυσικό τρόπο ανακούφισης από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.


Αλλεργική αντίδραση στους χουρμάδες

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στους χουρμάδες δεν είναι κάτι σύνηθες και αν αυτό συμβεί προκαλούν εξάνθημα και φλεγμονή γύρω από το στόμα. Η μούχλα ή τα θειϊκά άλατα (που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στα αποξηραμένα φρούτα) είναι υπεύθυνα για τα συμπτώματα των αλλεργιών. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του άσθματος και μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά και να απαιτούν άμεση ιατρική επέμβαση.


Εξαιρετικό φυσικό γλυκαντικό

Οι χουρμάδες είναι μια πηγή φρουκτόζης, η οποία είναι ένας φυσικός τύπος ζάχαρης που βρίσκεται στα φρούτα.

Για το λόγο αυτό, είναι πολύ γλυκοί και έχουν επίσης μια λεπτή καραμελωμένη γεύση. Αποτελούν ένα τέλειο υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης σε συνταγές λόγω των θρεπτικών ουσιών, των ινών και των αντιοξειδωτικών που παρέχουν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και οι χουρμάδες είναι υψηλοί σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλοί σε θερμίδες οπότε καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο.©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram