Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πώς να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας φυσικά

Η διατροφή και η διατροφική αξία μπορούν να κάνουν μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά όταν πρόκειται για τη διαχείριση προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος που σας κάνουν να αισθάνεστε κακά. 

Για να διατηρήσετε το εντερικό σας σύστημα υγιές και ευτυχισμένο, συνήθως αρκεί αυτό που του δίνεται. Η καλή είδηση; Είναι αρκετά απλό να βρείτε φαγητό που επιτρέπει στα έντερά σας να ανθίζουν, ενώ αντιμετωπίζετε τα διάφορα ζητήματα που σας προκαλούν άβολα συμπτώματα.

Η διατροφική ποικιλότητα οδηγεί σε έναν πιο υγιή μικροβιωματικό κόσμο με περισσότερα είδη "καλών" βακτηρίων. "Θέλετε να έχετε μια ευρεία ποικιλία στη διατροφή σας," λέει η γαστρεντερολόγος Christine Lee, MD. "Προσπαθήστε να το ανακατεύετε."

Επιλέξτε τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, πλήρες κόκκινο ρύζι, σιτάρι, βρώμη, κινόα, και φερμεντέλ τρόφιμα, όπως γιαούρτι, κεφίρ,κομπούτσα (ζυμωμένο τσάι). Σαουέρκραουτ. Κιμτσί. Μίσο. 

Προβιοτικά έναντι προβιοτικών

Όπως αναφέραμε τα προβιοτικά, είναι δίκαιο να αναφέρουμε επίσης τα προβιοτικά. Τα προβιοτικά λειτουργούν αρμονικά με τα προβιοτικά για να διατηρήσουν το έντερο και το μικροβίωμά του στην καλύτερη κατάσταση λειτουργίας, εξηγεί ο δρ. Lee.

Στην απλούστερη εξήγηση, τα προβιοτικά λειτουργούν ως πρόσθετη πηγή καλής βακτηριακής πληθυσμιακής αύξησης, ενώ τα προβιοτικά προσθέτουν στην πληθυσμιακή αύξηση καλών βακτηριών.
Παραδείγματα προβιοτικών 

  • σκόρδο, 
  • κρεμμύδια, 
  • αγκινάρες, 
  • μπανάνες, 
  • μήλα και 
  • ολικά βρώμη.


Τρόφιμα που δεν είναι φιλικά για το έντερο

Τα τρόφιμα σε αυτήν τη λίστα δεν θα σας εκπλήξουν.

Η λίστα αυτή με τα τρόφιμα που αναφέρονται εδώ, δεν θα σας εκπλήξει. 

Πιθανόν να έχετε νιώσει λίγο πόνο στην κοιλιά σας αφού έχετε καταναλώσει ένα ή περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα. Αυτό είναι ένα σημάδι. "Ο οργανισμός σας έχει τρόπο να σας στέλνει μήνυμα", λέει ο δρ. Lee.

Τα τρόφιμα που πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε περιλαμβάνουν τα εξής:

Αλμυρά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο - όπως τα πατατάκια, το παστουρμά και πολλά ετοιματζίδικα τρόφιμα - μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να οδηγήσει σε φούσκωμα, λέει ο δρ. Lee. (Αποκτήστε συμβουλές για τη μείωση της κατανάλωσης σας σε νάτριο.)


Επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι συντηρητικοί που προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα δυσκολεύουν πραγματικά το πεπτικό σας σύστημα. "Επιβραδύνουν την κινητικότητα και επιτρέπουν στα κακά βακτήρια να αναπτυχθούν"

Το τηγανητό φαγητό. Το μαγείρεμα φαγητού σε έλαια γεμάτα κορεσμένα λιπαρά δεν οδηγεί σε ένα τελικό προϊόν που κάνει καλό στο στομάχι σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και διάρροια. 

Τεχνητά γλυκαντικά. Ας πούμε ότι οποιαδήποτε τροφή που αναγνωρίζεται ως "τεχνητή" θα είναι πιθανότατα πιο δύσκολη για το σώμα σας να επεξεργαστεί. 

Κόκκινο κρέας. Η αντίδραση του εντέρου σας (και οι δυσκολίες του) με το κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου. Προσπαθήστε να περιορίσετε τα μερίδια κόκκινου κρέατος σε μη περισσότερα από 3 ουγκιές δύο φορές την εβδομάδα. 

Σκέψεις για το τέλος

Γενικά, μια δίαιτα με έντονη έμφαση σε φυτικά τρόφιμα θα βοηθήσει το στομάχι σας να παραμείνει υγιές και ευτυχισμένο. Και εάν πρόκειται να φάτε τρόφιμα από τη λίστα "αποφύγετε τα" - και ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι θα το κάνουμε - κάντε το με μέτρο.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΩ