Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Αρθρίτιδα - Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Τι πρέπει να προσέχουν τα άτομα με αρθρίτιδα όσον αφορά τη διατροφή; 

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, τα ερευνητικά στοιχεία παρέχουν τις καλύτερες διατροφικές συμβουλές σχετικά με το ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζονται.

Οι σωστές επιλογές τροφίμων μπορούν να σας παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεστε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων των αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών.

Η αρθρίτιδα είναι μια τέτοια ασθένεια και οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της φλεγμονώδους αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι μπορεί να έχουν αρθρίτιδα, αλλά δεν το συζητάνε με το γιατρό, επειδή νομίζουν ότι πρόκειται για ένα κλασσικό, κοινό πόνο που είναι απλά αναπόφευκτο μέρος των γηρατειών. Αν νομίζετε (ή είστε σίγουροι) ότι οι επαναλαμβανόμενοι πόνοι στις αρθρώσεις σας μπορεί να είναι αρθρίτιδα, μην ανησυχείτε. Δεν χρειάζεται να τρομάζετε με την ιδέα ότι αυτό είναι απλά κάτι που πρόκειται να το ζήσετε. Υπάρχει ένας αριθμός από φυσικά έλαια που έχουν μια πραγματική επίδραση στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας.


Πρόσθετα σάκχαρα

Αν και ο περιορισμός των σακχάρων συστήνεται και στα υγιή άτομα, όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή. Μια μελέτη σε 217 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα σημείωσε ότι μεταξύ 20 τροφίμων, τα σακχαρούχα αναψυκτικά και τα γλυκά ήταν τα πιο «ένοχα» για την επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου. Αντίστοιχα, τα αναψυκτικά αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, όπως ανέδειξε μια άλλη μελέτη σε 1.209 ενήλικες ηλικίας 20-30 ετών.


Επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα

Ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Αντίθετα, οι φυτικές διατροφές (plant-based), που αποκλείουν το κόκκινο κρέας, ενδεχομένως μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Τρόφιμα με γλουτένη

Η γλουτένη δε θα μπορούσε μόνο να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους έχουν δυσανεξία, αλλά και στους ασθενείς με αρθρίτιδα, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες. 

 Η δυσανεξία στη γλουτένη μοιράζεται μερικά συμπτώματα με την κοιλιοκάκη, αλλά είναι μια λιγότερο σοβαρή κατάσταση. Ωστόσο, η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία και χρειάζεται να κάνετε κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, για να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματά της.

Παρατηρείται, όμως, και μια αμφίδρομη σχέση, καθώς τα άτομα με κοιλιοκάκη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά και το αντίστροφο.


Υπερ επεξεργασμένα τρόφιμα

Το γρήγορο φαγητό, τα έτοιμα σνακ και τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, αλλά και να οδηγήσουν στην εμφάνιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε σάκχαρα και συντηρητικά, μεταξύ άλλων.

Αλκοόλ

Δεδομένου ότι το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, οι ασθενείς με φλεγμονώδη αρθρίτιδα θα πρέπει να το περιορίσουν ή και να το αποφεύγουν. Μελέτες έχουν συσχετίσει τις βλάβες με την επιδείνωση διαφορετικών παθήσεων, όπως τη σπονδυλοαρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα.

Φυτικά έλαια

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά και χαμηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά, σύμφωνα με μια μελέτη, θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ακολουθώντας, όμως την αντίστροφη πρόσληψη, μειώνοντας τα φυτικά έλαια και αυξάνοντας την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3, όπως τα λιπαρά ψάρια, η εικόνα της νόσου μπορεί να δείξει σημάδια βελτίωσης.

Αλάτι


Οι ασθενείς με αρθρίτιδα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην υπερβαίνουν την πρόσληψη του αλατιού, το οποίο εμπεριέχεται και σε πολλά συσκευασμένα προϊόντα, όπως κονσέρβες, τυριά και επεξεργασμένα κρέατα. Και αντίστροφα, μια μελέτη συνέδεσε την υψηλή πρόσληψη νατρίου με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. 

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΩ