Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Κόλλησε ο μεταβολισμός σου ; Με αυτούς τους τρόπους & τροφές θα τον βελτιώσεις & θα «κάψεις» λίπος !

Ο αργός μεταβολισμός είναι μια κατάσταση όπου ο μεταβολισμός του σώματος λειτουργεί σε χαμηλότερα επίπεδα από το αναμενόμενο. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σας καίει λιγότερες θερμίδες από ό,τι θα έπρεπε, κάνοντας δύσκολη την απώλεια βάρους και τη διατήρηση του βάρους σας.

Ο αργός μεταβολισμός μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως ηλικία, γενετικοί παράγοντες, λάθος διατροφή, έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, έλλειψη ύπνου και χρήση ορισμένων φαρμάκων.
Ένας αργός μεταβολισμός δυσκολεύει την προσπάθεια απώλειας βάρους. Η σύνθεση του σώματός σας και η μυϊκή μάζα αποτελούν τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό.

Οι άνθρωποι με μικρότερο σκελετό, οι κοντοί, καθώς και όσοι δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη μυϊκή μάζα, τείνουν να έχουν πιο αργό μεταβολισμό, σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους.

Η επιτάχυνση του μεταβολισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν όμως τρόποι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, αλλά και το λίπος της κοιλιάς, ακόμη και αν έχετε αργό μεταβολισμό.


Για να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα. 

Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε να περπατάτε περισσότερο, να ασκείστε με αερόβιες ασκήσεις και να αυξήσετε το μυϊκό σας μαζί με τη δύναμη σας.

 Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας, όπως:


Ασκηθείτε τακτικά: Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό σας επειδή αυξάνει τη μυϊκή μάζα σας και καίει θερμίδες. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ασκήσεων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μυϊκής μάζας και μειωμένη καύση θερμίδων.


Φάτε το κατάλληλο φαγητό: Η διατροφή σας επηρεάζει τον μεταβολισμό σας. Καταναλώνοντας περισσότερα πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά και υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει να αυξηθεί ο μεταβολισμός σας. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες υψηλής γλυκαιμικής φόρτισης και τα λιπαρά τρόφιμα.

Καταναλώστε αρκετό νερό: Η απόλυτη ποσότητα νερού που χρειάζεται κανείς εξαρτάται από το βάρος, το φύλο, τη δραστηριότητα και την υγεία του.

Ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του μεταβολισμού είναι:

Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, η οποία επηρεάζει άμεσα τον μεταβολισμό. Πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, φασόλια και φυτικές πρωτεΐνες όπως η σόγια και οι αμύγδαλοι.

Φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Προσθέστε στη διατροφή σας μερίδες φρούτων και λαχανικών σε κάθε γεύμα.

Υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στο σώμα, αλλά χρειάζονται να επιλέγονται σωστά. Προτιμήστε υδατάνθρακες με χαμηλή γλυκαιμική φόρτιση, όπως οι ρύζοι ολικής άλεσης, η ηλιόσπορος, το βρώμη, οι γλυκοπατάτες και τα φασόλια. 


Το πιπέρι, ειδικότερα το καυτερό πιπέρι, περιέχει ένα ενεργό συστατικό που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να αυξήσει τη θερμογένεση του σώματος και να βελτιώσει την οξεία καύση λίπους.

Επιπλέον, το πιπέρι μπορεί να βελτιώσει την πέψη και την απορρόφηση τροφών, που επίσης επηρεάζει τον μεταβολισμό. Επομένως, το πιπέρι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση του μεταβολισμού, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι οι επιδράσεις του πιπεριού στον μεταβολισμό είναι σχετικά μικρές και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια υγιή διατροφή και άσκηση.

 ©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram