Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πόνοι στο σώμα, κόπωση & αυπνία ; Η Νόσος με τα συμπτώματα & την δύσκολη διάγνωσή

Η ινομυαλγία (fibromyalgia) είναι μια χρόνια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από διαδεδομένο πόνο στους μύες και τα κόκκαλα, κατάθλιψη, κόπωση και δυσκολία στην ύπνωση. Παρόλο που η ακριβής αιτία της ινομυαλγίας παραμένει άγνωστη, πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως η γενετική κληρονομιά, η έκθεση σε σωματικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, καθώς και η κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η διάγνωση της ινομυαλγίας βασίζεται στα συμπτώματα και συνήθως γίνεται μετά από εξαιρέσεις άλλων παθήσεων που μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Η αντιμετώπιση της ινομυαλγίας περιλαμβάνει συνήθως συνδυασμό φαρμάκων και μη φαρμακευτικών θεραπειών, όπως φυσικοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ινομυαλγία: Προσβάλει κυρίως γυναίκες 35-55 ετών

Υπολογίζεται ότι μπορεί να προσβάλλει 2-8% του πληθυσμού (αμερικανικού απ’ όπου και οι μελέτες). Η ινομυαλγία είναι πιο συχνή στις ηλικίες μεταξύ 35 και 55, ενώ φαίνεται να προσβάλλει περισσότερο γυναίκες, σε ποσοστό περίπου 80%.

Το πιο συνηθισμένο διαγνωστικό σύμπτωμα είναι η ευαισθησία κάποιων σημείων σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Η άσκηση πίεσης στα σημεία αυτά προκαλεί ιδιαίτερη ένταση και πόνο. Οι ασθενείς με ινομυαλγία έχουν μειωμένο όριο αντοχής στον πόνο, λόγω αυξημένης ευαισθησίας του εγκεφάλου σε μηνύματα πόνου που προέρχονται από διάφορα μέρη του σώματος μέσω του νευρικού συστήματος.

Ο πόνος της ινομυαλγίας χειροτερεύει από το στρες, τις αλλαγές του καιρού, τους θορύβους και το άγχος.


Δεν γίνεται αντιληπτή από το περιβάλλον του ασθενούς

Οι άνθρωποι του περιβάλλοντος του ασθενούς δεν αντιλαμβάνονται τον πόνο και το αίσθημα κόπωσης που τον βασανίζουν, γιατί δεν υπάρχουν σοβαρά εξωτερικά σημεία της νόσου. Τα άτομα που πάσχουν από ινομυαλγία συνήθως φαίνονται καλά στην όψη, ενώ αισθάνονται πολύ άσχημα. Η ινομυαλγία δεν είναι ορατή και συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή από το περιβάλλον του ασθενούς.

Το άτομο με ινομυαλγία αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και σκεπτικισμό και/ή θεωρείται ως τεμπέλης και υπερβολικός από το περιβάλλον του και ενίοτε από επαγγελματίες της υγείας, γεγονός το οποίο προσθέτει επιπλέον ψυχολογικό και σωματικό πόνο.

Ως εκ τούτου συνήθως ταλαιπωρείται αρκετά χρόνια προτού λάβει τη σωστή διάγνωση.

Ινομυαλγία: Τα συμπτώματα της


Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια νόσος που προκαλεί πόνο και ευαισθησία στους μύες, τους συνδέσμους και τα μαλακά ιστούς του σώματος. Οι συμπτώματα της ινομυαλγίας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και να αλλάζουν ανά περίοδο. 

Ορισμένα από τα κοινά συμπτώματα της ινομυαλγίας περιλαμβάνουν:

  • Ευαισθησία στην αφή: Οι ασθενείς με ινομυαλγία έχουν συχνά πόνο και ευαισθησία σε διάφορα σημεία του σώματός τους, όπως οι μύες, οι συνδέσμοι, οι τένοντες και οι μαλακοί ιστοί.
  • Κόπωση: Οι ασθενείς με ινομυαλγία αντιμετωπίζουν συχνά ακαταμάχητη κόπωση και αδυναμία στους μύες τους, και μπορεί να επηρεάζει την καθημερινή τους λειτουργία.
  • Δυσκολία στον ύπνο: Οι ασθενείς με ινομυαλγία μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία στον ύπνο και να έχουν αναπαύσεις που δεν είναι αναζωογονητικές. 
  • Πόνος και δυσκαμψία σε μύες, τένοντες, συνδέσμους και σε περιοχές γύρω από τις αρθρώσεις, αλλά και σε ένα μέρος του σώματος ή διάφορες περιοχές όπως τα άκρα, ο αυχένας ή η πλάτη. Αρχίζουν νωρίς το πρωί και χειροτερεύουν κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς εντείνονται οι δραστηριότητες του ατόμου
  • Κεφαλαλγία: Οι ασθενείς με ινομυαλγία μπορεί να έχουν συχνά κεφαλαλγία.


Ινομυαλγία: Από τι προκαλείται
Η ακριβής αιτία της ινομυαλγίας δεν είναι ακόμα γνωστή. Ωστόσο, πιστεύεται ότι συνδέεται με μια διαταραχή του νευρικού συστήματος που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τους πόνο.

Οι ερευνητές έχουν αναγνωρίσει ορισμένους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη της ινομυαλγίας. 

Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Γενετικοί παράγοντες: Υπάρχει μια σχέση μεταξύ της ινομυαλγίας και της κληρονομικότητας, που σημαίνει ότι η νόσος μπορεί να περάσει από τους γονείς στα παιδιά τους.
  • Σωματικός τραυματισμός: Οι τραυματισμοί στους μύες και τους συνδέσμους μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το νευρικό σύστημα και να οδηγήσει στην ανάπτυξη ινομυαλγίας.
  • Ψυχολογικοί παράγοντες: Ο στρες, η κατάθλιψη και η άγχος μπορεί να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της ινομυαλγίας.



Ινομυαλγία: Αντιμετώπιση και θεραπεία

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για την ινομυαλγία και η αντιμετώπιση στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Οι πιο συνηθισμένες μεθόδοι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

Φαρμακευτική αγωγή: Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου, την βελτίωση του ύπνου και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους. Οι επιλογές φαρμάκων περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αντικαταθλιπτικά, αναλγητικά και υπνωτικά.


Φυσικοθεραπεία: Η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των μυών και στη βελτίωση της ευλυγισίας, μειώνοντας έτσι τον πόνο και τη στυτικότητα. Η άσκηση, η θεραπεία μάλαξης και η ηλεκτροθεραπεία είναι κάποιες από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται.


Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες, της κατάθλιψης και του άγχους

Ινομυαλγία: Ειδική γυμναστική ήπιας μορφής

Ειδικές ασκήσεις ήπιας σωματικής αερόβιας άσκησης (άσκηση που κάνουμε όταν η αναπνοή μας γίνεται πιο έντονη και νιώθουμε τους παλμούς της καρδιάς μας να αυξάνονται) όπως το κολύμπι.
Συμπληρωματικά σε όποια φαρμακευτική αγωγή, η συμβουλευτική θεραπεία, με τη μορφή της γνωστικής/συμπεριφορικής μεθόδου, έχει δείξει πολύ καλά αποτελέσματα. Πολλοί επιλέγουν να υιοθετήσουν απλά μια σωστή διατροφή, τεχνικές χαλάρωσης και εναλλακτικές θεραπείες τα αποτελέσματα των οποίων όμως είναι παροδικά (μασάζ, κρανιοιερή θεραπεία, χειροπρακτική, μυοπεριτονιακή θεραπεία). Φυσικά, η θετική και αισιόδοξη σκέψη, αποδεδειγμένα βοηθάει!


Ινομυαλγία: Διατροφή που πρέπει ν’ ακολουθείτε

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για την ινομυαλγία, αλλά υπάρχουν κάποιες γενικές συστάσεις διατροφής που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. 

Αυτές οι συστάσεις περιλαμβάνουν:

Κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής: Καταναλώνοντας μια ισορροπημένη διατροφή, οι ασθενείς μπορούν να βελτιώσουν τη γενική τους υγεία και να αυξήσουν την ενέργειά τους. Συστήνεται να επιλέγονται τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.


Αποφυγή τροφίμων που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα: Οι ασθενείς με ινομυαλγία πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν τους πόνους, όπως οι τροφές που περιέχουν γλουτένη, οι πεπονειδες, τα τυριά, τα σάλτσες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.


Κατανάλωση μικρών γευμάτων: Αντί να καταναλώνουν μεγάλα γεύματα

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram