Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Τα 3 ισχυρότερα αντιοξειδωτικά Ροφήματα από Βότανα

 

Άνθρωποι από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο πίνουν τσάι και άλλα ροφήματα από βότανα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Τα επιστημονικά στοιχεία φαίνεται να υποστηρίζουν αυτή την πρακτική.

Αλλά τι ακριβώς είναι το τσάι; Με απλά λόγια, το τσάι είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο μετά το νερό. Το τσάι, και γενικά τα ροφήματα από βότανα, παρασκευάζεται με την εμβάπτιση φυτικών φύλλων ή λουλουδιών σε βραστό νερό.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα ροφήματα, όπως το πράσινο τσάι, μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές, να προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία και ακόμη και να αποτρέψουν την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτά τα οφέλη για την υγεία συνδέονται με συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες.

Οι ειδικοί συνιστούν στα άτομα με ορισμένες παθήσεις να καταναλώνουν φυτικά ροφήματα με μέτρο και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους όταν τα καταναλώνουν, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για τα άτομα με ορισμένες παθήσεις.


Ροφήματα από βότανα
 

Τζίντζερ

Γνωστή δράση κατά της ναυτίας. Περιέχει το αντιοξειδωτικό τζιντζερόλη, την κύρια βιοδραστική ένωση που βρίσκεται στη ρίζα τζίντζερ. Περιέχει επίσης ίχνη βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνες Β3 και Β6, σίδηρο, κάλιο και βιταμίνη C.

 Επιλέξτε το σωστό τύπο τζίντζερ
To τοπικό σας μανάβικο, είναι το καλύτερο μέρος για να βρείτε την κατάλληλη ρίζα τζίντζερ

Επιλέξτε μια ρίζα που δείχνει υγιής και μεγάλη με πολλούς δάκτυλους και «μάτια». Αποφύγετε τα ξηρά ή σπασμένα κομμάτια.

Δεν είναι όλα τα είδη τζίντζερ βρώσιμα. Ορισμένες ποικιλίες καλλιεργούνται σαν καλλωπιστικά φυτά.

Κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι οι αρχές της Άνοιξης ή του Φθινοπώρου.

Η έρευνα για το τσάι τζίντζερ είναι περιορισμένη, αλλά υπάρχει σημαντικός αριθμός ερευνών για το ίδιο το τζίντζερ, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί ως φυτικό φάρμακο για διάφορα προβλήματα υγείας. Το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τις φλεγμονές. Μια πρόσφατη ανασκόπηση μεμονωμένων μελετών υποστηρίζει την ικανότητά του να αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της γαστρεντερικής λειτουργίας, του πόνου, της φλεγμονής και του μεταβολικού συνδρόμου.

Σημείωση: Το τζίντζερ επιβραδύνει την πήξη του αίματος και μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα που λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα όπως η ασπιρίνη ή αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία κατά τη διάρκεια και μετά από ορισμένες επεμβάσεις.

Τα άτομα με γνωστά προβλήματα υγείας ή που είναι έγκυες θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους για να διαπιστώσουν αν είναι ασφαλές να πίνουν τσάι τζίντζερ.


Χαμομήλι


Το χαμομήλι δεν είναι μόνο ηρεμιστικό όταν λαμβάνεται πριν από τον ύπνο. Είναι μέλος της οικογένειας των βοτάνων Asteraceae. Από την αρχαιότητα, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποιούσαν ως φυσική θεραπεία για πολλές παθήσεις. Το χαμομήλι περιέχει μια ποικιλία βιοδραστικών φυτοχημικών ουσιών, κυρίως φλαβονοειδή, τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες μετάλλων και βιταμινών, όπως κάλιο, ασβέστιο, καροτίνη και φολικό οξύ.

 

 Το χαμομήλι έχει ηρεμιστικές, τονωτικές αλλά και αντισηπτικές και εντομοκτόνες ιδιότητες. Δρα επίσης κατά των αερίων των εντέρων. Με απόσταξη των ανθέων λαμβάνεται πολύτιμο αιθέριο έλαιο οι ιδιότητες του οποίου μοιάζουν με εκείνες του αιθέριου ελαίου της Ανθεμίδος της ευγενούς (Anthemis nobilis), ιθαγενούς φυτού της Καλιφόρνιας όπου και καλλιεργείται ως διακοσμητικό.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το χαμομήλι έχει μια σειρά από πιθανά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις, της βελτιωμένης ανοσίας και της προστασίας από ορισμένες μορφές καρκίνου. Μελέτες δείχνουν ότι τα ροφήματα χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσουν τις γυναίκες που πάσχουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Το χαμομήλι ως ρόφημα είναι επίσης γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδη και αγχολυτικά αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το χαμομήλι μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει την απώλεια οστών που σχετίζεται με την ηλικία.

Ιβίσκος

Το τσάι ιβίσκου παρασκευάζεται από τα έντονα χρωματιστά άνθη του φυτού ιβίσκος. Ο κάλυκας είναι το μέρος του βοτάνου του ιβίσκου που προστατεύει το λουλούδι. Το τσάι ιβίσκου παρασκευάζεται από τον αποξηραμένο κάλυκα, ο οποίος του προσδίδει μια δροσιστική αλλά και πικρή γεύση. Εκτός από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το τσάι ιβίσκου περιέχει μικρές ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών, όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

 Ο Ιβίσκος είναι ένα φυσικό διουρητικό, ανοίγει τις αρτηρίες, και μπορεί να δρα ως φυσικός αναστολέας του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, που σημαίνει ότι επιβραδύνει την απελευθέρωση των ορμονών που συ στέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Το τσάι ιβίσκου έχει αντιιικές και καρδιαγγειακές ιδιότητες, κυρίως λόγω της αντιοξειδωτικής ανθοκυανίνης. Έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό κατά ορισμένων στελεχών της γρίπης των πτηνών. Σε μια μελέτη, το τσάι ιβίσκου αποδείχθηκε ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ένα άλλο ενδιαφέρον καρδιαγγειακό όφελος αυτού του ροφήματος είναι η ικανότητά του να μειώνει την LDL ("κακή") χοληστερόλη. Μια ανασκόπηση επιλεγμένων μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση τσαγιού ή εκχυλίσματος ιβίσκου μειώνει τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Σημείωση: Μην πίνετε τσάι ιβίσκου εάν λαμβάνετε το διουρητικό υδροχλωροθειαζίδη, καθώς και τα δύο φάρμακα μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Το τσάι ιβίσκου μπορεί επίσης να επηρεάσει την ασπιρίνη, γι' αυτό οι ειδικοί συνιστούν να παίρνετε τα δύο φάρμακα με διαφορά 3-4 ωρών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΏ