Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ρόφημα του Χειμώνα : Για Φυσική αντιμετώπιση του Βήχα (Συνταγή)

Ρόφημα του Χειμώνα : Για Φυσική αντιμετώπιση του Βήχα

Το μισό φθινόπωρο, το χειμώνα και τη μισή άνοιξη συνήθως, ο κάθε άνθρωπος θα νοσήσει 2-3 φορές από κοινό κρυολόγημα. (ρινοφαρυγγική συμφόρηση, πονόλαιμο, βήχα, κακουχία, πυρετός, κ.τ.λ.)

Οι επιδημίες οφείλονται στις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη κυρίως ιών και μικροβίων που δημιουργούνται αυτές τις εποχές.


Ιδανική φυσική αντιμετώπιση όλων αυτών των συμπτωμάτων, χωρίς τη λήψη αντιβιοτικών τις περισσότερες φορές, είναι η χρήση 2-3 ροφημάτων του χειμώνα καθημερινά για 2 με 3 ημέρες. 


Το ρόφημα του χειμώνα αποτελείται από ένα μείγμα εκχυλισμάτων βοτάνων σε μέλι και χαρουπόμελο που βοηθά πάρα πολύ στην απάλυνση όλων αυτών των συμπτωμάτων, προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού εκχυλίσματος σε μία κούπα ζεστό νερό.

Συστατικά του ροφήματος:

Μέντα: Ιδανική κατά της ρινοφαρυγγικής συμφόρησης λόγω της μενθόλης που περιέχει. Επίσης, έχει πολύ καλές βρογχοδιασταλτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Φασκόμηλο: Πλούσιο σε διάφορες βιολειτουργικές ουσίες που το καθιστούν άριστο αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακή, αντιιικό για τη χλωρίδα της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας. Η βλεννολυτική του δράση βοηθά στην εξάλειψη του βήχα.

Θυμάρι: Ο βασιλιάς της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Άριστο αντισηπτικό, αντιιικό, αντιμικροβιακό, αντιφλεγμονώδες, αποχρεμπτικό, λόγω του ροσμαρινικού και ουρσολικού οξέος, της θυμόλης και καρβακρόλης που περιέχονται στο βότανο και με πολύ καλή αντιοξειδωτική δράση.

Παραδοσιακό αφέψημα για την ανακούφιση του κρυολογήματος
 

Το παραδοσιακό αφέψημα  είναι μείγμα από βότανα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από την εποχή του Ιπποκράτη και του Διοσκουρίδη για την ανακούφιση διαφόρων συμπτωμάτων. 

Το αφέψημα για την ανακούφιση του Κρυολογήματος είναι μείγμα από Μέντα, Φασκόμηλο, Θυμάρι, Χαμομήλι και Εχινάσεα . Τα βότανα αυτά χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Για κάθε φλιτζάνι αφεψήματος βάλτε ένα κουταλάκι από το μείγμα σε φίλτρο καφετιέρας η βράστε το παραδοσιακά. Προσθέστε μελί ή στέβια.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ: Συνίσταται από 3-4 φλιτζάνια την ημέρα.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Μέντα, Φασκόμηλο, Θυμάρι, Χαμομήλι και Εχινάτσεα Ρόφημα για την ανακούφιση του κρυολογήματος με μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη 


Το ρόφημα του Χειμώνα είναι μείγμα από εκχυλίσματα βοτάνων που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από την εποχή του Ιπποκράτη και του Διοσκουρίδη για την ανακούφιση διαφόρων συμπτωμάτων. 

Το ρόφημα για Κρυολόγημα είναι μείγμα από εκχυλίσματα βοτάνων της Ελληνικής φύσης (Μέντας, Θυμαριού, Φασκόμηλου) σε ακατέργαστη βιολογική ζάχαρη και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του Κρυολογήματος.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Τοποθετείστε σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστού νερού ένα φακελάκι.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
: 1-3 φλιτζάνια την ημέρα.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Ακατέργαστη Ζάχαρη και εκχυλίσματα βοτάνων: Μέντας, Θυμαριού, Φασκόμηλου.

Έγχυμα ή για αφέψημα;

Έγχυμα είναι το ρόφημα όπου το θεραπευτικό μέρος του φυτού –τα ευαίσθητα κυρίως μέρη του, όπως φύλλα ή άνθη– βουτούν σε ήδη βραστό νερό και δεν μένουν να «ψηθούν» στη φωτιά, όπως συμβαίνει με το αφέψημα. Ο χρόνος που αφήνουμε το βότανο στο νερό είναι περίπου 10 λεπτά.

Αφέψημα είναι το ρόφημα για το οποίο το θεραπευτικό μέρος του φυτού –συνήθως τα σκληρά του μέρη– βράζεται για 5 λεπτά σε καυτό νερό. Αν τα μέρη του φυτού είναι πολύ σκληρά, μπορεί ο βρασμός να διαρκέσει και περισσότερο.

Προσοχή: Σε όλη τη διάρκεια της ετοιμασίας εγχύματος ή αφεψήματος, το σκεύος πρέπει να μένει σκεπασμένο για να μη διαφεύγουν τα πτητικά αιθέρια έλαια, στα οποία κυρίως βρίσκονται τα θεραπευτικά συστατικά του βοτάνου.

Τα βότανα για το βήχα (όπως άλλωστε και κάθε βότανο που θέλουμε να καταναλώνουμε) μπορούμε να το καταναλώνουμε ως αφέψημα (=έγχυμα) κι ως σιρόπι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Αυτά που έχουν αποσυμφορητικές και αποχρεπτικές ιδιότητες μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να μας δώσουν ένα ιδανικό αφέψημα, το οποίο μπορούμε να καταναλώνουμε με λίγο μέλι ή / και με λίγο λεμόνι ή, εναλλακτικά, να κάνουμε εισπνοές με τους ατμούς τους καθόσον αυτά βράζουν. Η δεύτερη μέθοδος βοηθάει στην καταπολέμηση τόσο του βήχα και του κρυολογήματος όσο και των φλεμάτων, μιας και απομακρύνει τις βλεννώδεις εκκρίσεις από τους πνεύμονες.

 ©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

το διαβάσαμε ΕΔΩ