Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

8 Σημάδια Χαμηλού Ανοσοποιητικού, Που Δεν Πρέπει Να Αγνοήσετε!

Με βάσει στατιστικής πάνω από το 50% των ανθρώπων στην χώρας μας έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.
 

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού μας, και ο ρόλος του είναι να μας προστατεύει από ιούς, μικρόβια ακόμα και καρκίνο. Η αποδυνάμωσή του είναι αρκετά επιβλαβής και είναι κάτι που σίγουρα δεν το θέλουμε. Όταν πέφτει η άμυνα του οργανισμού, το σώμα μας ειδοποιεί με διάφορα σημαντικά σημάδια τα οποία δεν πρέπει να αγνοούμε σε καμία περίπτωση.

Όταν αγνοούμε αυτά τα σημάδια, τότε σε βάθος χρόνου δημιουργούνται διάφορα προβλήματα τα οποία μπορεί να μην εκδηλώνονται άμεσα, αλλά όταν εκδηλωθούν τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ έντονα.

Άλλο ένα αρνητικό είναι ότι, οι άνθρωποι με χαμηλό ανοσοποιητικό, κατά την περίοδο έξαρσης ιογενών παθήσεων, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να κολλήσουν κάποιο ιο.

 

Για αυτό, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό είναι εγγύηση όχι μόνο καλής υγείας αλλά και μακροζωίας. 


ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Ένα από τα συχνά σημάδια του χαμηλού ανοσοποιητικού είναι η χρόνια κόπωση, η εξάντληση, η υπνηλία και η έλλειψη ενέργειας. Εκτός των άλλων, τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να είναι η αιτία κάποιου προβλήματος υγείας ή ασθένειας. Αν μετά το νυχτερινό σας ύπνο, δεν σηκώνεστε γεμάτοι ενέργεια και ευεξία, αλλά νιώθετε διαλυμένοι και συνεχως θέλετε να κοιμηθείτε, αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα βιώνει έντονο στρες και για αυτό δεσμεύει όλους τους πόρους του οργανισμού. Με άλλα λόγια τραβά όλοι την ενέργεια του σώματος σας.
 
ΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΥΠΝΟΥ


Συνεχίζουμε με το δευτερο σημάδι του χαμηλού ανοσοποιητικού. Είναι γεγονός, ότι η στέρηση ποιοτικού ύπνου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές από το Κέντρο Ύπνου του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, εξέτασαν 11 ζευγάρια ομοζυγωτικών διδύμων με διαφορετικά μοτίβα ύπνου και πήραν δείγματα αίματος από τον καθένα. Διαπίστωσαν ότι ο δίδυμος που είχε κοιμηθεί τις λιγότερες ώρες είχε πολύ πιο αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα συγκριτικά με τον/την αδελφό/ή αντίστοιχα.

Επιπλέον, είναι πολύ πιο ευκολα να αρρωστήσουμε όταν δεν είμαστε επαρκώς ξεκούραστοι. Αν ο οργανισμός σας δεν ξεκουράζεται ποιοτικά μέσα σε 7-8 ώρες, αυτό μπορεί να σημαίνει και κακή λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Κατά την διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός μας αποτοξινώνεται, απελευθερώνονται κυτοκίνες οι οποίες μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής και καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Γενικά εκείνες τις ώρες, συμβαίνουν πολύ σημαντικές διεργασίες. Για αυτό αν ο ύπνος δεν είναι ποιοτικός, τότε δεν γίνεται πλήρης αποκατάσταση. Να ξέρετε ότι οι λίγες ή οι πολλές ώρες του ύπνου ώρες μπορεί να είναι σημάδι κάποιας διαταραχής στη λειτουργία του οργανισμού. 


ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Το επόμενο σημάδι χαμηλού ανοσοποιητικού μπορεί να είναι μια σειρά από δερματικά προβλήματα. Μια διαδεδομένη επώδυνη δερματική εκδήλωση, είναι ο έρπης, ο γνωστός επιχείλιος έρπητας. Πάνω από το 80% των ενηλίκων, είναι φορείς του έρπητα. Πρόκειται για ιο, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει ανενεργός στον οργανισμό. Αλλά μπορεί να επανενεργοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή και η αιτία να είναι το χαμηλό ανοσοποιητικό.

Ο έρπης μπορεί να εμφανιστεί όχι μόνο στα χείλη, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος. Οι αιτίες ενεργοποίησής του μπορεί να είναι πολλές όπως κάποιο κρυολόγημα, η στεναχώρια, το έντονο στρες ακόμη και η απότομη αλλαγή κλίματος, όλα αυτά είναι ένα γερό χτύπημα στο ανοσοποιητικό. Γενικά το αδύναμο ανοσοποιητικό, σας κάνει πιο ευάλωτους, με αποτέλεσμα οι ξένοι οργανισμοί να προκαλούν διάφορες λοιμώξεις, ερεθισμούς, ακόμα και σπυράκια, αν αυτό φυσικά δεν συνδέεται με ορμονικές αλλαγές του οργανισμού των εφήβων.

Επίσης και η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδη πάθηση του δέρματος, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς, αποκτάται λόγω του χαμηλού ανοσοποιητικού.


ΑΡΓΗ ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΠΛΗΓΩΝ

Άλλο ένα σημάδι χαμηλό ανοσοποιητικού είναι η αργή επούλωση των πληγών. Αν παρατηρείτε ότι πληγές ή κάποιες γρατζουνιές στο σώμα σας επουλώνονται πολύ πιο αργά από ότι στο παρελθόν, αυτό μπορεί να είναι σημάδι χαμηλου ανοσοποιητικού.
Επίσης, η κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση ίασης των τραυμάτων. 


ΜΥΚΗΤΕΣ


Το επόμενο σημάδι χαμηλού ανοσοποιητικού, είναι κάποια επίμονη μυκητιασική νόσος, η οποία μπορεί να εμφανιστεί στα νύχια, στο δέρμα, στη βλεννογόνο ή στο έντερο. Η γνωστή υπερανάπτυξη του μύκητα candida σχετίζεται με το χαμηλό ανοσοποιητικό. Ο έξυπνος οργανισμό μας, συνεχώς διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στα φιλικά βακτήρια και τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Κατά την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, τα φιλικά βακτήρια που κατοικούν στο έντερο, είναι ο βασικός ρυθμιστής, που αποτρέπει την υπερανάπτυξη του μύκητα κάντιντα. Για αυτό μπορεί πολλές φορές να συμβαίνει μετά από μία θεραπεία με αντιβιοτικά, Αρχίζει να αναπτύσσεται ο μύκητας, και αυτό συμβαίνει επειδή Τα αντιβιοτικά κατέστρεψαν τα βακτήρια

Αυτό με τη σειρά του οδήγησε στην ανισορροπία ανάμεσα στους φιλικούς και παθογόνους μικροοργανισμούς. Μειώθηκαν τα φιλικά βακτήρια και δημιουργήθηκε η υπερανάπτυξη του μύκητα. Για αυτό, οι χρονιές μυκητιασικές παθήσεις, μπορεί να υποδεικνύουν αυτό το πρόβλημα.
 

ΣΥΧΝΑ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ

Ένα δυνατό ανοσοποιητικό μας προφυλάσσει από τη γρίπη, το κρυολόγημα, τις μεταδοτικές ασθένειες αλλά και τους ιούς. Μπορεί κατά διαστήματα να αρρωσταίνουμε και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αν περνάτε πολύ εύκολα τα συμπτώματα του κρυολογήματος, τότε αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Αλλά αν αρρωσταίνετε συχνά μέσα στο χρόνο και δεν αναρρώνετε γρήγορα, δηλαδή έχετε έντονα τα συμπτώματα της γρίπης, δηλαδή υψηλό πυρετό, έντονο βήχα και μεγάλη αδυναμία σε όλο το σώμα, τότε αυτό είναι σημάδι χαμηλού ανοσοποιητικού. 


ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ & ΚΡΥΑ ΑΚΡΑ


Αν μούδιασε το πόδι ή το χέρι σας, επειδή βρισκόσασταν για πολύ ώρα σε άβολη στάση, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αλλά εάν το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα, στα χέρια ή τα πόδια σας, είναι συχνό φαινόμενο στη ζωή σας, και δεν υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις για αυτό, τότε αυτό μπορεί να συνδέεται με το χαμηλό ανοσοποιητικό, καθώς και με βλάβες στις νευρικές απολήξεις και τα αιμοφόρα αγγεία.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται συνεχώς για κρύα χέρια και πόδια. Σε γενικές γραμμές, όταν αυτό συμβαίνει σε νέους υγιείς ανθρώπους, δεν προκαλεί ανησυχία. Αν όμως τα χέρια σας είναι παγωμένα ακόμα και όταν σημειώνεται μέτρια μείωση της θερμοκρασίας, τότε δεν πρέπει να το αγνοήσετε. Οι αιτίες αυτής της διαταραχής μπορεί να είναι πολλές. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτό οφείλεται στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, για παράδειγμα, σπασμοί περιφερειακών αιμοφόρων αγγείων, ή προβλήματα με το θυρεοειδή αδένα, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνει και προβλήματα με το ανοσοποιητικό. 


Ποιες είναι οι αιτίες ενός χαμηλού ανοσοποιητικού;


Οι ειδικοί ξεχωρίζουν δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα συνδέεται με τον γενικό τρόπο ζωής. Ή λανθασμένη διατροφή, η ανεπάρκεια βιταμινών στον οργανισμό, ανεπάρκεια ενυδάτωσης του οργανισμού, οι κακές συνήθειες, η καθιστική ζωή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, το έντονο στρες, η ανικανότητα χαλάρωσης με συνέπεια τον διαγραμμένο ύπνο. Επίσης η οικολογία και οι ακτινοβολίες.

Και η δεύτερη ομάδα, η οποία δεν συνδέεται με τον τρόπο ζωής μας, Αλλά με τις παθήσεις που περάσαμε στο παρελθόν Και οι υπάρχουσες Χρόνης ασθένειες όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, παθήσεις ήπατος, καρκίνος, εγχειρήσεις, διαταραγμένη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και η επίδραση ορισμένων φαρμάκων.

 ©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram




το διαβάσαμε ΕΔΩ