Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Κομπούχα, το "θαυματουργό" Ρόφημα απο την Άπω Ανατολή !

Κομπούχα, ένα θαυματουργό ρόφημα απο την Άπω Ανατολή!
Η κομπούχα ή kombucha είναι ένα πεντανόστημο δυναμωτικό ρόφημα, το οποίο θεραπεύει πολλές αρρώστιες επειδή αποτοξινώνει τον οργανισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Η κομπούχα δεν είναι ακριβώς ένας μύκητας και δεν ανήκει στην κατηγορία των μανιταριών. 

Κυρίως θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι... μια συμβίωση βακτηριδίων και μαγιάς σε μια καλλιέργεια που αποτελείται από κυτταρίνη, ενώ το θρεπτικό διάλυμα στο οποίο αναπτύσσεται είναι τσάι με ζάχαρη.

 

Ακολουθούν μερικές πρόσφατες μελέτες:

1. Αντιμικροβιακή δράση:2023: "Αντιμικροβιακή δραστικότητα της Κομπούχα έναντι παθογόνων βακτηρίων" (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/)
2022: "Η αντιμικροβιακή δραστικότητα του ζυμωμένου ροφήματος Κομπούχα και η επίδρασή του στο μικροβίωμα του εντέρου" (https://www.sciencedirect.com/)

2. Βελτίωση πεπτικής υγείας:2023: "Επίδραση της Κομπούχα στην πεπτική υγεία και το μικροβίωμα του εντέρου: Μια συστηματική ανασκόπηση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών" (https://www.cochranelibrary.com/)
2022: "Η Κομπούχα βελτιώνει τη φλεγμονή του εντέρου και την εντερική διαπερατότητα σε ποντίκια με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου" (https://www.nature.com/)

3. Ανοσοποιητικό σύστημα:2023: "Η Κομπούχα ενισχύει την ανοσολογική απόκριση σε ποντίκια με λοίμωξη από E. coli" (https://www.frontiersin.org/journals/immunology)
2022: "Η Κομπούχα ρυθμίζει την ανοσολογική απόκριση μέσω της τροποποίησης του μικροβιώματος του εντέρου" (https://pubs.acs.org/journal/jafcau)

4. Αντιοξειδωτική δράση:2023: "Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της Κομπούχα: Μια συστηματική ανασκόπηση" (https://www.mdpi.com/)
2022: "Η Κομπούχα προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και βελτιώνει την γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένα ποντίκια" (https://www.j-alz.com/)

5. Άλλες πιθανές ωφέλειες:Καρδιαγγειακή υγεία: (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/)
Νευροεκφυλιστικές ασθένειες: (https://www.pmc.com/)
Διαχείριση βάρους: (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/)

Σημαντική σημείωση:

Παρότι οι μελέτες δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, η έρευνα για τις θεραπευτικές ιδιότητες της Κομπούχα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη και να καθοριστεί η βέλτιστη δοσολογία.

Πηγές:PubMed: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
ScienceDirect: https://www.sciencedirect.com/
Cochrane Library: https://www.cochranelibrary.com/
Nature: https://www.nature.com/
Frontiers in Immunology: https://www.frontiersin.org/
MDPI: https://www.mdpi.com/
Journal of Alzheimer's Disease: https://www.j-alz.com/
PMC: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/
NCBI: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/


Οι παραδόσεις της Ανατολής λένε ότι προήλθε απο την θάλασσα. Η παλιότερη αναφορά χρονολογείται από την εποχή της δυναστείας Τσιν της Κινέζικης αυτοκρατορίας, το 221 π.Χ. Την εποχή εκείνη η Κομπούχα ήταν γνωστή σαν «Θεϊκό Tsche»
Η κομπούχα είναι μια πολύ θρεπτική τροφή. Περιέχει Γλυκουρονικό οξύ, γαλακτικό οξύ, οξικό οξύ, ουσνικό οξύ, κιτρικό οξύ, οξαλικό οξύ, γλυκονικό οξύ, βουτυρικό οξύ, φιλικό οξύ, νουκλεϊκά οξέα, όπως RNA και το DNA, περιέχει όλη τη σειρά των βιταμινών Β και ιδιαίτεραB1, B2, B3, B6 και B12, βιταμίνη C.

Υλικά:

Μια υγιή καλλιέργεια κομπούχα
Τσαγιέρα
Βάζα
μπουκάλια
Νερό
Τσάι μαύρο, πράσινο
Ζάχαρη άσπρη
Τουλπάνι
Χωνί
σουρωτήρι
Λαστιχάκι για να στερεώσουμε το τουλπάνι στο βάζο

Συνταγή:

1 καλλιέργεια κομπούχα
2 λίτρα νερό
2 έως 4 κουταλάκια μαύρο ή πράσινο τσάι ή μίγμα των 2
1 κούπα άσπρη ζάχαρη* (όχι λιγότερη από 160 γρ)
λίγο ποτό από την προηγούμενη κομπούχα
Παρασκευή:


Βράζουμε το νερό, το αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την ζάχαρη μέχρι να

λιώσει τελείως. Έπειτα προσθέτουμε τα τσάγια και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν κρυώσει το τσάι το σουρώνουμε σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα προσθέτοντας την καλλιέργεια κομπούχα και το ποτό της προηγούμενης φοράς, Βάζουμε το τουλπάνι με το λαστιχάκι για να το προστατέψουμε από σκόνη και από σπόρια και άλλα.

Το αφήνουμε σε σκοτεινό, ζεστό μέρος χωρίς να το κουνάμε καθόλου μέχρι να γίνει. Θα χρειαστούν από 5 έως 10 μέρες ή και περισσότερο ανάλογα με την ζέστη που κάνει.
Μετά την δεύτερη ή τρίτη μέρα θα δούμε στην επιφάνεια υγρού να σχηματίζεται μια λεπτή μεμβράνη, σημαίνει ότι η ζύμωση προχωράει κανονικά. Μετά την τέταρτη ή πέμπτη μέρα μπορείτε να δοκιμάσετε για να δείτε αν έχει γίνει. Το ποτό θα πρέπει να μην είναι ούτε γλυκό ούτε ξινό. Αν είναι γλυκό, αφήστε το άλλη μια μέρα. Αν είναι ξινό σημαίνει ότι η διαδικασία συνεχίστηκε περισσότερο από όσο έπρεπε.
Όταν τελικά η γεύση του είναι ικανοποιητική, με καθαρά χέρια παίρνετε την καλλιέργεια κομπούχα και τον απόγονό της που σχηματίσθηκε και τα βάζετε σε ένα καθαρό βάζο με λίγο ποτό κομπούχα και βάζετε ένα τουλπάνι πάνω και το αφήνετε μέχρι να το χρησιμοποιήσετε σε επόμενο ποτό κομπούχας.
Το υπόλοιπο ποτό το σουρώνετε και το βάζετε σε μπουκάλι και στο ψυγείο, διατηρείται έως 3 μήνες. Αν μείνει εκτός ψυγείου θα γίνει ξύδι.
Οι καλλιέργειες της κομπούχας χρησιμοποιούνται 6-8 φορές, μετά αν θέλετε να τις πετάξετε, δεν πρέπει να τις πετάξετε στα σκουπίδια ή στον νεροχύτη αλλα σε χώμα.

Δοσολογία

Η συνιστώμενη δόση για ενήλικες είναι 1 ποτηράκι του κρασιού ημερησίως (150 ml). Αρχικά ξεκινάτε να πίνετε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού (πριν το πρωινό και μετά από γεύματα) και συνεχώς αυξάνετε την ποσότητα μέχρι να φτάσετε τη συνιστώμενη.
Δεν πίνουμε συνέχεια για πολύ καιρό γιατί μπορεί να μας πειράξει. Όλα αν γίνονται με μέτρο βοηθάνε πολύ, αλλα οι καταχρήσεις όχι.
Οι έγκυες και οι θυλάζουσες μητέρες είναι καλύτερα να μην πιουν κομπούχα γιατί θα επιβαρύνει την λειτουργία της πέψης .
*Ζάχαρη είναι απαραίτητη
Η ζάχαρη ειναι απαραίτητη για την λειτουργία του μεταβολισμού της κομπούχας, όπως το άζωτο και τα ιχνοστοιχεία που παίρνει από το τσάι. Η ζαχαρη διασπάται και μετατρέπετε σε οργανικά οξέα, βιταμίνες, ένζυμα και διοξείδιο του άνθρακα. Συμμετέχει και στην αναπαραγωγή της κομπούχας. Μετά την ολοκλήρωση της κομπούχας όλη η ποσότητα έχει μετατραπεί και ο οργανισμός μας δεν επιβαρύνετε από αυτήν.
Το είδος που χρησιμοποιούμε είναι η άσπρη ζάχαρη γιατί πειράματα που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι με την άσπρη η κομπούχα έχει περισσότερα συστατικά και σε μεγαλύτερες τιμές. Με την μαύρη ζάχαρη ή το μέλι η κομπούχα είναι πιο φτωχιά, παράγει σκοτεινό ποτό, και δεν έχει τόσο ωραία γεύση. Και μετά από λίγο καιρό η κομπούχα μπορεί να χαλάσει γιατί η καινούρια καλλιέργεια που δημιουργείται δεν είναι καλή.©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram