Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ποιες τροφές ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης - ευρήματα από μια διατροφική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 280 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο

Η κατάθλιψη είναι μια συχνή ψυχική ασθένεια που, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), επηρεάζει περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Κάθε χρόνο, περίπου 700 000 άνθρωποι πεθαίνουν λόγω αυτοκτονίας που προκαλείται από κατάθλιψη. Συνεπώς, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων και προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.


Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση ψυχικής διάθεσης που συχνά παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα: 

  • Αίσθημα μείωσης της ευχαρίστησης και απώλεια ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες που παλιότερα προκαλούσαν χαρά.
  • Αισθήματα θλίψης, κατάθλιψης, απελπισίας, αδιέξοδου ή αδυναμίας να απολαύσει κάποιος τη ζωή.
  • Αυξημένη κόπωση και απώλεια ενέργειας, ακόμη και μετά από ανεπίπλευστη δραστηριότητα.
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση, στη λήψη αποφάσεων και στην αντίληψη.
  • Αλλαγές στον ύπνο, όπως αϋπνίες ή υπερβολική ύπνο.
  • Απώλεια ή αύξηση του όρεξη.
  • Αίσθημα αξιοποίησης, ανικανότητας ή αυτοεκτίμησης.
  • Απομόνωση από κοινωνικές δραστηριότητες και συναναστροφή με άλλους ανθρώπους.
  • Σκέψεις ή προσπάθειες αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάζεται με διαφορετικούς τρόπους

Τα αντικαταθλιπτικά συνταγογραφούνται για τη μείζονα κατάθλιψη, ενώ οι μη φαρμακευτικές θεραπείες, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία, μπορεί να προτιμηθούν για την ήπια κατάθλιψη. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με υγιεινές διατροφικές συνήθειες και υψηλή σωματική δραστηριότητα έχει επίσης αποδειχθεί ότι καταπολεμά την κατάθλιψη καθώς και άλλα προβλήματα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Η υγιεινή διατροφή θεωρείται ότι συμβάλλει στη διαχείριση της κατάθλιψης, επειδή ρυθμίζει διάφορους μηχανισμούς που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη γνωστική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής, των επιγενετικών αλλαγών, του οξειδωτικού στρες και της νευρογένεσης.
Τα τελευταία χρόνια, πληθώρα ερευνητικών στοιχείων έχει επιβεβαιώσει τη σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και των ψυχικών ασθενειών. Ορισμένες προκλινικές και κλινικές μελέτες έχουν δείξει μια αμφίδρομη αλληλεπίδραση μεταξύ του εγκεφάλου και του εντερικού μικροβιόκοσμου. Οι μελέτες αυτές αποκαλύπτουν πώς η δυσβίωση (ποιοτικές και ποσοτικές αλλαγές στη σύνθεση του εντερικού μικροβιόκοσμου), οι στείρες συνθήκες και το διαρρέον έντερο επηρεάζουν τη νευροανάπτυξη και τη νευροφλεγμονή. Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των μελετών, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι μια σωστή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Η διατροφή μπορεί να τροποποιηθεί με την αλλαγή της ποιότητας, της συχνότητας και του χρόνου των γευμάτων ή με τον περιορισμό ορισμένων τροφίμων ή ομάδων τροφίμων. Η υγεία του εντέρου μπορεί επίσης να βελτιωθεί με προβιοτικά και μικροβιακούς μεταβολίτες, όπως το γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) και οι βιταμίνες. Τα πρεβιοτικά μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ανάπτυξη και την επιβίωση των ωφέλιμων μικροοργανισμών στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Πρόσφατα αναφέρθηκε ότι τα πρεβιοτικά έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, καθώς προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων με ψυχοφυσιολογικές επιδράσεις. Ομοίως, τα προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το kimchi και το natto, θεωρείται ότι βελτιώνουν τη νευροψυχιατρική λειτουργία μέσω της διαμόρφωσης του μεταβολικού, ενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Για παράδειγμα, η χορήγηση Lactobacillus plantarum και Bifidobacterium infantis έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα που είναι ενδεικτικά της κατάθλιψης.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders εξετάζει την αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής, της σωματικής υγείας και της κατάθλιψης. Η μελέτη βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων από συνολικά 16.572 συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) στις ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη μεταξύ 2011 και 2018.
Ο κύριος στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της διατροφής που προάγει την υγεία του εντέρου και της μείωσης των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Διαπιστώθηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των διαιτών που προάγουν την υγεία του εντέρου, π.χ. υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, και των μειωμένων καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Οι ευεργετικές επιδράσεις της δίαιτας παρατηρήθηκαν σε άτομα με διαφορετικές διαβαθμίσεις καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Η μελέτη αυτή δείχνει ότι μια διατροφή που προάγει την υγεία του εντέρου μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, παρά τους περιορισμούς, όπως η αδυναμία εκτίμησης της πρόσληψης ζυμωμένων τροφίμων.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΩ