Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Οι περισσότερες γυναίκες "απειλούνται" από αυτη την ασθένεια - Ποια είναι η κρίσιμη ηλικία ;

Ίσως θα περιμέναμε ότι ο καρκίνος του μαστού και άλλες γυναικολογικές παθήσεις θα θεωρούνταν οι κύριες απειλητικές για τη ζωή των γυναικών αιτίες.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι άλλες, πιο συνηθισμένες αιτίες, που συνδέονται συχνότερα με το ανδρικό φύλο, μπορεί να είναι η ρίζα του προβλήματος.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όπως συνιστούν οι καρδιολόγοι της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) και σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης (17 Μαΐου), οι γυναίκες θα πρέπει να διατηρούν την αρτηριακή τους πίεση υπό έλεγχο για να προλάβουν καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες. Ο κίνδυνος της καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται σε χαμηλότερο επίπεδο αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες. Το μήνυμά μου προς όλες τις γυναίκες είναι να παίρνετε σοβαρά την αρτηριακή σας πίεση, να γνωρίζετε τις τιμές σας και να πείσετε τον γιατρό σας ότι αν είναι πολύ υψηλή, τότε χρειάζεστε θεραπεία. Μην υποτιμάτε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης» προειδοποιεί η εκπρόσωπος της ESC καθηγήτρια Angela Maas, ομότιμη διευθύντρια του Προγράμματος για την Καρδιακή Υγεία των Γυναικών του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Radboud στο Nijmegen της Ολλανδίας.


Οι κρίσιμες ηλικίες

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια σχετικά με τους κινδύνους για την καρδιά, «μια από τις σημαντικότερες συνέπειες της υπέρτασης στις γυναίκες είναι ένας τύπος καρδιακής ανεπάρκειας κατά τον οποίο ο καρδιακός μυς είναι δύσκαμπτος. Υπάρχουν λίγες θεραπείες για την κατάσταση αυτή, οπότε εάν θέλετε να αποφύγετε συμπτώματα, όπως η δύσπνοια, η κόπωση και η κατακράτηση υγρών όταν είστε πάνω από 70 ετών, η διαχείριση της υπέρτασης θα πρέπει να ξεκινήσει από τη μέση ηλικία».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ, υπάρχουν πέντε δείκτες που δίνουν μια συνολική εικόνα της υγείας του ατόμου καθώς και όσες αλλαγές θα πρέπει να κάνει για να μειώσει τις πιθανότητες ενός εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιθυμητές τιμές που αναφέρονται είναι οι ιδανικές για τον γενικό πληθυσμό, αλλά οι ειδικοί σημειώνουν ότι για κάθε ξεχωριστή περίπτωση, ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να συνιστά διαφορετικούς στόχους βάσει της ηλικίας ή άλλων παραμέτρων υγείας.

Παρότι, όμως, μία στις τρεις γυναίκες έχει υπέρταση παγκοσμίως και αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου, συχνά υποτιμάται ως πάθηση για το γυναικείο φύλο, σε σύγκριση με το αντρικό: «Γιατί συμβαίνει αυτό; Ένας από τους λόγους που εξηγούν το φαινόμενο είναι ενδεχομένως το γεγονός ότι κάτω από την ηλικία των 50 ετών, η υπέρταση είναι πιο διαδεδομένη στους άνδρες. Η κατάσταση αυτή όμως αντιστρέφεται στα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, με αποτέλεσμα μετά την ηλικία των 65 ετών, η υπέρταση να εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες» επισημαίνει η δρ. Maas.


Η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί συμπτώματα;

Η άποψη ότι η υπέρταση δεν προειδοποιεί έγκαιρα θεωρείται εσφαλμένη. Στην πραγματικότητα, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα στις γυναίκες, αλλά μερικές φορές συγχέονται με εκείνα που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση, το άγχος ή το στρες. Οι νεαρές και μεσήλικες γυναίκες με υπέρταση συχνά παραπονιούνται για ταχυπαλμία, πόνο στο στήθος, πόνο μεταξύ των ωμοπλάτων, πονοκεφάλους, κακή συγκέντρωση, δύσπνοια, κόπωση, κατακράτηση υγρών, διαταραχές ύπνου, εξάψεις και αίσθημα ότι τα σουτιέν είναι πολύ σφιχτά.

 Υπάρχουν επίσης ορισμένα βότανα που έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βοηθούν στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως αυτά δρουν με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους, ώστε να είναι και το ίδιο αποτελεσματικά.

Επιπλέον, ορισμένα βότανα μπορεί να αλληλεπιδρούν με φάρμακα που λαμβάνονται συνήθως για την υπέρταση. Επομένως, είναι εξαιρετικά σημαντικό η χρήση αυτών να γίνεται μόνο ύστερα από επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.


Η υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία είναι πιο επιβλαβής στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες της ίδιας ηλικίας και αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου και άνοια. Η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας τριπλάσιο στις γυναίκες σε σύγκριση με διπλάσιο στους άνδρες.

Πότε θα πρέπει να αρχίσετε να μετράτε την αρτηριακή πίεση και πόσο συχνά;

Ξεκινήστε την ετήσια παρακολούθηση στην ηλικία των 40 ετών, εάν έχετε υπέρταση στην οικογένειά σας ή είχατε υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες με προεκλαμψία θα πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση από εκείνη την εγκυμοσύνη και μετά τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Οι γυναίκες χωρίς προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και χωρίς οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να αρχίσουν την ετήσια μέτρηση στην ηλικία των 50 ετών, όταν εισέρχονται στην εμμηνόπαυση.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από εδώ