Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Γιατί ο βήχας χειροτερεύει τη νύχτα & τι να κάνετε για να μειωθεί

 

Πολύ συχνά, ακριβώς όταν θέλετε να κοιμηθείτε περισσότερο, τα συμπτώματα του βήχα επιδεινώνονται.
Υπάρχουν σχετικά απλοί και προσιτοί τρόποι για την ανακούφιση του βήχα γενικά. Οι ειδικοί συνιστούν επαρκή ενυδάτωση, φαρμακευτική αγωγή, εάν είναι απαραίτητο, και επαρκή ξεκούραση.

Η ξεκούραση και ο ύπνος είναι από τους πιο σημαντικούς τρόπους για τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που ο βήχας σας κρατάει ξύπνιους όλη τη νύχτα.

Γιατί ο βήχας επιδεινώνεται τη νύχτα
 

Βαρύτητα

Ο #1 παράγοντας που κάνει τον βήχα χειρότερο τη νύχτα είναι απλός: η βαρύτητα. Όταν είμαστε άρρωστοι και ξαπλώνουμε, η βλέννα στις ρινικές κοιλότητες αρχίζει αυτόματα να συσσωρεύεται στο πίσω μέρος του λαιμού και να προκαλεί αντιδραστικό βήχα. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η ανύψωση του κεφαλιού. Ξαπλώστε με ένα επιπλέον μαξιλάρι, ώστε να μην συσσωρεύεται η βλέννα στο πίσω μέρος του λαιμού.

Ξηρή ατμόσφαιρα στο σπίτι

Ο ξηρός αέρας μπορεί να επιδεινώσει μια ήδη ερεθισμένη μύτη και λαιμό, επιδεινώνοντας τον νυχτερινό σας βήχα. Για να ανακουφίσετε τον βήχα εξαιτίας της ξηρής ατμόσφαιρας δοκιμάστε έναν υγραντήρα. Θα επαναφέρει την υγρασία στον αέρα και θα διευκολύνει την αναπνοή.

Βέβαια οι υγραντήρες δεν είναι πάντα ασφαλείς. Θέλουν προσοχή διότι εάν το νερό που βάζετε δεν είναι αποστειρωμένο, διατρέχετε τον κίνδυνο να επαναφέρετε τα μικρόβια στον αέρα ή να δημιουργήσετε άλλες ασθένειες. Μπορεί να εμφανιστούν βακτηριακές λοιμώξεις. Πολλοί θάνατοι που σχετίζονται με γρίπη προκαλούνται από πνευμονία που εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει τη γρίπη.


Νυχτερινός βήχας: Πώς να τον μειώσετε

Ο βήχας το βράδυ μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικός και μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο σας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στον έλεγχο του βήχα:

Πίνετε αρκετό νερό και υγρά: Η ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην αραίωση του βήχα και να καταπραΰνει τον πόνο στο λαιμό.


Αποφύγετε τους ερεθιστικούς παράγοντες: Εάν ο βήχας σας οφείλεται σε ερεθιστικούς παράγοντες, όπως ο καπνός ή η σκόνη, αποφεύγετε τους παράγοντες αυτούς ή χρησιμοποιήστε αναπνευστήρα.


Προσπαθήστε να χαλαρώσετε: Αποφύγετε το άγχος και το στρες, που μπορούν να επιδεινώσουν τον βήχα. Αναπνέετε βαθιά και αργά και προσπαθήστε να χαλαρώσετε.


Μέλι

Η προσθήκη μελιού σε ζεστά υγρά, όπως το τσάι ή ακόμα και να φάτε 1-2 κουταλιές του γλυκού μέλι έχει αποδειχθεί ότι έχει μέτρια οφέλη στην μείωση του βήχα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics έδειξε ότι το μέλι είχε μέτρια οφέλη στν να μειωθεί ο νυχτερινός βήχας σε παιδιά ηλικίας 2-18 ετών. Ποτέ μην δίνετε μέλι σε παιδιά κάτω του 1 έτους, επειδή υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση.

Ζεστά ροφήματα: Ζεστά ροφήματα όπως ζεστό νερό με λεμόνι και μέλι, τσάι τζίντζερ, ή ζεστή σούπα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το βήχα.


Φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C: Τα φρούτα όπως η πορτοκαλί, οι λεμονίτσες, οι φράουλες και οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ανακούφιση από το βήχα.


Μπαχαρικά: Μπαχαρικά όπως τζίντζερ, κύμινο και κανέλα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από το βήχα.


Προβιοτικά: Τα προβιοτικά, όπως το γιαούρτι και οι φέτες κεφαλοτύρι, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram