Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Morchella - Φαρμακευτικές ιδιότητες της Μορχέλας

Τα βρώσιμα μανιτάρια είναι εξαιρετικά νόστιμα και θρεπτικά άγρια μανιτάρια. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες, ιδίως βιταμίνη Β και ίχνη βιταμινών Α, C και D. Περιέχουν επίσης μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, νάτριο, φώσφορο, σελήνιο και κάλιο. Σημαντικό είναι ότι, όπως και τα άλλα μανιτάρια, οι μορχέλες είναι χαμηλές σε θερμίδες και λίπος.

Τα φαγώσιμα μανιτάρια Morchella έχουν επίσης βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία κρυολογημάτων, στομαχικών διαταραχών, πονοκεφάλων, ηπατίτιδας Β και άλλων παθήσεων. Επίσης, μειώνει την κόπωση και τις διαταραχές του ύπνου, ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Φαίνεται μάλιστα να έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για την αναιμία.

Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι το μυκήλιο του Morelia edulis έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και δρα κατά της σαλμονέλας, του σταφυλόκοκκου, της λιστερίωσης, των εντεροβακτηρίων και του E. coli.

Στην παραδοσιακή ιατρική

Στην παραδοσιακή κινεζική, ιαπωνική και μαλαισιανή ιατρική, τα φαγώσιμα Morchella χρησιμοποιούνται ιατρικά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι παραδοσιακές κοινωνίες στην Άπω Ανατολή χρησιμοποιούσαν τα Morchella σε διάφορες μορφές για τη θεραπεία του υπερβολικού φλέγματος, της δυσπεψίας, την απολύμανση των πληγών, ως καθαρτικό και ακόμη και για καρδιακές παθήσεις.

Φαρμακευτικές ιδιότητες της μορχέλας

Περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ίνες, όλες τις σημαντικές βιταμίνες, ανόργανα άλατα και αρωματικές ενώσεις. Λόγω της μοναδικής γεύσης και υφής, χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές σε όλο τον κόσμο.

Περιέχει ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών ιδιοτήτων όπως αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λειτουργεί επίσης ως ανοσοδιεγερτικό λόγω της παρουσίας διαφόρων δραστικών συστατικών.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκπυρικό, καθαρτικό, τονωτικό, μαλακτικό, επίσης χρησιμοποιείται για στομαχικά προβλήματα. Μπορεί να είναι δηλητηριώδες αν καταναλωθεί ωμό.

Αποδοχή.

Όπως υποδηλώνει η επιθετική ονομασία esculenta, η μορχέλα περιγράφεται από την αρχαιότητα ως νόστιμη, εύγευστη και επομένως βρώσιμη. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να είναι κανείς προσεκτικός με τα άγρια μανιτάρια, καθώς η κατανάλωση βρώσιμων μορχέλων μπορεί να είναι τοξική.

Αυτό μπορεί να συμβεί αν δεν μαγειρευτούν επαρκώς και αν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες φρέσκων καρπών. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι τα μανιτάρια morel δεν τρώγονται, καθώς ακόμη και τα ατελώς μαγειρεμένα πουλερικά μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση.

Ωστόσο, οι μορχέλες πρέπει να μαγειρεύονται με μεγάλη προσοχή και δεν πρέπει να καταναλώνονται με πολύ υπερβολικό τρόπο. Άλλωστε, λίγη μόνο μορχέλα μπορεί να ενισχύσει τη γεύση ενός πιάτου.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από εδώ & εδώ