Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πόσο σημαντική είναι Βιταμίνη D για την καλή λειτουργία του οργανισμού ;

 

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παράγεται από την έκθεση στο ηλιακό φως (UVB) και σπάνια απορροφάται από το γαστρεντερικό σύστημα.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες και μπορεί να επηρεάσει διάφορες ασθένειες.

Η αξία της βιταμίνης D είναι γνωστή όσον αφορά την επίδρασή της στα οστά.

Μεταξύ των ουσιών που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η βιταμίνη D , μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που ενεργοποιείται στο ήπαρ και τα νεφρά και επίσης παίζει βασικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου και στη διατήρηση φυσιολογικών οστών και δοντιών.

Σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες, η βιταμίνη D παράγεται κυρίως από το σώμα, μέσω μιας διαδικασίας βιοσύνθεσης που συμβαίνει στο δέρμα, με τη μεσολάβηση των ακτίνων UVB του ήλιου .


Ταυτόχρονα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι η βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία συμβάλλοντας στη μείωση των φλεγμονών, στη ρύθμιση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην προώθηση της κυτταρικής ανάπτυξης και στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνδέεται με μια σειρά από καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, δημιουργούν ένα σημαντικό πρόβλημα οστεοπενίας-οστεοπόρωσης στον πληθυσμό. Επομένως, η ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 700 μονάδων (IU) βιταμίνης D είναι απαραίτητη για την επίτευξη και διατήρηση της γενικής υγείας.

Ένα "επαρκές κατώτατο όριο" για τη βιταμίνη D δεν έχει καθοριστεί από διεθνείς οργανισμούς και κυμαίνεται από 20 ng/ml έως 30 ng/ml, αλλά η επάρκειά της έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται τόσο με μειωμένη πιθανότητα πτώσεων όσο και με οστεοπορωτικά κατάγματα.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης που έχει αναπτύξει το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, η καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου (1000-1200 mg) και βιταμίνης D (800 μονάδες) μειώνει τα μη σπονδυλικά κατάγματα και τις πτώσεις σε ηλικιωμένα άτομα και γυναίκες άνω των 50 ετών. Στους άνδρες συνιστάται συνδυασμένη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου (1000-1200 mg) και 800 μονάδων βιταμίνης D (κατηγορία Α).

Η βιταμίνη D προάγει την απορρόφηση του ασβεστίου και αναστέλλει τους μηχανισμούς που οδηγούν σε απώλεια οστού και τελικά σε οστεοπόρωση και κατάγματα. Ωστόσο, η ανακάλυψη των υποδοχέων αυτής της βιταμίνης, οι οποίοι δρουν όχι μόνο στα οστά αλλά και σε διάφορα όργανα όπως το πάγκρεας, το έντερο, οι μύες και το νευρικό σύστημα, αποκάλυψε άγνωστες επιδράσεις σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού και κατέδειξε θετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα.

Όσον αφορά τους ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλά και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και καταγμάτων, κυρίως λόγω της χρόνιας φλεγμονής και της κορτιζόνης, που αποτελούν γνωστές αιτίες οστεοπόρωσης.

Παρόμοιοι μηχανισμοί ισχύουν και για ασθενείς με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπως εντερικές παθήσεις (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn) που χαρακτηρίζονται από δυσαπορρόφηση ασβεστίου και βιταμίνης D, καθώς και για ασθενείς με βρογχικό άσθμα και σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίοι λαμβάνουν κορτικοστεροειδή για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή σε υψηλές δόσεις και χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης D. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν επίσης βρεθεί σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου.

Ο συνδυασμός ασβεστίου και βιταμίνης D είναι απαραίτητος για την επιτυχή θεραπεία, ιδίως σε ασθενείς που χρησιμοποιούν διάφορα φάρμακα για την οστεοπόρωση.

Δυστυχώς, όμως, η πλειονότητα των ασθενών, περίπου το 50%, υποτιμά τη σημασία της συν-θεραπείας και δεν λαμβάνει ταυτόχρονα ασβέστιο και βιταμίνη D.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram