Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Συμπτώματα & Πρόληψη

Ο καρκίνος παχέος εντέρου μπορεί να έχει διάφορά συμπτώματα τα οποία είναι ασαφή. Τα κυριότερα, είναι: αίμα στα κόπρανα που συμβαίνει χωρίς προφανή λόγο ή σχετίζεται με αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) ή αλλαγές στη σύσταση των κοπράνων (χαλαρότερα κόπρανα)
ανθεκτικός πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς, φούσκωμα ή δυσφορία ή αίσθηση ατελούς κένωσης- αυτό μπορεί να προκαλείται από το φαγητό και μπορεί να σχετίζεται με απώλεια της όρεξης ή με σημαντική απώλεια βάρους
αναιμία: μπορεί να είναι σύμπτωμα του καρκίνου του εντέρου και αυτή μπορεί να συνοδεύεται από κόπωση και δύσπνοια που προκαλούνται από χαμηλότερο από το κανονικό επίπεδο ερυθρών αιμοσφαιρίων

Προσοχή: Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτά τα συμπτώματα δεν έχουν καρκίνο παχέος εντέρου καθώς άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Τρώτε λαχανικά και υγιή λιπαρά

Έρευνες έχουν δείξει ότι η δυτική διατροφή σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα άτομα που ακολουθούν πλούσιες σε φυτικές ίνες δίαιτες έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.


Κινηθείτε!


Είναι γνωστό ότι η άσκηση ωφελεί την καρδιά και μας βοηθάει να διατηρήσουμε το βάρος μας σε υγιή επίπεδα. Μπορεί όμως και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Βάλτε στόχο τα 30 λεπτά μέτριας άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.


Προσέξτε το βάρος σας


Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), του ορθού, του οισοφάγου, του παγκρέατος και των νεφρών, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.


Περιορίστε το αλκοόλ και μην καπνίζετε

Εάν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Αυτό σημαίνει όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες ή δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Και αν καπνίζετε, απλά κόψτε το! Ο γιατρός σας μπορεί να σας προσφέρει συμβουλές ή να σας παραπέμψει σε ένα ειδικό πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να το πετύχετε.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΏ