Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Οι αγκαλιές αλλάζουν τη χημεία του εγκεφάλου

Το απαλό σωματικό άγγιγμα οδηγεί σε ευεργετικές αλλαγές στον εγκέφαλό μας

Η χημεία του εγκεφάλου ή νευροχημεία, είναι το πολύπλοκο σύστημα που επιτρέπει στον εγκέφαλο να λειτουργεί με τη χρήση χημικών ουσιών, γνωστών ως νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι κινούν τις πληροφορίες.

Αν και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να διατηρούμε τον εαυτό μας ασφαλή, είναι εξίσου σημαντικό να μην εγκαταλείψουμε τις αγκαλιές για πάντα, καθώς η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά αυξάνουν – όπως είναι γνωστό – τις πιθανότητές μας για πρόωρο θάνατο.

Το άγγιγμα είναι ένα ένστικτο που είναι παντού ωφέλιμο για την ψυχική και σωματική μας υγεία και η περίοδος των γιορτών είναι ευκαιρία για να γιορτάσουμε την επιστροφή του – τουλάχιστον με τους πολύ κοντινούς μας ανθρώπους.

Ο εγκέφαλος είναι ένα δίκτυο εξειδικευμένων κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες. Κάθε νευρώνας έχει αποθέματα νευροδιαβιβαστών που μπορούν να ενεργοποιηθούν όταν λάβουν τέτοια εντολή, μαζί με τους υποδοχείς για συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές. Η εγκεφαλική δραστηριότητα προκαλείται από την αποστολή μηνυμάτων με τους νευροδιαβιβαστές να σηματοδοτούν διάφορες δραστηριότητες των κυττάρων σε όλο τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν μας αγκαλιάζουν;

Ο λόγος που οι αγκαλιές μας κάνουν να νιώθουμε τόσο καλά έχει να κάνει με την αίσθηση της αφής. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική αίσθηση που μας επιτρέπει όχι μόνο να εξερευνούμε φυσικά τον κόσμο γύρω μας, αλλά και να επικοινωνούμε με άλλους δημιουργώντας και διατηρώντας κοινωνικούς δεσμούς.

Η αφή αποτελείται από δύο διαφορετικά συστήματα: Το πρώτο είναι το «γρήγορο άγγιγμα» – ένα σύστημα νεύρων που μας επιτρέπει να ανιχνεύουμε γρήγορα την επαφή (για παράδειγμα, αν μύγα προσγειώνεται στη μύτη σας ή αν αγγίξετε κάτι ζεστό). Το δεύτερο σύστημα είναι η «αργή αφή» – ένας πληθυσμός νεύρων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, ονομάζονται «απτικοί προσαγωγοί» (c-tactile) και οι οποίοι επεξεργάζονται το συναισθηματικό νόημα της αφής.

Ένα απαλό άγγιγμα στη θερμοκρασία του δέρματος μπορεί να διεγείρει αυτά τα νεύρα. Έτσι, όταν κάποιος μας αγκαλιάζει, η διέγερση των απτικών προσαγωγών στο δέρμα μας στέλνει σήματα, μέσω του νωτιαίου μυελού, στα δίκτυα επεξεργασίας συναισθημάτων του εγκεφάλου. Αυτό προκαλεί έναν «καταρράκτη» νευροχημικών σημάτων, τα οποία έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. 


Επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη από τις αγκαλιές

Ορισμένες από τις νευροχημικές ουσίες περιλαμβάνουν την ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία:

  • ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς
  • επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό
  • μειώνει τα επίπεδα στρες και άγχους


Επιπλέον, η απελευθέρωση ενδορφινών στις οδούς ανταμοιβής του εγκεφάλου υποστηρίζει τα άμεσα συναισθήματα ευχαρίστησης και ευεξίας που προέρχονται από μια αγκαλιά ή ένα χάδι.

Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να είναι επιρρεπείς σε αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου τους, που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα της γενετικής ή εσωτερικών λειτουργιών. Κατάθλιψη, μανία και πολλές άλλες ψυχιατρικές διαταραχές συνδέονται στενά με τη χημεία του εγκεφάλου, πράγμα που σημαίνει πως συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί συχνά να χρησιμοποιηθούν για να ρυθμίσουν τη χημεία του εγκεφάλου ενός ασθενούς για να τον βοηθήσουν να πετύχει περισσότερο φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.


Η αγκαλιά ωφελεί την υγεία μας και με άλλους τρόπους:

  • βελτιώνει τον ύπνο μας
  • μειώνει την αντιδραστικότητα στο στρες
  • αυξάνει την ευεξία και την ευχαρίστηση


Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις.

Φυσικά, δεν λαχταρούν όλοι μια αγκαλιά. Έτσι, για όσους δεν το κάνουν, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν μήπως χάσουν τα οφέλη από τις αγκαλιές – καθώς το να αγκαλιάζεις τον εαυτό σου έχει επίσης αποδειχθεί ότι ρυθμίζει τις συναισθηματικές διαδικασίες και μειώνει το άγχος.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

με πληροφορίες από ΕΔΏ & PIXBAY