Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Γλιστρίδα το Αρχαίο Φαρμακευτικό Φυτό με τις πλούσιες ιδιότητες...


 

Η γλιστρίδα, αντράκλα , τρέβλο Portulaca oleracea, βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των φυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, Α και ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται άλφα-λινολενικό οξύ.... (ALA).
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, να προλάβει τον καρκίνο, τις φλεγμονώδεις νόσους και το εγκεφαλικό επεισόδιο και να βοηθήσει στην πρόληψη αναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά, όπως η ΔΕΠΥ και ο αυτισμός. 100 γραμμάρια φρέσκων φύλλων ραπανιού περιέχουν περίπου 350 mg α-λινολενικού οξέος, δηλαδή 15 φορές περισσότερα ωμέγα-3 από ό,τι στο μαρούλι του εμπορίου.

 Έχει επουλωτικές ιδιότητες και πολλά Ω3 λιπαρά ευεργετικά για την καρδιά και αντικαρκινικής δράσης
Η γλιστρίδα είναι ένα… ευεργετικό ζιζάνιο. Παλιότερα χρησιμοποιούνταν πολύ συχνά στη διατροφή στις αγροτικές περιοχές και όχι μόνο. Έχει ιδιαίτερη γεύση είναι πολύ ωφέλιμη και έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (1.320 IU/100g, παρέχοντας 44% SOD), ενώ ένα φλιτζάνι (250ml) μαγειρεμένων φύλλων περιέχει 90mg ασβεστίου, 561mg καλίου και πάνω από 2.000 IU βιταμίνης Α. 

Η βιταμίνη Α είναι γνωστή ως ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό και είναι απαραίτητη για την όραση, την υγεία και τη διατήρηση του δέρματος. Η πρόσληψη βιταμίνης Α είναι γνωστό ότι προλαμβάνει τον καρκίνο του πνεύμονα και του στόματος. 

Η γλιστρίδα περιέχει έξι φορές περισσότερη βιταμίνη Ε από το σπανάκι και επτά φορές περισσότερο β-καροτένιο από τα καρότα. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, μαγνήσιο, ριβοφλαβίνη, κάλιο και φώσφορο και γλουταθειόνη.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες ρίζες περιέχει 25 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C (20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη και πυριδοξίνη, καροτενοειδή και μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό και μαγγάνιο. Τα άνθη γλιστρίδας περιέχουν επίσης δύο τύπους αλκαλοειδών χρωστικών ουσιών βηταλαΐνης: κόκκινη β-κυανίνη και κίτρινη β-ξανθίνη. Και οι δύο τύποι χρωστικών είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και έχουν βρεθεί ότι είναι αντιμεταλλαξιγόνα σε εργαστηριακές μελέτες.

Τη νύχτα, τα φύλλα συγκρατούν διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μετατρέπεται σε μηλικό οξύ (αρχή του μηλικού οξέος)- την ίδια ημέρα, το μηλικό οξύ μετατρέπεται σε γλυκόζη. 

Τα φύλλα που συλλέγονται νωρίς το πρωί έχουν 10 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μηλικό οξύ (το μηλικό οξύ βοηθά στη διάσπαση των χολόλιθων), αλλά τα φύλλα που συλλέγονται αργά το βράδυ έχουν πολύ πιο έντονη πικάντικη γεύση.
Μισό φλιτζάνι φύλλα γλιστρίδας περιέχει 910mg οξαλικού οξέος, το οποίο εμπλέκεται στο σχηματισμό λίθων στα νεφρά. 100 γραμμάρια φρέσκων φύλλων περιέχουν 1,31 γραμμάρια οξαλικού οξέος, περισσότερο από ό,τι στο σπανάκι (0,97g/100g) ή στην μανιόκα (1,26g/100g). Επομένως, συνιστάται στα άτομα με ουρολοιμώξεις να αποφεύγουν την κατανάλωση λάρνακας, αμάραντου και σταυρανθών λαχανικών. Συνιστάται επίσης η κατανάλωση επαρκών υγρών για τη διατήρηση της φυσιολογικής ούρησης.

Οι βιταμίνες που περιέχονται στην γλιστρίδα.

Βιταμίνη Α: Τα ψάρια και το μουρουνέλαιο αποτελούν μεγάλες πηγές. Βοηθάει την όραση και κάνει καλό στο δέρμα.

Βιταμίνη Β: Αναπλάθει την επιδερμίδα, τα νύχια και βοηθάει στην μείωση του στρες.

Βιταμίνη C: Η πιο γνωστή από τις βιταμίνες, η βιταμίνη c ,Βοηθάει και προστατεύει τον οργανισμό από ιώσεις και γρίπη.

Βιταμίνη D: Ευεργετική για τα κόκαλα, χρησιμοποιείτε κατά κόρον για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη αυτή είναι της γονιμότητας και της ομορφιάς.

Βιταμίνη F: Η βιταμίνη αυτή είναι τα γνωστά σε όλους ακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας.

Βιταμίνη Κ: Είναι σημαντική για τα οστά και για τις αιμορραγικές καταστάσεις, βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η μαγειρεμένη αντράκλα μειώνει τη συνολική περιεκτικότητα σε διαλυτό οξαλικό οξύ κατά 27%. Μια αλλη ιδιότητα της γλιστρίδας είναι οτι συστέλει τα αιμοφόρα αγγεία οπότε χρειάζεται να τρώγεται με φειδώ απο τους υπερτασικούς.

Η χημική σύνθεση περιλαμβάνει νοραδρεναλίνη, άλατα ασβεστίου, ντοπαμίνη, L-DOPA, μηλικό οξύ, κιτρικό οξύ, φολικό οξύ, γλουταμινικό οξύ, ασπαρτικό οξύ, νικοτινικό οξύ, αλανίνη, γλυκόζη, φρουκτόζη και σακχαρόζη. Το β-κυανίδιο που απομονώθηκε από την endara kura βελτίωσε τη γνωστική εξασθένιση σε ηλικιωμένα ποντίκια. Μια υποκατηγορία ομοϊσοφλαβονοειδών που εξάγεται από το φυτό έδειξε κυτταροτοξική δράση έναντι τεσσάρων τύπων ανθρώπινων όγκων in vitro.

Όπως επισημαίνει ο Παντελής Βογιατζάκης, γεωπόνος στον Οργανισμό Γεωργικής Ανάπτυξης στα Χανιά, "η χρήση του μπαστουνιού ως φαρμακευτικό φυτό στην Ευρώπη, το Ιράν και την Ινδία είναι τουλάχιστον 2000 ετών και πιθανότατα τρώγονταν ως λαχανικό στην αρχαιότητα. Στην αρχαία Ρώμη, το μπαστούνι χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία πονοκεφάλων, δυσεντερίας, εντερικής σκολίωσης και δαγκωμάτων σαύρας. Βέβαια, τότε δεν ήταν ακόμη γνωστό ότι ήταν πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή υγεία.

Η γλιστρίδα θεωρείται εδώ και πολύ καιρό χρήσιμο φυτό για τη θεραπεία παθήσεων του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Αυξάνει την όρεξη και έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων του, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από διαταραχές της ουροδόχου κύστης, όπως η δυσουρία. Χρησιμοποιείται επίσης ως ηρεμιστικό για γαστρεντερικές παθήσεις όπως η δυσεντερία και η διάρροια, λόγω των ιδιοτήτων του φυτού που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα. Στην Κρήτη, συνήθιζαν να το πίνουν ωμό με ξύδι, το οποίο ήταν αναζωογονητικό και δημοφιλές. Το αποκαλούσαν "γλοιώδες και υδαρές συκώτι κρύο", επειδή καταπραΰνει τη συμφόρηση του ήπατος.


Στην παλιά Κρήτη το συνιστούσαν επίσης σε άτομα που έπασχαν από αιμορροΐδες.
Το τρίψιμο επουλώνει τα εγκαύματα. Απέναντι σε ένα φλύαρο άτομο με κακό στόμα, οι Κρητικοί έλεγαν: "Έχεις φάει αψιθιά ή έχεις γλοιώδες στόμα;". Σύμφωνα με την Άρτεμις Σιμοπούλου, M.D., πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Διατροφής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, η αψιθιά είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Όπως επισημαίνει η κ. Σιμοπούλου στα γραπτά της, "στις παραδοσιακές κοινωνίες, χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση πολλών από τα προβλήματα υγείας που σήμερα καταπολεμούν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως φλεγμονές, καρδιακά προβλήματα, στομαχικές διαταραχές, πόνο και πυρετό.
Για παράδειγμα, ο Θεόφραστος (372-287 π.Χ.), γνωστός ως ο πατέρας της βοτανολογίας, συνιστούσε την αψιθιά ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το σκορβούτο, τον πονόλαιμο, τους πόνους στα αυτιά, τις πρησμένες αρθρώσεις και το ξηρό δέρμα...
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τα φύλλα της έχουν χρησιμοποιηθεί για δείγματα δερματικών εντόμων και δαγκωμάτων φιδιών, επούλωση πληγών, πόνο από τσίμπημα μέλισσας, βακτηριακή δυσεντερία, διάρροια, αιμορροΐδες, αιμορραγία μετά τον τοκετό και εντερική αιμορραγία. Το Glister είναι μια κλινικά αποτελεσματική θεραπεία για τον στοματικό λειχήνα.

Σημείωση: Αντενδείκνυται στην εγκυμοσύνη και σε άτομα με αδύναμη πέψη.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram