Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Γιατί χρειαζόμαστε τη βιταμίνη Κ2 και σε ποια τρόφιμα υπάρχει !

 


Η βιταμίνη Κ είναι ένα λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό και είναι απαραίτητη για σημαντικές λειτουργίες όπως η πήξη του αίματος.

Η βιταμίνη Κ υπάρχει σε δύο μορφές: Βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη): βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά και σε ορισμένα φυτικά έλαια.

Βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη): βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και στα ζωικά προϊόντα.


Μπορούν να ληφθούν συμπληρώματα βιταμίνης Κ, αλλά κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ από πηγές τροφίμων είναι πιο αποτελεσματική. Ο οργανισμός μας παράγει κάποια βιταμίνη Κ στο παχύ έντερο και οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν το υπόλοιπο που χρειάζονται από τις τροφές.

Γιατί χρειαζόμαστε τη βιταμίνη Κ2

Τόσο η Κ1 όσο και η Κ2 διασφαλίζουν την υγιή πήξη του αίματος και αποτρέπουν την υπερβολική αιμορραγία και τους μώλωπες όταν τα αιμοφόρα αγγεία έχουν υποστεί βλάβη. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι παίζουν διαφορετικό ρόλο σε άλλες πτυχές της υγείας μας, ανεξάρτητα η μία από την άλλη.

Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει ακόμη κανένα συνιστώμενο ανώτατο όριο πρόσληψης, ειδικά για τη βιταμίνη Κ2. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να καταναλώνετε περίπου 90-120 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ. Αυτός ο υπολογισμός βασίζεται στο πόση βιταμίνη Κ1 χρειάζεται για την πρόληψη της αιμορραγίας.
Οι επιστήμονες που μελετούν τις επιδράσεις της βιταμίνης Κ2 υποστηρίζουν ότι τα οφέλη της μπορούν να επιτευχθούν με ημερήσια πρόσληψη 10-45 μικρογραμμαρίων. Ωστόσο, σε μια τυπική διατροφή, περίπου το 90% της πρόσληψης βιταμίνης Κ προέρχεται από τη βιταμίνη Κ1 και όχι από τη βιταμίνη Κ2.

Βιταμίνη Κ2: οφέλη

Υγεία της καρδιάς.

Η βιταμίνη Κ βοηθά στη διάσπαση του ασβεστίου στο σώμα, εμποδίζοντας το σχηματισμό σκληρών εναποθέσεων (ασβέστιο και λιπαρές ουσίες) στα τοιχώματα των αρτηριών. Τα ομαλά, εύκαμπτα αιμοφόρα αγγεία εξασφαλίζουν υγιή κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν τον κίνδυνο επιβλαβών θρόμβων και καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, μόνο η βιταμίνη Κ2 έχει αυτό το αποτέλεσμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι για κάθε 10 μικρογραμμάρια Κ2 που καταναλώνονται ημερησίως, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις μειώνεται κατά 9%, ενώ δεν βρέθηκε τέτοια συσχέτιση για την Κ1.

Ισχυρά οστά.

Το σώμα μας χρειάζεται ασβέστιο για να χτίσει και να διατηρήσει τα οστά. Η βιταμίνη Κ2 ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που, όταν το σώμα μας διασπά το ασβέστιο, βοηθά ταυτόχρονα το ασβέστιο να συνδεθεί στα οστά και να εκπληρώσει το ρόλο του.

Παρόλο που η σχετική γενικά έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει αποδειχθεί ότι η αυξημένη πρόσληψη Κ2 βελτιώνει την οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Αντικαρκινικές επιδράσεις.

Η βιταμίνη Κ2 έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει ή σταματά τη δραστηριότητα των καρκινικών κυττάρων.
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης και να μειώσει την υποτροπή του καρκίνου. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές έχουν εξετάσει μόνο συγκεκριμένους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του ήπατος και του προστάτη, οπότε απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ2



Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ

Χέλια

Οι περισσότερες πηγές βιταμίνης Κ2 προέρχονται από ζώα, αλλά τα χέλια αποτελούν μια επιλογή θαλασσινών. Μια μερίδα χελιού 100 γρ. περιέχει 63 μικρογραμμάρια, καλύπτοντας τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.
 

Τυρί

Το τυρί είναι μία από τις υψηλότερες πηγές βιταμίνης Κ2, μαζί με το ασβέστιο, τη βιταμίνη Α και την πρωτεΐνη. Ωστόσο, είναι επίσης πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες και πρέπει να καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ2 ποικίλλει από τυρί σε τυρί και αυξάνεται με την ωρίμανση.

Μοσχαρίσιο συκώτι

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι ένα από τα πιο θρεπτικά κρέατα, καθώς περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται καθημερινά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, της ριβοφλαβίνης, του φολικού οξέος και του χαλκού. Περιέχει επίσης περισσότερα από 11 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ2 ανά 100 γραμμάρια, γεγονός που το καθιστά την καλύτερη πηγή Κ2 από ζωικά προϊόντα.

Κρέας κοτόπουλου

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει το συκώτι και άλλα κρέατα οργάνων, το κοτόπουλο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ2: με 10 μικρογραμμάρια ανά 100 γραμμάρια, το κοτόπουλο περιέχει πέντε έως δέκα φορές περισσότερη βιταμίνη Κ2 από ό,τι το μοσχαρίσιο ή το χοιρινό κρέας.

Βούτυρο.

Μια κουταλιά της σούπας βούτυρο περιέχει 2,1 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ2. Ωστόσο, η ίδια κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 100 θερμίδες και 11 γραμμάρια λίπους, οπότε προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες για να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους για την υγεία και περιττή αύξηση του βάρους.

Ξινολάχανο

Το ξινολάχανο φτιάχνεται από λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση και έχει έντονη ξινή γεύση. Όπως και το natto, αυτή η διαδικασία ζύμωσης παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προαγωγής της υγείας του εντέρου και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα 2,75 μικρογραμμάρια ξινολάχανου ανά ½ φλιτζάνι αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Κ2.

Κρόκοι αυγών.

Ένας κρόκος αυγού περιέχει μεταξύ 67 και 192 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ2. Ωστόσο, η ποσότητα αυτή εξαρτάται από το τι τρώει η κότα. Οι περισσότερες δίαιτες των ορνίθων σήμερα είναι εμπλουτισμένες με βιταμίνη Κ και η περιεκτικότητα αυτή περνάει στα αυγά. Ωστόσο, οι κότες των οποίων η διατροφή αποτελείται κυρίως από αραβόσιτο και σόγια διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Κ.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram