Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Αγκινάρα το Gourmet Θεραπευτικό Φυτό !

 

Η Ανατομία ενός θεραπευτικού φυτού

Η αγκινάρα, που είναι κυριολεκτικά το λουλούδι του γνωστού αυτού φυτού, έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά τόσο ως τρόφιμο όσο και ως φάρμακο.

Η παραδοσιακή ευρωπαϊκή ιατρική έχει αποδώσει στην αγκινάρα (Cynara scolymus) αρκετές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Πού βρίσκεται;

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Καλλιεργείται, όμως, κυρίως στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο.

Πότε συλλέγεται;

Από Οκτώβριο έως Μάιο οι πρώιμες ποικιλίες και από Μάρτιο έως Ιούνιο οι όψιμες.

Γεύση: Ελαφρώς στυφή. Μετά την κατανάλωσή της, επηρεάζει προς το γλυκό τη γεύση άλλων τροφίμων και ποτών.

Αγκινάρα Ωμή (100γρ) Βρασμένη (100γρ)
Υδατάνθρακες 12 γρ 13 γρ
Φυτικές Ίνες 6 γρ 5.9 γρ
Πρωτεΐνες 4 γρ 3.3 γρ
Λίπος 0.2 γρ 0.3 γρ
Συνολικές φαινόλες 6.1 mg 10.2 mg
Βιταμίνη C 15.4 mg 13.2 mg
Βιταμίνη Β1 0.49 mg 0.34 mg
Βιταμίνη Β2 0.51 mg 0.38 mg
Βιταμίνη Β3 0.49 mg 0.49 mg
Βιταμίνη Β12 1.27 mg 0.94 mg
Φολικό οξύ
0.39 mg 0.25 mg
Σίδηρος
1.23 mg 0.63 mg
Μαγνήσιο
0.23 mg 0.094 mg
Ασβέστιο
43 mg 24 mg
Κάλιο
364 mg 283 mg



Ιδιαιτερότητα: Στα αρχαία χρόνια τη χρησιμοποιούσαν για την τόνωση των σεξουαλικών επιδόσεων και εκτός από αφροδισιακό, τη θεωρούσαν άμεσα σχετιζόμενη με τη γέννηση αγοριών από γυναίκες που την κατανάλωναν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σήμερα, ευρέως διαδεδομένη είναι η εξαιρετική της ιδιότητα να «ρίχνει» τη χοληστερίνη.

Θεραπευτικές ιδιότητες

 Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ, νιασίνη και βιταμίνη C. Η αγκινάρα είναι επίσης εξαιρετική πηγή σε μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφολο και κάλιο. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά όπως ειναι το β – καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η κουερσετίνη, η κυναρίνη, η ρουτίνη η λουτεολίνη κ.ά. τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο, την καρδιά, τη δυσλειτουργία του συκωτιού, την υψηλή χοληστερίνη και τον διαβήτη τύπου 2.

Τέλος, περιέχει πολλές φυτικές ίνες. Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.

Οι αγκινάρες προστατεύουν και αναγεννούν τα κύτταρα του ήπατος, διεγείρουν την παραγωγή της χολής και προφυλάσσουν το σώμα από τις βλαβερές τοξίνες.

Υποστηρίζουν επίσης τη λειτουργία των νεφρών.

Είναι διουρητική, τονωτική, καρδιοτονωτική, χολαγωγή. Καθαρίζει το αίμα και χρησιμοποιείται κατά των ρευματισμών, της δυσπεψίας, της πέτρας των νεφρών, του ίκτερου, των διαλειπόντων πυρετών, του τεταρταίου πυρετού, των παθήσεων του συκωτιού και των ρευματισμών. Συγχρόνως, ανακουφίζει από τους κνησμούς του δέρματος και θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Ως αφέψημα συμβάλλει στη θεραπεία της αρτηριοσκλήρυνσης, της ανεπάρκειας του συκωτιού και της οξείας και χρόνιας νεφρίτιδας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram