Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Αμύγδαλα - Το φάρμακο της φύσης γεμάτο αντιοξειδωτικά για την πρόληψη των πονοκεφάλων και της χοληστερόλης

Τα αμύγδαλα είναι ένας από τους πιο διάσημους βρώσιμους ξηρούς καρπούς στον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα νόστιμα, διατίθενται σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα μίνι μάρκετ και μπορούν εύκολα να καταναλωθούν ως σνακ.

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων ευεργετικών λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Σε αυτό το άρθρο, θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αμυγδάλων σε τακτική βάση.


Μια μερίδα αμύγδαλα (περίπου 25 τεμ. μεσαίου μεγέθους) υπολογίζεται σε 28 γραμμάρια και έχει την ακόλουθη διατροφική αξία:

  • Θερμίδες: 160
  • Υδατάνθρακες 6 γρ
  • Φυτικές ίνες: 3.5 γρ
  • Πρωτεΐνες: 6 γρ
  • Λίπη: 14 γρ
  • Μονοακόρεστα 9 γρ
  • Χοληστερίνη 0 γρ
  • Νάτριο 0 γρ
  • Κάλιο 200 mg
  • Βιταμίνη Ε: 37% της ΣΗΔ
  • Μαγγάνιο: 32% της ΣΗΔ
  • Μαγνήσιο: 20% της ΣΗΔ
  • Σίδηρος: 1,05 γρ

Τα αμύγδαλα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα αμύγδαλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες πολύτιμων αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά μας προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες και τις αυξημένες ελεύθερες ρίζες.
Το αυξημένο οξειδωτικό στρες συνδέεται με χρόνιες φλεγμονές, πρόωρη γήρανση, καρκίνο και άλλες ασθένειες.
Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στα αμύγδαλα βρίσκονται στην καφέ φλούδα του καρπού. Αν θέλετε να έχετε τις ευεργετικές επιδράσεις των αμυγδάλων, μην επιλέγετε τα λευκά με κέλυφος.
Μια κλινική μελέτη σε 60 καπνιστές διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 84 γρ. αμυγδάλων καθημερινά μείωσε τις ενδείξεις του οξειδωτικού στρες κατά 23-34% σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Το αποτέλεσμα αυτό συνάδει με μια άλλη μελέτη που διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων με ένα βασικό γεύμα μείωσε τους δείκτες οξειδωτικού στρες!

Τι προσφέρουν 14 γραμμάρια αμύγδαλα στον οργανισμό

Η κατανάλωση της σωστής ποσότητας αμυγδάλων κάθε μέρα μπορεί να εμπλουτίσει τη διατροφή ενηλίκων και παιδιών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την Alyssa Burns του Πανεπιστημίου της Φλόριντα των ΗΠΑ, τα αμύγδαλα αποτελούν καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, απαραίτητων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και μαγνησίου.

Σε μια μελέτη 14 εβδομάδων, οι επιστήμονες τάιζαν καθημερινά 29 ζευγάρια γονέων και παιδιών με αμύγδαλα. Οι περισσότεροι ενήλικες ήταν μητέρες με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη και τα παιδιά ήταν ηλικίας μεταξύ 3 και 6 ετών.

Τα παιδιά ενθαρρύνονταν να καταναλώνουν καθημερινά 14 γραμμάρια αμυγδάλου, ενώ στους γονείς δόθηκαν 14 γραμμάρια αμύγδαλα την ημέρα.

Οι ενήλικες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα τρόφιμα που κατανάλωναν και τις ποσότητες τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές μέτρησαν την ποιότητα της διατροφής τους.

Οι επιστήμονες έβγαλαν συμπεράσματα σχετικά με τη βελτίωση της διαιτητικής πρόσληψης με βάση τη βαθμολογία των συμμετεχόντων στον Δείκτη Υγιεινής Διατροφής (HEI), ένα εργαλείο που μετρά την ποιότητα της διατροφής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν οι γονείς και τα παιδιά κατανάλωναν αμύγδαλα, οι δείκτες πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων των ολόπλευρων πρωτεϊνούχων τροφών, των θαλασσινών και των λαχανικών αυξήθηκαν και καταναλώθηκαν λιγότερες κενές θερμίδες.

Για όλα τα τρόφιμα, οι υψηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν υψηλότερη διατροφική ποιότητα. Όταν γονείς και παιδιά έτρωγαν μαζί αμύγδαλα, η βαθμολογία αυξήθηκε από 53,7 σε 61,4.

Οι γονείς και τα παιδιά που έτρωγαν αμύγδαλα μαζί κατανάλωναν περισσότερη βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, σημείωσε ο Burns.


Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Research.

Τα αμύγδαλα μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη και να αυξήσουν την HDL χοληστερόλη.

Τα υψηλά επίπεδα κακής LDL χοληστερόλης στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών διαταραχών και ασθενειών.

Η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL.
Μια μελέτη 16 εβδομάδων σε 65 προ-διαβητικά άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας ποσότητας αμυγδάλων που αντιστοιχούσε στο 20% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων των ατόμων μείωσε τα επίπεδα της LDL κατά μέσο όρο 12,4 mg/dL.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση 42 γρ. αμυγδάλων βελτίωσε τη συνολική κατάσταση των λιπιδίων, μειώνοντας την LDL κατά 5,3 mg/dL, διατηρώντας παράλληλα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μείωση του επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους.

Διώχνουν τον πονοκέφαλο καλύτερα και από την ασπιρίνη;

Οι πονοκέφαλοι είναι μια κοινή κατάσταση στη σύγχρονη εποχή.

- Όλοι τους βιώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Τα αίτια μπορεί να είναι το άγχος, η κόπωση ή η σωματική υπερφόρτωση. Και οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν τους πονοκεφάλους τους με ασπιρίνη, ξεχνώντας ότι τέτοια συνθετικά προϊόντα είναι επιβλαβή για τον οργανισμό. Ευτυχώς, η φύση παρέχει λύση και σε αυτή την περίπτωση.

Η σαλικίνη, το κύριο συστατικό της ασπιρίνης που ανακουφίζει από τον πόνο, βρίσκεται στα αμύγδαλα. Επίσης, ορισμένοι πάσχοντες από ημικρανίες έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου από τους μη πάσχοντες από ημικρανίες, αλλά αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Maryland. Επειδή τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή των ημικρανιών ή στην πρόληψη μελλοντικών ημικρανιών. Το Πανεπιστήμιο του Maryland εξηγεί ότι μια μελέτη που διεξήχθη για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα του μαγνησίου στη μείωση των πονοκεφάλων ημικρανίας διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν μαγνήσιο παρουσίασαν μείωση της συχνότητας των κρίσεων ημικρανίας κατά 41,6%, σε σύγκριση με μείωση κατά 15,8% για όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα ήταν ταχύτερα και υπήρξαν λίγες παρενέργειες ή ανεπιθύμητες ενέργειες.

Δοσολογία και χορήγηση

Για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν τα αμύγδαλα ως φάρμακο για τον πονοκέφαλο, συνιστούμε μία χούφτα αμύγδαλα την ημέρα, που ισοδυναμεί με μία ασπιρίνη, ή 10-12 αμύγδαλα την ημέρα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram