Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Κουρκουμάς και τα οφέλη στις δερματικές παθήσεις

Ο κουρκουμάς είναι πηγή κουρκουμίνης, μιας πολυφαινόλης που στοχεύει σε πολλαπλά μόρια σηματοδότησης (μόρια που μεταδίδουν πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων).

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη μπορεί να παρέχουν οφέλη για την υγεία για διάφορες δερματικές διαταραχές.

Μπορεί να έχει οφέλη για δερματικές παθήσεις, όπως:

  • ακμή
  • ατοπική δερματίτιδα
  • προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής
  • κύκλοι κάτω από τα μάτια
  • ψώρα
  • ψωρίαση

Ακμή
Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση που προκαλείται από την απόφραξη των θυλάκων των τριχών με φυσικά έλαια και νεκρά κύτταρα του δέρματος- είναι πιο συχνή στους νέους στην εφηβεία και τα είκοσι, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Μελέτες με πειραματόζωα έχουν δείξει αυξημένη αντιβακτηριακή δράση μετά από θεραπεία με τζελ που περιέχουν κουρκουμίνη και λαυρικό οξύ.


Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα αναπτύσσεται συνήθως στην πρώιμη παιδική ηλικία και συνήθως εξαφανίζεται στην εφηβεία. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα μπορεί να αναπτυχθεί αργότερα στην ενήλικη ζωή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξηρό, κνησμώδες δέρμα και κόκκινο εξάνθημα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο, στα χέρια και στα πόδια.
Στις ασιατικές χώρες, η κουρκουμίνη χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του εκζέματος. Η κουρκουμίνη οδηγεί σε περιορισμό της δραστηριότητας των Τ-κυττάρων (ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων στο ανοσοποιητικό σύστημα). Μελέτες με τη χρήση κρέμας από φυτικό εκχύλισμα κουρκουμίνης έχουν δείξει ότι ανακουφίζει πολλά συμπτώματα του εκζέματος. Ωστόσο, δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου και υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάκριση μεταξύ των επιδράσεων του κουρκουμά ή των άλλων συστατικών της κρέμας. Αν και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, χρειάζονται περισσότερες κλινικές δοκιμές για να αποσαφηνιστεί η αποτελεσματικότητα του κουρκουμά στη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας.

Ψώρα

Η ψώρα είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από μικρά ακάρεα που εισχωρούν κάτω από το επιφανειακό στρώμα του δέρματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα και έντονο κνησμό. Δύο κοινές θεραπείες για την ψώρα είναι η κρέμα περμεθρίνης και το φάρμακο ιβερμεκτίνης από το στόμα. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται επίσης αιθέρια έλαια με αντιβακτηριακές ιδιότητες. Το έλαιο τεϊόδεντρου, το έλαιο γαρύφαλλου, το έλαιο neem (από ένα αειθαλές δέντρο που προέρχεται από την Ινδία) και ο κουρκουμάς έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την επιβίωση των ακάρεων, σε αντίθεση με την περμεθρίνη και την ιβερμεκτίνη.

Ψωρίαση
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση δερματική ασθένεια που προκαλεί φολιδωτές, φαγούρες στο δέρμα. Σε μελέτες σε ζώα, ένα τζελ που περιέχει 1% κουρκουμίνη βελτίωσε τη φλεγμονή που είναι παρόμοια με την ψωρίαση. Άλλες μελέτες έχουν επίσης επισημάνει τα οφέλη της κουρκουμίνης, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της ψωρίασης. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη με ποντίκια, η κουρκουμίνη μπόρεσε να επιβραδύνει την ενεργοποίηση της οδού του καλίου στα Τ κύτταρα, η οποία εμπλέκεται στην ανάπτυξη της ψωρίασης.

Κουρκουμάς: πώς να το χρησιμοποιήσετε
Ο κουρκουμάς υπάρχει πλέον σε διάφορες μορφές, με αιθέρια έλαια που μπορούν να προστεθούν σε κρέμες, τζελ, μάσκες δέρματος και σαμπουάν, μαζί με άλλα φυσικά συστατικά όπως το έλαιο καρύδας. Μπορεί επίσης να γίνει πάστα και να εφαρμοστεί σε πληγές και, φυσικά, να αναμιχθεί σε ροφήματα (είναι κοινό συστατικό σε πολλά είδη τσαγιού) και συμπληρώματα διατροφής για να βοηθήσει σε πολλές παθήσεις, από πόνο στις αρθρώσεις μέχρι πεπτικές διαταραχές. Ωστόσο, πολλά από αυτά είναι ομοιοπαθητικά (εναλλακτικής ιατρικής) προϊόντα και δεν είναι απαραίτητα εγκεκριμένα από τον FDA.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρέπει πάντοτε να επιλέγετε σκευάσματα που έχουν την έγκριση του ΕΟΦ.

Υπάρχουν επίσης πολλά τοπικά αναλγητικά (αλοιφές) που περιέχουν κουρκουμά και άλλα συστατικά όπως μενθόλη, καμφορά και σαλικυλικό μεθυλεστέρα.

Το εκχύλισμα σκόνης ρίζας κουρκουμά, μαζί με άλλα φυτικά συστατικά, περιλαμβάνεται επίσης στα συμπληρώματα διατροφής σε μορφή κάψουλας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Προτού αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τύπο συμπληρώματος διατροφής και παίρνετε επίσης συνταγογραφούμενα φάρμακα, ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν μπορεί να υπάρχουν αντενδείξεις που θα καθιστούσαν ακατάλληλη την λήψη του συμπληρώματος.

Κουρκουμάς: τι πρέπει να προσέχετε

Σε γενικές γραμμές, η κουρκουμίνη έχει λίγες παρενέργειες και θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί ορισμένα συμπτώματα σε δοκιμές σχετικά με την κουρκουμίνη και τις επιδράσεις της στην υγεία: επτά άτομα έλαβαν δόσεις μεταξύ 500 mg και 12.000 mg και μετά από τρεις ημέρες εμφανίστηκαν διάρροια, πονοκέφαλος, εξάνθημα και κίτρινα κόπρανα.

Σε μια άλλη μελέτη, ορισμένοι συμμετέχοντες έλαβαν 0,45-3,6 g κουρκουμίνης την ημέρα για 1-4 μήνες. Ανέφεραν ναυτία, διάρροια, αυξημένη αλκαλική φωσφατάση ορού (η οποία μπορεί να υποδηλώνει ηπατική βλάβη και βλάβη των οστών) και γαλακτική αφυδρογονάση (η οποία σε υψηλές συγκεντρώσεις οδηγεί σε βλάβη των ιστών).

 ©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram