Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

ΣΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

 

Ο Σαμπούκος είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος γνωστός από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Ο ζαμπούκος ή σαμπούκος πρωταγωνιστεί στο τομέα της βοτανολογίας εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Ιπποκράτης συνιστούσε τα φύλλα του για την άμεση ανακούφιση των πόνων από την ποδάγρα, την αρθρίτιδα και τις αιμορροΐδες ενώ ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι έφτιαχναν τσάι ή εκχύλισμα με τα φύλλα του για την υποχώρηση των φλεμάτων. Η επιστημονική του ονομασία είναι Sambucus nigra και στη χώρα μας τον συναντούμε με τις ονομασίες Σαμπούκος ο μαύρος, Aκταία, Ζαμπούκος, Κουφοξυλιά, Αφροξυλιά, Αφροξυλάνθη, Φροξυλιά, Φροξινάνθη, Βούζια.



Τα θεραπευτικά μέρη του φυτού είναι τα φύλλα του, τα άνθη, οι καρποί και ο φλοιός του δέντρου. Ο καρπός έχει ένα σκούρο μαύρο χρώμα και μοιάζει πολύ με τα μούρα.



Το γένος Sambucus είναι ευρέως διαδεδομένο, με διάφορα είδη να απαντώνται στην Αφρική, σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Ένα μοναδικό είδος, το Sambucus palmensis , απαντάται μόνο στις Κανάριες Νήσους.

Το φυτό αυτό έχει βαθιές ρίζες στην παράδοση. Τον 9ο αιώνα λέγεται ότι ο Καρλομάγνος διακήρυξε ότι το φυτό, ως πανάκεια, φυτεύεται ευρέως. Ο Σαμπούκος έχει μια ξεχωριστή χρήση και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την υποστήριξη υγιών και αποτελεσματικών έμφυτων ανοσολογικών αποκρίσεων, ειδικά στον τομέα της ρύθμισης της αυξημένης θερμοκρασίας του σώματος.

Τα μούρα του είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σύγχρονα φυτικά φάρμακα, και η ευρεία δημοτικότητα τους είναι ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο.

Ο Σαμπούκος είναι εφιδρωτικός, που σημαίνει ότι βοηθά στο άνοιγμα των πόρων, επιτρέπει την εφίδρωση κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο για εκείνους που δυσκολεύονται να αναπτύξουν μια αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση.


Η εφιδρωτική φύση του λουλουδιού μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την υγεία του δέρματος.

Ο μαύρος Σαμπούκος είναι γνωστός για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες όταν συνδυάζεται με άλλα φάρμακα για την καταπολέμηση ασθενειών. Περιέχει υψηλό επίπεδο βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής λειτουργικότητας, γι' αυτό συνήθως συνιστάται να τον καταναλώνετε ως τσάι όταν έχετε κρυολόγημα.

Δεδομένου ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες που τον καθιστούν το σκούρο, λαχταριστό φρούτο που είναι, συνδέεται με τη μείωση της φλεγμονής και έχει αντιικές ιδιότητες, γι' αυτό είναι αποτελεσματικό κατά της γρίπης.

Μαζί με τη βοήθεια του ανοσοποιητικού σας συστήματος, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, των πονοκεφάλων και του πόνου γενικά, καθώς φαίνεται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη του μονοξειδίου του αζώτου που βοηθά στη μείωση του οιδήματος.

Ο σαμπούκος μπορεί να παρασκευαστεί σε κρασί, μαρμελάδα, χυμό, σιρόπι ή εκχυλίσματα για συμπληρώματα. Παραδοσιακά, χρησιμοποιήθηκε για να βελτιώσει τη γεύση και το χρώμα άλλων τροφίμων και ποτών.

Οι αρχαίοι εθνοβοτανολόγοι έχουν καταγράψει τις χρήσεις του σαμπούκου και λόγω της δράσης και της διαθεσιμότητάς του θεωρήθηκε «αγροτικό φάρμακο».

Οι παραδοσιακές χρήσεις του σαμπούκου περιλαμβάνουν την ομαλοποίηση των λειτουργιών της γαστρεντερικής οδού, την υποστήριξη μιας υγιούς θερμοκρασίας σώματος και της εφίδρωσης κατά τη διάρκεια μιας οξείας ανοσοποιητικής πρόκλησης και ως υποστήριξη της ανθεκτικότητας του σώματος κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες.

Υπερισχύει σε περιεκτικότητα σε φλαβονόλες από τα μούρα blueberries, τα cranberries και τα goji berries. Περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αμινοξέα, φλαβονοειδή, καροτενοειδή και τανίνες.

Τα εκχυλίσματα σαμπούκου έχουν αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν την παραγωγή κυτταρικού μονοξειδίου του αζώτου και τα ανοσοκύτταρα όπως τα μακροφάγα.

Κρατήστε μακριά το κρυολόγημα

Η λήψη σαμπούκου τις πρώτες ημέρες της γρίπης και του κρυολογήματος φάνηκε πως βοηθάει στην ταχύτερη ανάρρωση, στη μείωση φλεγμονών του ανώτερου ανοσοποιητικού καθώς και στη μείωση των συμπτωμάτων.

Βοηθάει στην αντιμετώπιση κρυολογήματος, στη θεραπεία ιγμορίτιδας και στη μείωση συμφόρησης του αναπνευστικού συστήματος, αυξάνοντας σημαντικά την εφίδρωση του σώματος. Μπορεί να συνδυαστεί και με αντιβιοτική αγωγή.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram