Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πόμελο-Φράπα (Citrus grandis) - Το προγονικό Φρούτο με την πολύ ισχυρή θρεπτική αξία !


 
Η φράπα ή Πόμελο-φράπα (Citrus maxima ή Citrus grandis) είναι η κοινή ονομασία ενός αειθαλούς καρποφόρου δέντρου και του καρπού του, τού γένους Κίτρος που ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών. Στην πραγματικότητα είναι ένα από τα παλαιότερα εσπεριδοειδή και 


Παρακάτω θα μάθετε περισσότερα για αυτό το συναρπαστικό φρούτο.

Είναι αυτά που ονομάζονται «προγονικά φρούτα», μαζί με το μανταρίνι και το λεμόνι. Αυτά τα τρία αποτελούν το θεμέλιο σχεδόν όλων των εσπεριδοειδών στα καταστήματα σήμερα.
Για παράδειγμα: Το Πόμελο μαζί με τα μανταρίνια μας έδωσαν πορτοκάλια ενώ στη συνέχεια το Πόμελο μαζί με πορτοκάλια μας έδωσε γκρέιπφρουτ.

 

Το πόμελο ή φράπα είναι ένα φρούτο με πολλαπλές ιδιότητες, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, ενώ έχει περίπου 72 θερμίδες στα 190 γρ. φρούτου. To πόμελο ή φράπα είναι σίγουρα το μεγαλύτερο όλων των εσπεριδοειδών. 

Ανήκει στην οικογένεια Citrus grandis

Είναι σφαιρικό ή και επίμηκες με διάμετρο 15-15 εκ., έχει βάρος 700 γρ. μέχρι 2 κιλά και η εξωτερική του χοντρή κίτρινη φλούδα είναι σκληρή, η οποία ξεκολλάει εύκολα από τη σάρκα. Το πόμελο εσωτερικά έχει μια λευκή σπογγώδη ψίχα που περικλείει τη νόστιμη κιτρινορόζ σάρκα με την έντονη, δροσερή γεύση, που μερικές φορές χρειάζεται ζάχαρη για να νοστιμέψει.

Πόμελο ποικιλίες 

Υπάρχουν τρία είδη πόμελο, το λευκό, το κόκκινο και το ροζ σε 14 ποικιλίες, από τις οποίες οι πιο γνωστές είναι της Ταϊλάνδης, της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας, του Ισραήλ, της Ταϊτής καθώς και τα υβρίδια που δημιουργήθηκαν στην Καλιφόρνια. 

Λευκό πόμελο: ανήκει στην οικογένεια Citrus Grand και πρόκειται για μια ποικιλία που καλλιεργείται στο Ισραήλ. Στην πραγματικότητα είναι τεράστια και μοναδικά φρούτα, χυμώδη, με εξαιρετικά χοντρή φλούδα, γλυκιά σάρκα καθώς και μοναδικό άρωμα. Τα λευκά πόμελο συλλέγονται από τα μέσα Οκτωβρίου έως και τα μέσα Μαΐου. 

Κόκκινο πόμελο: είναι μια ποικιλία με μαλακή και λεπτότερη φλούδα, ροζ και συμπαγή σάρκα, με ελαφρώς πικρή και ξινή γεύση. Περιέχει μεγάλη ποσότητα σε βιταμίνη C, καθώς και κάλιο, προέρχεται από τη Μαλαισία και πιστεύεται επίσης ότι είναι ο πρόγονος του γκρέιπφρουτ. Το κόκκινο πόμελο ωριμάζει από το Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο. 

Ροζ πόμελο: αποτελείται από πολυάριθμους σπόρους και είναι πολύ γλυκό και ζουμερό.

Ο λόγος που τα πόμελος είναι δημοφιλή στο εξωτερικό οφείλεται στην πολύ ισχυρή θρεπτική τους αξία, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το πόμελο είναι πολύ καλή πηγή σε βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο. 

Οφέλη για την υγεία 

Ανοσοποιητικό σύστημα: 

Αν και μια μερίδα πόμελο (190 γρ.) είναι μικρότερη από ένα ολόκληρο φρούτο, λαμβάνοντας υπόψη πόσο μεγάλα είναι, μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C κατά 193%. Αυτή η σημαντική πηγή βιταμίνης C έχει χρησιμοποιηθεί για πολλές γενιές στη Νοτιοανατολική Ασία για την άμεση ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτική ουσία αυξάνοντας τη δραστικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων και μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα συστήματα οργάνων του σώματος. Επιπλέον, βοηθά στην καταπολέμηση των μολύνσεων που οδηγούν σε κρυολογήματα, βήχα, πυρετό, και πιο σοβαρά συμπτώματα ιογενών, μικροβιακών και βακτηριακών λοιμώξεων. 

Πέψη: 

Τα περισσότερα φρούτα περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, και τα πόμελος δεν αποτελούν εξαίρεση. Μια μερίδα πόμελο (σάρκα μόνο), παρέχει περίπου το 8% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες. Αυτό προάγει την υγιή πέψη και εξαλείφει προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Αρτηριακή πίεση: 

Το πόμελο είναι μια πολύ καλή πηγή καλίου, και κάθε μερίδα (190 γρ.) παρέχει περίπου 12% των ημερήσιων αναγκών. Το κάλιο είναι αγγειοδιασταλτικό, δηλαδή προκαλεί χαλάρωση των αγγείων με αποτέλεσμα να μειώνονται οι αγγειακές αντιστάσεις, η αρτηριακή πίεση και το αίμα ρέει με μεγαλύτερη ευκολία σε ολόκληρο το σώμα. Συνεπώς, μειώνει τις πιθανότητες αθηροσκλήρωσης, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Κράμπες: Το κάλιο είναι επίσης σημαντικό για την ισορροπία των υγρών στο σώμα, η οποία αποτελεί μια βασική πτυχή της μυϊκής κράμπας και της δυσκαμψίας. Έτσι, η συχνή κατανάλωση πόμελο συμβάλει στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών φαίνεται αποτρέποντας τις μυϊκές κράμπες. Υγεία των οστών: η πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί με την οστική πυκνότητα, καθώς δρα ανασταλτικά στην αποσύνθεση των οστών. Ως εκ τούτου, το πόμελο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και γενικότερα στην υγεία των οστών σε ολόκληρο το σώμα. 

Αντιγήρανση: Τα μεγάλα επίπεδα βιταμίνης C που περιέχονται στο πόμελο, δρουν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν την υποβάθμιση του δέρματος και τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης, όπως ρυτίδες, χαλάρωση του δέρματος κ.α. Η καθημερινή και συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να το αποτρέψει αυτό, καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως το πόμελο! Επιπλέον, το πόμελο περιέχει σπερμιδίνη, μια σπάνια φυσική ουσία που στην πραγματικότητα βρίσκεται στο ανθρώπινο σπέρμα, εξ ου και το όνομα, η οποία δεν επιτρέπει την εκδήλωση καρκινικών κυττάρων, ενώ επιδρά αντιγηραντικά, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες. 

Απώλεια βάρους: το πόμελο περιέχει ακετυλική τρανσφεράση καρνιτίνης (Acetyl L-Carnitine), η οποία συμβάλλει στο μεταβολισμό του λίπους, καθώς η λειτουργία της ως μεταφορέας λιπαρών οξέων από τις λιποαποθήκες στα κύτταρα, βοηθά στο ρυθμό κατά τον οποίο το σώμα εκμεταλλεύεται το λίπος για ενέργεια. Αυτό σημαίνει καλύτερη μεταβολική λειτουργία, διαχείριση του λίπους από το σώμα και σε συνδυασμό με ισορροπημένη υποθερμιδική διατροφή βοηθάει στην απώλεια βάρους.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram

το διαβάσαμε ΕΔΩ