Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα με βιταμίνη D

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού έναντι επιθέσεων από παθογόνους παράγοντες , όπως ιούς και βακτήρια.

Χαμηλή ανοσολογική άμυνα: ποια είναι τα συμπτώματα;

Το άγχος , για παράδειγμα, μειώνει τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, αποδυναμώνοντας την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, η οποία, ως εκ τούτου, είναι πιο ευάλωτη σε επίθεση από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Η γήρανση είναι μια άλλη αιτία πιθανής μείωσης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας σταδιακή αποδυνάμωση του σώματος.

Η σωματική κόπωση και η έκθεση σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες όπως το κρύο και ο υγρός καιρός αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο πτώσης της φυσιολογικής άμυνας του σώματος.

Μερικά από τα πιο συχνά σημεία και συμπτώματα ενδεικτικά μιας κατάστασης χαμηλού ανοσοποιητικού είναι η κόπωση και η δυσκολία συγκέντρωσης

Το ανοσοποιητικό σύστημα και η βιταμίνη D

Μεταξύ των ουσιών που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η βιταμίνη D , μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που ενεργοποιείται στο ήπαρ και τα νεφρά και επίσης παίζει βασικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου και στη διατήρηση φυσιολογικών οστών και δοντιών.

Σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες, η βιταμίνη D παράγεται κυρίως από το σώμα, μέσω μιας διαδικασίας βιοσύνθεσης που συμβαίνει στο δέρμα, με τη μεσολάβηση των ακτίνων UVB του ήλιου .

Η τροφή μπορεί να καλύψει το υπόλοιπο 20% των αναγκών, αλλά λίγα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνη D : το ιχθυέλαιο, ιδιαίτερα το μουρουνέλαιο, το συκώτι και τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι οι κύριες διατροφικές πηγές βιταμίνης D. Ο κρόκος αυγού, το γάλα και τα παράγωγά του περιέχουν μικρότερες ποσότητες.

Η βιταμίνη D, έχει σημαντικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, επάγοντας άμεσα αντιμικροβιακά πεπτίδια στις επιφάνειες των βλεννογόνων και ρυθμίζοντας τη λειτουργία των Τ κυττάρων. Έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και αυξημένου κινδύνου λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού.

Η βιταμίνη D ενισχύει την αντιική άμυνα έναντι άλλων ιών του αναπνευστικού, όπως ο ιός της γρίπης Α και ο ρινοϊός. Δεδομένα από μελέτες παρατήρησης υποδηλώνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D (25(OH)D) μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για σοβαρό covid-19.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.  

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


το διαβάσαμε ΕΔΩ