Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Θωράκιση του ανοσοποιητικού μέσου συστηματικής λήψης πικρών ουσιών

Στην αρχαία Ελλάδα η διαφορά μεταξύ ιάματος και δηλητηρίου ήταν λεπτή αφού ονόμαζαν και τα δύο «φάρμακον». 

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει σημαντικά οι συνήθειες μας και έχουν απομακρυνθεί οι ευεργετικές πικρές ουσίες από την διατροφή μας.

Τα πικρά φαγητά συνήθως δεν είναι ευχάριστα στην γεύση και οι περισσότεροι τα αποφεύγουν. 

Έχει καταγραφεί σε αρχαίους πολιτισμούς όπως στην αρχαία Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κίνα η χρήση πικραμύγδαλων ως φαρμάκου για την θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Δεν τα προτιμούν παραγωγοί γαστρονομικών απολαύσεων δεδομένου ότι οι γεύσεις τους μπορούν να απωθήσουν τους πελάτες τους, που κυρίως προτιμούν τα γλυκά και αλμυρά.

Εδώ να αναφέρουμε ότι τα γλυκά και αλμυρά τρόφιμα είναι μεν νόστιμα αλλά πολλές φορές οι τροφές αυτές είναι υπερβολικά λιπαρές.

Ο Ιπποκράτης τόνιζε την ισορροπία, επηρεασμένος από τον πατέρα της ελληνικής ιατρικής τον γιατρό Αλκμαίωνα. Αυτός θεωρείται η κορυφή της ελληνικής ιατρικής γιατί πρώτος αυτός ασχολήθηκε με ην ανατομία και φυσιολογία και διατύπωσε ως εξής τις αντιλήψεις του για την υγεία και την αρρώστια, που υιοθέτησε και ο Ιπποκράτης:

«Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού.
Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη
».

Οι αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη.

Οφέλη για την υγεία

Όμως τα πικρά τρόφιμα περιέχουν χημικές φυτικές ουσίες με οφέλη για την υγεία. Συνίστανται για την πρόληψη πολλών ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του ήπατος, στην καλή λειτουργία των εντέρων και των ματιών. 

Βελτιώνουν την πέψη και διεγείρουν την έκκριση των πεπτικών υγρών στο πάγκρεας.

Το ανθρώπινο σώμα έχει υποδοχείς για πικρές ενώσεις, στο στόμα, στην γλώσσα, στο στομάχι, στο συκώτι και το πάγκρεας. Αυτό συμβαίνει για προστατευτικούς λόγους, ως προειδοποίηση για τον οργανισμό, σε περίπτωση εισβολής ουσιών επικίνδυνων ή δηλητηριώδης που συνήθως έχουν πικρή γεύση.

Η διέγερση των πικρών υποδοχέων υποστηρίζει την καλή πέψη, τονώνοντας τις πεπτικές εκκρίσεις. Έτσι γίνεται καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και φυσική αποτοξίνωση του ήπατος.

Γίνεται και αναφορά για την επίδραση των πικρών τροφών ως προς την θετική επίδραση στο στρες.

Μερικά Πικρά βότανα:

Αψιθιά (Αρτεμισία), Ραδίκι, Γαϊδουράγκαθο, Κανέλα, Κολίανδρος, Εχινάκια, Πασιφλόρα
Σπαθόχορτο, Γεντιανή, Πικραλίδα, Κολλιτσίδα, Αγγελική, Χαμομήλι

Μερικά Πικρά Λαχανικά:

Αγκινάρα, Μπρόκολο, Κουνουπίδι, Λάχανο , Λαχανάκια Βρυξελλών, Ρόκα, Ραπάνι

Άλλα Πικρά Τρόφιμα

  • Φλούδες εσπεριδοειδών
  • Κράνμπερι
  • Αμύγδαλα
  • Πυρήνες Βερίκοκου
  • Κακάο
  • Μαύρη σοκολάτα
  • Πράσινο Τσάι
  • Καφές


Τα τρόφιμα με πικρή γεύση έχουν μοναδικά οφέλη για την υγεία. Τα περισσότερα οφείλονται από την μεγάλη ποικιλία πολυφαινολών που περιέχουν και δρουν ως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη.

Όλα προέρχονται από την Φύση. 

Μπορείτε να συμπεριλάβετε μερικές πικρές τροφές στην καθημερινή σας διατροφή και να δείτε τα οφέλη στην υγεία σας.

Σε περίπτωση συστηματικής λήψης των πικρών ουσιών
 

Δυναμώνει το συκώτι.
Το συκώτι θέλει πικρά για να λειτουργήσει. Η χολή που παράγεται στο συκώτι είναι πικρή. Πως λοιπόν θα έχουμε παραγωγή πρώτης ποιότητας χολής, να διαλύει τα λίπη, αν δεν τρώμε πικρά;

Τροφοδοτώντας με ζάχαρη το συκώτι δεν παράγουμε πικρή χολή.
 

Βελτιώνεται ο μεταβολισμός και με τον τρόπο αυτό μειώνεται και η χοληστερίνη.

Με τα πικρά μειώνονται και οι τιμές του σακχάρου. Ο καθένας το καταλαβαίνει. Το σάκχαρο προέρχεται από την κατάχρηση υδατανθράκων, όχι από την κατάχρηση πικρών ουσιών και η θεραπεία γίνεται με τα αντίθετα, έλεγε ο Ιπποκράτης.

με πληροφορίες από

Χρήστος Πέγιος για το ramnousia.eu


Βιβλιογραφία και πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27032752/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25350500/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446506/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23110644/