Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ασσουρέ (κοινώς Βαρβάρα): Παραδοσιακή κρέμα με σιτάρι καρύδια και σταφίδες

 

Βόμβα από βιταμίνες, υγιεινός και με τις λιγότερες θερμίδες που μπορεί να δώσει ένα γλυκό, ο Ασσουρές είναι το γλυκό που παραδοσιακά ετοίμαζαν οι μαμάδες με το ζουμί που έμενε από το βράσιμο του σιταριού, κάθε φορά που έκαναν κόλλυβα. 

Με το ζουμάκι τους ταξιδεύουμε στα λημέρια της Ανατολής, εκεί όπου ο Ασσουρές είναι λατρεία και καθημερινή, γλυκιά συνήθεια.

Υλικά

  • 2 κουπ σιτάρι / η κούπα έχει χωρητικότητα 250 ml./
  • 1 κουπ ζάχαρη
  • ½ κούπες σταφίδες
  • ½ κούπα καρύδια ψιλοκομμένα / ίσως και παραπάνω /
  • 2 κ.σ. κορν φλαουρ
  • 2 κουτ βανίλια

Εκτέλεση

Το σιτάρι ήταν πολύ καθαρό, αλλά το κοίταξα για τραυματισμένους κόκκους και μετά το έπλυνα καλά.
Το άφησα μουλιασμένο σε κρύο νερό για περίπου 30 λεπτά και μετά το μετέφερα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Αναφέρθηκε στη συσκευασία ότι στο 1 κουπ. σιτάρι συνιστάται να χρησιμοποιήσετε 4 κουτ. νερό.
Αύξησα αυτή την ποσότητα γιατί ήθελα να μείνει περισσότερο υγρό για να διαλυθεί το κορν φλαουερ.
Έριξα λοιπόν 3 λίτρα κρύο νερό στην κατσαρόλα με το σιτάρι και το άφησα να βράσει.
Μόλις συνέβη αυτό, μείωσα τη φωτιά στο 4 από 6 στη κουζίνα μου και έβρασα κάτω από ένα ελαφρώς ανοιχτό καπάκι για λίγο περισσότερο από 1,5 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει τελείως το σιτάρι.

Αφού βράσει ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, τις σταφίδες και τα καρύδια και μετά από 3-4 λεπτά περίπου το κορν φλαουερ αφού το διαλύσουμε σε 100 ml. χλιαρό νερό.
Ανακάτεψα, πρόσθεσα τη βανίλια και έβρασα μέχρι να αρχίσει εμφανώς να πήζει. Αυτό γίνεται γρήγορα και πρέπει να προσέχουμε να μην καούμε. Αφαίρεσα την κατσαρόλα από την εστία και μοίρασα σε μπολ. Μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο.
Αν κατά τύχη δεν δείτε να έχει μείνει υγρό στην κατσαρόλα, προσθέστε ζεστό νερό στο μάτι για να έχει κάτι να πήξει το κορν φλαουερ. Από αυτή την ποσότητα γέμισα 12 μπολάκια.
Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ζάχαρη, μπορείτε να το ετοιμάσετε με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη και στο σερβίρισμα να περιχύνετε με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.

το διαβάσαμε ΕΔΩ