Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Νιώθετε μόνιμα κουρασμένοι; 10 προσαρμογόνα βότανα για την αύξηση της ενέργειας και της ζωτικότητα σας

Στους ρυθμούς της εποχής μας είναι αλήθεια πως είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουμε ισορροπίες ανάμεσα στη ζωή μας και τη δουλεία μας. Ακομα πιο δυσκολο είναι να εχουμε μια ισσοροπημένη διαχείριση της ενέργειας μας καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να νιώθουμε έτσι αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν τρόποι να παραμένουμε σε ισορροπία και γεμάτοι ενέργεια. Ειναι δύσκολο αλλά με τη βοήθεια κάποιων αρχαίων προσαρμογόνων βοτάνων μπορεί να γίνει εφικτό.
Προσαρμογόνα ονομάζουμε τα βότανα που προσαρμόζουν τη δράση τους ανάλογα με τις ανάγκες μας, δηλαδή προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή και όχι κάτι άλλο. Οι αυστηρές απαιτήσεις του ορισμού «προσαρμογόνο» πληρούνται μόνο από ορισμένα βότανα που τυχαίνει να συνδυάζουν την παρουσία δραστικών ουσιών με ορισμένες ειδικές ιδιότητες και την απουσία επιβλαβών συνεπειών. Τα προσαρμογόνα ενισχύουν την ικανότητα του οργανισμού να αντισταθεί στο στρες, την κόπωση, τις ασθένειες και τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Κατ αρχάς σημαντικό είναι να σταματήσετε την καθημερινή χρήση ζάχαρης , καφέ αλλά και ενεργειακών ποτών. Μακροπρόθεσμα αυτά ευθύνονται για την έλλειψη ζωτικοτητας και ενεργειακής ανισορροπίας . Τα βότανα θα σας προσφέρουν βιώσιμη ενέργεια και ζωντάνια ενώ παράλληλα επιτρέπουν στο μυαλό σας να σκεφτεί ελεύθερα ,ήρεμα και χωρίς υπερβολική διέγερση .

Συγκεκριμένα προσαρμογόνα βότανα έχουν την ιδιότητα να ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στους στρεσογόνους παράγοντες. Όλα τα προσαρμογόνα βότανα μπορείτε να τα προμηθευθείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

Μερικά από αυτά είναι:

RHODIOLA:
Αποτελεσματική για τη βελτίωση της διάθεσης αλλά και την ανακούφιση της κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα της βασίζονται στις αλλαγές στα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμινης Είναι ένα βότανο σχετικά νέο στη Δυτική αγορά. Χρησιμοποιείτε εδώ και αιώνες στην Ασία και την Σκανδιναβία. Η Δημοτικότητα του τελευταία αυξάνεται καθώς είναι πολύ ευπροσάρμοστο και φτηνό
MACA:
Είναι ένα φυτό που βρίσκεται στις υψηλές Άνδεις του Περού και της Βολιβίας. Εκει συλλέγεται και χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο εδώ και αιώνες Η μάκα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την μείωση της κόπωσης, την ενίσχυση της ενέργειας και της αντοχής. Είναι ένα εξαιρετικό βότανο για την καθημερινή ζωή. Περιέχει 55 φυτοχημικές ουσίες που ενισχύουν τη ζωτικότητα του σώματος. Αυξάνει τη λίμπιντο και βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος. Οι επιδράσεις της μάκας οφείλονται στο μοναδικό διατροφικό προφίλ της ρίζας, η οποία παρέχει τα βέλτιστα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιούνται από το ενδοκρινικό σύστημα του σώματος.
ASHWAGANDHA (Ινδικό ginseng):
Είναι ένα από τα πιο σημαντικά και αρχαία βότανα στην ινδική ιατρική. Βοηθά στην σταθεροποίηση της διάθεσης Υποστηρίζει την βέλτιστη σωματική και συναισθηματική ευεξία. Βελτιώνει τη μνήμη και την συγκέντρωση και ελαττώνει τις επιπτώσεις του στρες στο σώμα.
SCHIZANDRA:
Είναι μια φυλλοβόλος ξυλώδες άμπελος. Το βρίσκουμε στην Βόρεια κινά αλλά και στην ανατολική Ρωσία. Τα μούρα του χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική αφού θεωρείται ένα από τα 50 θεμελιώδη της βότανα. Πιο συχνά το βρίσκουμε σε ξηρή μορφή όπου το βράζουμε και το πίνουμε ως αφέψημα. Ιατρικώς χρησιμοποιείται ως τονωτικό με αξιοσημείωτες κλινικά τεκμηριωμένες επιδράσεις στην προστασία του ήπατος. Μερικοί το ονομάζουν το μούρο των πέντε γεύσεων καθώς είναι ταυτόχρονα γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό και καυτερό!
CORDYCEPS:
Θεωρείται το ginseng των μανιταριών. Είναι γνωστό πως έχει μια ιδιαίτερη επίδραση στην αντοχή. Έρευνες έχουν δείξει πως είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων, ενισχύοντας την αερόβια απόδοση. Βοηθά στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μειώνει το στρες. Ένας πολυσακχαρίτης που απομονώνεται από το βότανο αυτό έχει υπογλυκαιμικό αποτέλεσμα και είναι επωφελής για άτομα με ινσουλινοαντίσταση.
PANAX GINSENG:
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, χρησιμοποιείται για περισσότερα από 2.000 χρόνια και πολλοί λαοί, ανάμεσά τους και οι αρχαίοι Έλληνες, το θεωρούσαν φάρμακο για όλες τις αρρώστιες. Αποτελεί και σήμερα ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα στον κόσμο και οι τονωτικές και θεραπευτικές ιδιότητές του το κατατάσσουν στα σημαντικότερα φυσικά βοηθήματα για την τόνωση του ανθρώπινου οργανισμού.
Μερικές απ τις ιδιότητες του είναι:
βελτίωση αντοχής
ανακούφιση από κούραση και εξάντληση
ανακούφιση από πονοκεφάλους
βελτίωση αμνησίας και καλύτερη νοητική διαύγεια
βελτίωση της libido
ρύθμιση πίεσης αίματος
πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη
πρόληψη σημείων γήρανσης
τόνωση ανοσοποιητικού συστήματος
μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου
HOLYBASIL (Ινδικός Βασιλικός):
Σε πολλές σύγχρονες μελέτες έχει αποδειχτεί πως είναι ισοδύναμο με αρκετά σύγχρονα παυσίπονα. Είναι επίσης γνωστό για την προστασία από την ραδιενέργεια. Στην παραδοσιακή ινδική ιατρική χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του άγχος τους πονοκεφάλους τα κρυολογήματα και τα πεμπτικα προβλήματα.
HE SHOU WU:
Τονωτικό και Αντιγηραντικό, ένα από τα πιο συνταγογραφημένα βότανα της Κινέζικης Ιατρικής.

He Shou Wu κυριολεκτικά σημαίνει «Ο μαυρομάλλης κύριος He «. Σύμφωνα με μία αρχαία ιστορία κάποιος κος He κατάφερε να αποκαταστήσει τη ζωντάνια του, τη σεξουαλική του υγεία και τη νεανική του όψη με αυτό το βότανο.Το ανακάλυψε τυχαία στα 58 του, είχε κάτασπρα μαλλιά κι άρχισαν να σκουραίνουν μέχρι που έγιναν κατάμαυρα. Παντρεύτηκε κι έκανε 8 παιδιά, έζησε μέχρι τα 93.

Συγκαταλέγεται μαζί με το μανιτάρι reishi στα ανώτερα τονωτικά βότανα της κινεζικής φαρμακολογίας.
Θεωρείται ότι προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση (ρυτίδες και γκριζάρισμα των μαλλιών) και τονώνει τις λειτουργίες των νεφρών και του ήπατος. Καθαρίζει και θρέφει το αίμα, δυναμώνει τους μυς, τους τένοντες, τα οστά και τις αρθρώσεις. Χρησιμοποείται από άνδρες και γυναίκες για τόνωση της libido και της γονιμότητας.
REISHI:
,Το Reishi ή γανόδερμα, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική για περισσότερο από 2.000 χρόνια, εξασφαλίζοντας μακροζωία, ενέργεια και αποτοξίνωση. Το Reishi, «το μανιτάρι της αθανασίας» και «ο βασιλιάς των βοτάνων» των Κινέζων, είναι ένα από τα κορυφαία προσαρμογόνα μανιτάρια. Με εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμά τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας από τις ασθένειες και το γήρας, λόγω των υψηλών επιπέδων των φυσικών ενζύμων SOD (υπεροξείδιο της δισμουτάσης). Αποτοξινώνει το συκώτι και επιδρά θετικά σε τυχόν παθήσεις του, μειώνει τις τιμές των λιπιδίων του αίματος, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, καταπολεμά το άσθμα επιδρώντας θετικά στους πνεύμονες, τονώνει το νευρικό σύστημα, τον εγκέφαλο και τη μνήμη.

Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, αδυναμία, χοληστερίνη, σάκχαρο, αρθρίτιδα, αϋπνία, ανησυχία, αλλεργίες, υπέρταση, προβλήματα του νευρικού συστήματος, κατάθλιψη, νόσος του Αλτσχάιμερ καταπολεμώνται με την τακτική κατανάλωσή του. Η υψηλή συγκέντρωση γερμανίου, πολυσακχαριτών και τριτερπενίων, ενεργών συστατικών που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δικαιολογούν τη φήμη του ως το «μανιτάρι της αθανασίας». Όπως υποδηλώνει το όνομά του, γανόδερμα (λαμπερό δέρμα), έχει ευεργετική επίδραση και στις δερματικές παθήσεις, ενώ είναι σπουδαίο μυοχαλαρωτικό. Σημαντικές είναι οι έρευνες και οι ενδείξεις για τη θετική του επίδραση στην καταπολέμηση των καρκινικών όγκων, λόγω της διέγερσης της ιντερφερόνης και της ιντερλευκίνης και της περιεκτικότητάς του σε πολυσακχαρίτες.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας στο Facebook