Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο Covid, μετά την παραδοχή σπάνιας παρενέργειας

Η AstraZeneca θα αποσύρει το εμβόλιο κατά της Covid από τις αγορές παγκοσμίως μετά την αναφορά σε δικαστικά έγγραφα μιας σπάνιας και επικίνδυνης παρενέργειας που φέρεται να συνδέεται με 80 θανάτους στη Βρετανία.

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό, το οποίο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η εταιρεία απέσυρε οικειοθελώς την «άδεια κυκλοφορίας» του, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Παρόμοιες αιτήσεις για την απόσυρση του εμβολίου θα υποβληθούν και σε άλλες χώρες που το είχαν προηγουμένως εγκρίνει, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της DailyMail.

Το εμβόλιο, το οποίο κάποτε είχε αναγγελθεί ως «θρίαμβος της βρετανικής επιστήμης», τέθηκε υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες για μια πολύ σπάνια παρενέργεια που προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Η AstraZeneca παραδέχθηκε τον Φεβρουάριο ότι το εμβόλιο μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία - το οποίο έχει συνδεθεί με περισσότερους από 80 θανάτους στη Βρετανία, καθώς και με εκατοντάδες σοβαρούς τραυματισμούς.

Περισσότερα από 50 άτομα έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και έχουν βάλει στο στόχαστρό τους την εταιρεία.
Η AstraZeneca αρνείται ότι η απόφαση απόσυρσης του εμβολίου σχετίζεται με τη δικαστική υπόθεση

Ωστόσο, η AstraZeneca αρνείται ότι η απόφαση απόσυρσης του εμβολίου σχετίζεται με τη δικαστική υπόθεση, επιμένοντας ότι το εμβόλιο αντ' αυτού αποσύρεται από τις αγορές για εμπορικούς λόγους.

Η εταιρεία ανέφερε σε δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο φέρεται να μην παρασκευάζεται και να μην προμηθεύεται πλέον, αφού αντικαταστάθηκε από επικαιροποιημένα εμβόλια που αντιμετωπίζουν νεότερες παραλλαγές.

Σε δήλωσή της στην Daily Telegraph, η εταιρεία δήλωσε: «Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι για το ρόλο που διαδραμάτισε η Vaxzevria στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης και πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας».

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram