Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το Βότανο που κρύβει το Μυστικό για την Υγεία του Εγκεφάλου μας;

 

Σας αρέσει το φασκόμηλο; 

Τόσο σε ζεστό τσάι όσο και ως καρύκευμα, αυτό το αρωματικό βότανο έχει μακρά ιστορία χρήσης στην κουζίνα και στην παραδοσιακή ιατρική. 

Κι αν σας έλεγα ότι ίσως κρύβει και μυστικά για την υγεία του εγκεφάλου μας;

Νέα επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Pharmacology, φέρνει στο προσκήνιο τις νευροπροστατευτικές ιδιότητες του φασκόμηλου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκχυλίσματα από το φυτό φαίνεται πως μπορούν να θωρακίσουν τα νευρικά μας κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες, ένα φαινόμενο που σχετίζεται με την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος Alzheimer και η νόσος Parkinson.

Πώς; 

Η μελέτη, που διεξήχθη σε εργαστηριακό περιβάλλον, έδειξε ότι τα εκχυλίσματα φασκόμηλου:Αύξησαν την κυτταρική βιωσιμότητα, δηλαδή προστάτεψαν τα νευρικά κύτταρα από τον θάνατο.

  • Βοήθησαν στην προστασία του DNA από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Διεγέρτησαν την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στην πρόληψη κυτταρικών βλαβών.
  • Ενίσχυσαν την έκφραση νευροτροφικών παραγόντων, απαραίτητων για την επιβίωση, την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των νευρικών κυττάρων.


Φυσικά, τα ευρήματα αυτά χρειάζονται περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν και να καθοριστούν οι κατάλληλες δοσολογίες και τρόποι χορήγησης.

Ωστόσο, η μελέτη ανοίγει μια ενδιαφέρουσα προοπτική για το φασκόμηλο, όχι μόνο ως γευστικό βότανο, αλλά και ως πιθανό σύμμαχο στην πρόληψη και αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Εντάξετε λοιπόν το φασκόμηλο στη διατροφή σας, σε τσάι, μαγειρευτά ή ως καρύκευμα. Ίσως η υγεία του εγκεφάλου σας να σας ευγνωμονεί!

Σημείωση:Η χρήση φασκόμηλου μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα ή να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες σε ορισμένα άτομα. Συμβουλευτείτε πάντα έναν επαγγελματία υγείας πριν εντάξετε το φασκόμηλο ή οποιοδήποτε άλλο βότανο στη ρουτίνα σας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram