Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Νέα Μελέτη Αποκαλύπτει Σημαντική Σύνδεση Μεταξύ Διατροφής και Πνευματικής Υγείας

 

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nutritional Neuroscience" τις προηγούμενες 48 ώρες, έρχεται να ρίξει φως στη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους.

Η μελέτη παρακολούθησε πάνω από 100.000 άτομα για διάστημα 10 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές κατέγραψαν τα διατροφικά μοτίβα των συμμετεχόντων και πραγματοποίησαν τακτικές αξιολογήσεις για την ψυχική τους υγεία. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή είχαν 30% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και 20% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άγχους σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σύνδεση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα αντιοξειδωτικά και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, τα επίπεδα ενέργειας και τη διάθεση, όλα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία.

Αυτή η μελέτη προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής υγείας. Ενώ η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη ή τη διαχείριση ψυχικών διαταραχών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υγιεινή διατροφή αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του παζλ όσον αφορά την ψυχική υγεία. Άλλοι παράγοντες, όπως η άσκηση, ο επαρκής ύπνος και η διαχείριση του άγχους, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Εάν ανησυχείτε για την ψυχική σας υγεία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να συζητήσετε τις ανησυχίες σας και να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram