Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ποιο τρόφιμο ελαττώνει κατά 40% το λίπος στο ήπαρ ;

Πάσχετε από λιπώδες ήπαρ; 

Σας ανησυχεί η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, όπως η κίρρωση; Μία νέα μελέτη από γερμανικούς επιστήμονες φέρνει στο προσκήνιο μία απλή, αλλά δραστική λύση: την αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης!

Σύμφωνα με την έρευνα, η υιοθέτηση μίας διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες και χαμηλής σε θερμίδες μπορεί να μειώσει το συσσωρευμένο λίπος στο ήπαρ έως και 40%. Αυτό αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, καθώς η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) αγγίζει πλέον ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, με κύριους παράγοντες κινδύνου την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Liver", πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Γερμανικού Ινστιτούτου Διατροφής Potsdam-Rehbruecke (DifE) με επικεφαλής την Δρ. Olga Ramich και τον καθηγητή Andreas Pfeiffer.

Σε αυτήν, 19 άτομα με παχυσαρκία και NAFLD ακολούθησαν για τρεις εβδομάδες είτε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, είτε δίαιτα χαμηλής σε θερμίδες και πρωτεΐνες. Στη συνέχεια, υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση, κατά την οποία ελήφθησαν δείγματα ήπατος για ανάλυση.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Η ομάδα που κατανάλωνε δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες παρουσίασε μείωση του ηπατικού λίπους κατά 40%, ενώ στην ομάδα της χαμηλής πρωτεΐνης το λίπος παρέμεινε σταθερό.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες επηρέασε ευνοϊκά τη δραστηριότητα γονιδίων που σχετίζονται με την απορρόφηση, την αποθήκευση και τη σύνθεση του λίπους στο ήπαρ.

Παρότι η μιτοχονδριακή δραστηριότητα παρέμεινε σταθερή και στις δύο ομάδες, οι επιστήμονες εντόπισαν χαμηλότερα επίπεδα στον ορό του αυξητικού παράγοντα ινοβλαστών 21 στην ομάδα υψηλής πρωτεΐνης, γεγονός που ίσως σχετίζεται με τη μείωση του ηπατικού λίπους.

Συνολικά, η μελέτη υπογραμμίζει την αξία μίας διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες ως δυνητικής θεραπείας για την NAFLD.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την επιβεβαίωση των ευρημάτων και τον καθορισμό της ιδανικής ποσότητας και ποιότητας πρωτεΐνης για την αντιμετώπιση του λιπώδους ήπατος.

Παρ' όλα αυτά, τα αποτελέσματα ανοίγουν τον δρόμο για μία νέα, ελπιδοφόρα προσέγγιση στη θεραπεία μίας νόσου που αγγίζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.

Εάν ανησυχείτε για το λιπώδες ήπαρ, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να συζητήσετε μαζί του τις διατροφικές επιλογές που ταιριάζουν στις δικές σας ανάγκες και σας βοηθούν.

Συνέχεια:

Συμβουλές για υιοθέτηση διατροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες:

  • Εντάξτε πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα: Προτιμήστε άπαχα κρέατα, ψάρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
  • Επιλέξτε ποικιλία: Μην περιορίζεστε σε μία μόνο πηγή πρωτεΐνης. Συνδυάστε διαφορετικές επιλογές για να καλύψετε τις θρεπτικές σας ανάγκες.
  • Προτιμήστε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος: Αποφύγετε το τηγάνισμα και προτιμήστε ψήσιμο, βράσιμο, αχνιστό ή μαγειρεμένα στον ατμό.
  • Συμπληρώστε με φυτικές πρωτεΐνες: Συνδυάστε κρέατα με όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως ή ξηρούς καρπούς για ένα πιο χορταστικό γεύμα.
  • Διαβάστε τις ετικέτες: Προσοχή στα κρυμμένα λιπαρά και θερμίδες. Επιλέξτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.
  • Μην παραμελείτε τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά: Φροντίστε να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών για μια ισορροπημένη διατροφή.


Προσοχή:

  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας: Η υιοθέτηση μίας νέας διατροφής, ιδιαίτερα εάν πάσχετε από υποκείμενες παθήσεις, είναι σημαντικό να γίνεται με καθοδήγηση ιατρού.
  • Προσαρμόστε την ποσότητα πρωτεΐνης: Η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, η σωματική δραστηριότητα και η υγεία σας.
  • Ακούστε το σώμα σας: Εάν αισθάνεστε αδιαθεσία ή δυσπεψία, προσαρμόστε την ποσότητα ή τον τύπο πρωτεΐνης που καταναλώνετε.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


Επιπρόσθετες πληροφορίες:Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του https://www.who.int/about:
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με υγιεινή διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του https://www.moh.gov.gr/: