Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Έντομα στο πιάτο: Μια νέα εποχή στην Ευρωπαϊκή διατροφή ;

Από το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη των εντόμων στην διατροφή των Ευρωπαίων πολιτών. Ήταν η πρώτη φορά που εγκρίθηκε η χρήση εντόμων ως τροφίμων, σηματοδοτώντας μια στροφή προς μια πιο βιώσιμη και εναλλακτική διατροφική προσέγγιση.

Στην Ελλάδα, η έγκριση ήρθε λίγο αργότερα, το 2023, με την αδειοδότηση του οικιακού γρύλου (Acheta domesticus) σε μορφή σκόνης. Σιγά σιγά, και άλλα έντομα αναμένεται να λάβουν το "πράσινο φως", ανοίγοντας την πόρτα για μια πληθώρα νέων γευστικών εμπειριών.

Ποια έντομα μπορούμε να βρούμε;

  • Προς το παρόν, η λίστα με τα εγκεκριμένα έντομα στην ΕΕ είναι μικρή, αλλά σταδιακά διευρύνεται. Συναντάμε:Αλευροσκώληκες (Tenebrio molitor): Πλούσιοι σε πρωτεΐνη, σίδηρο και βιταμίνη Β12, οι αλευροσκώληκες μπορούν να καταναλωθούν αποξηραμένοι, σε σκόνη ή και ψητοί.
  • Οικιακός γρύλος (Acheta domesticus): Σε μορφή σκόνης, ο γρύλος προσδίδει μια ιδιαίτερη γεύση σε smoothies, μπάρες δημητριακών, αλλά και σε ζυμαρικά.
  • Κίτρινη ακρίδα (Locusta migratoria): Η ακρίδα, πλούσια σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, μπορεί να καταναλωθεί ψητή, τηγανητή ή και σε σούπες.


Πού μπορούμε να τα βρούμε;


Σιγά σιγά αρχίζουν να εμφανίζονται στην ελληνική αγορά προϊόντα που περιέχουν έντομα, κυρίως σε μορφή σκόνης. 

Μερικά παραδείγματα:

  • Μπάρες δημητριακών: Υπάρχουν διάφορες μάρκες που προσφέρουν μπάρες με πρωτεΐνη από έντομα, συνδυασμένες με ξηρούς καρπούς, φρούτα και άλλα υλικά.
  • Σκόνη πρωτεΐνης: Η σκόνη πρωτεΐνης από έντομα μπορεί να προστεθεί σε smoothies, γιαούρτι ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί για το ψήσιμο.
  • Ζυμαρικά: Μπορείτε να βρείτε ζυμαρικά εμπλουτισμένα με σκόνη από έντομα, προσφέροντας μια πιο υγιεινή και θρεπτική εναλλακτική.
  • Σνακ: Υπάρχουν διάφορα είδη σνακ, όπως τσιπς και crackers, που φτιάχνονται με αλεύρι από έντομα.
  • Ενώ η ένταξη των εντόμων στην διατροφή μας είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, σιγά σιγά γίνονται διαθέσιμα σε διάφορα σημεία:Εξειδικευμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής: Σε αυτά τα καταστήματα, μπορείτε να βρείτε έντομα σε διάφορες μορφές, όπως αποξηραμένα, σε σκόνη ή και κατεψυγμένα.
  • Online αγορές: Η αγορά εντόμων μέσω διαδικτύου γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα επιλογών και ευκολία στην παράδοση.
  • Εστιατόρια: Μερικά πρωτοποριακά εστιατόρια έχουν ήδη εντάξει πιάτα με έντομα στα μενού τους, προσφέροντας μια γαστρονομική εμπειρία που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η κατανάλωση εντόμων φέρνει μαζί της μια σειρά από πλεονεκτήματα:Υψηλή διατροφική αξία: Τα έντομα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, καθιστώντας τα μια θρεπτική εναλλακτική λύση.
Βιώσιμη επιλογή: Η εκτροφή εντόμων έχει μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σε σχέση με την παραγωγή παραδοσιακών ζωικών πρωτεϊνών.
Νέα γευστική εμπειρία: Τα έντομα προσφέρουν μια ξεχωριστή γεύση και υφή, προσθέτοντας ποικιλία στο διατροφικό μας σχήμα.

Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα που αξίζει να λάβουμε υπόψη:Αλλεργίες: Ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στα έντομα, γι' αυτό η προσοχή

Ποιες αντιδράσεις υπάρχουν;


Η ένταξη των εντόμων στην διατροφή μας προκαλεί ανάμεικτες αντιδράσεις. Κάποιοι αγκαλιάζουν με ενθουσιασμό την καινοτομία, βλέποντας στα έντομα μια βιώσιμη και θρεπτική εναλλακτική. Άλλοι, όμως, διστάζουν, ίσως λόγω άσχημων εμπειριών με έντομα στο παρελθόν ή λόγω αηδίας προς την ιδέα της κατανάλωσής τους.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον;

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθεί η κατανάλωση εντόμων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Η αποδοχή τους από το ευρύ κοινό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, η πώληση, η προσιτή τιμή και η γευστική εμπειρία.

Πάντως, η στροφή προς μια πιο βιώσιμη διατροφή φέρνει στο προσκήνιο εναλλακτικές λύσεις, όπως τα έντομα. Η ένταξή τους στο διατροφικό μας σχήμα ίσως φαντάζει παράξενη σε κάποιους, αλλά αποτελεί μια ρεαλιστική πρόταση για το μέλλον.

Συμβουλές για την δοκιμή εντόμων:
Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες: Δοκιμάστε αρχικά ένα ή δύο έντομα για να δείτε πώς αντιδρά ο οργανισμός σας.
Επιλέξτε μια μορφή που σας ταιριάζει: Τα έντομα διατίθενται σε διάφορες μορφές, όπως αποξηραμένα, σε σκόνη ή και κατεψυγμένα.
Συνδυάστε τα με γνώριμες γεύσεις: Ξεκινήστε προσθέτοντας έντομα σε σκόνη σε smoothies, μπάρες δημητριακών ή και ζυμαρικά.
Μην φοβάστε να πειραματιστείτε: Υπάρχουν πολλές συνταγές με έντομα διαθέσιμες online, προσφέροντας μια πληθώρα γευστικών επιλογών.

Πηγές:https://www.euronews.com/green/2023/02/02/fact-check-is-the-eu-really-going-to-force-us-to-eat-insects-without-our-knowledge
https://www.efsa.europa.eu/en/news/edible-insects-science-novel-food-evaluations
https://www.efet.gr/index.php/en/homeen/european-international-institutions/efsa