Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Νέα εξέταση αίματος ανιχνεύει τρεις τύπους καρκίνου μέσα σε λίγα λεπτά

Οι ερευνητές ανέπτυξαν τη νέα εξέταση με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Επιστήμονες στην Κίνα ανέπτυξαν μια εξέταση με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης που ανιχνεύει τρεις τύπους καρκίνου σε μία μόνο σταγόνα αίματος. Σε προκαταρκτικά πειράματα, οι ερευνητές δοκίμασαν την εξέταση σε υγιή άτομα και σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου ή του παχέος εντέρου. 

Η εξέταση κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να εντοπίσει τους ασθενείς με ποσοστά επιτυχίας 82% έως 100%.

Το νέο εργαλείο χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση– έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης- για την ανάλυση παραπροϊόντων του μεταβολισμού (μεταβολιτών) σε δείγματα αίματος. Αυτοί οι μεταβολίτες – που βρίσκονται στο υγρό τμήμα του αίματος, τον ορό- δρουν ως βιοδείκτες οι οποίοι μπορούν ενδεχομένως να επισημάνουν την παρουσία καρκίνου. Ο έλεγχος για αυτούς τους βιοδείκτες αίματος έχει προταθεί ως ένας πιθανός τρόπος για τη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια της νόσου, όταν τα ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλότερα και οι ασθενείς μπορεί να μην έχουν ενδεικτικά συμπτώματα. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τους πιο θανατηφόρους καρκίνους στον κόσμο, οι καρκίνοι του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και του στομάχου δεν έχουν επί του παρόντος αυτόνομες εξετάσεις αίματος που να είναι αρκετά ακριβείς. Έτσι, οι γιατροί συνήθως βασίζονται σε απεικονιστικές ή χειρουργικές διαδικασίες για την ανίχνευση καρκινικού ιστού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα εξέταση απαιτεί λιγότερο από 0,05 χιλιοστόλιτρα αίματος για τη διάγνωση αυτών των τύπων καρκίνου. Σε σύγκριση με το υγρό αίμα, ο αποξηραμένος ορός μπορεί να «συλλεχθεί, να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί με πολύ χαμηλότερο κόστος και με πιο απλό εξοπλισμό», δήλωσε στο Live Science Δρ. Chaoyuan Kuang, επίκουρος καθηγητής στο Albert Einstein College of Medicine και ογκολόγος στο Montefiore Health System, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.


Μια νέα εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει τρεις τύπους καρκίνου μέσα σε λίγα λεπτά βρίσκεται στα σκαριά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Η εξέταση, η οποία ονομάζεται CancerSEEK, ανίχνευσε με επιτυχία καρκίνο των ωοθηκών, του ήπατος και του παγκρέατος σε ασθενείς με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο με υψηλή ακρίβεια. Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο, όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Η CancerSEEK λειτουργεί αναζητώντας στο αίμα κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα (CTC), τα οποία είναι κύτταρα που έχουν αποσπαστεί από έναν όγκο και ταξιδεύουν στην κυκλοφορία του αίματος. Η εξέταση αναζητά επίσης γενετικές μεταλλάξεις στα CTC που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Η CancerSEEK είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό νέο εργαλείο για την ανίχνευση του καρκίνου. Η εξέταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο ατόμων υψηλού κινδύνου για καρκίνο, καθώς και για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης των ασθενών στη θεραπεία.

Η ανάπτυξη της CancerSEEK είναι μια σημαντική πρόοδος στην έρευνα του καρκίνου. Εάν η εξέταση αποδειχθεί επιτυχημένη σε μελλοντικές μελέτες, θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές.

Εδώ είναι μερικά πρόσθετα στοιχεία για την CancerSEEK:Η εξέταση αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Johns Hopkins University School of Medicine.
Η εξέταση έχει λάβει χρηματοδότηση από το National Cancer Institute.
Η CancerSEEK είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν να την καταστήσουν διαθέσιμη στους ασθενείς μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο επισήμανε ότι θα χρειαστούν κάποια χρόνια μέχρι να δοκιμαστεί πλήρως η εξέταση και να ενσωματωθεί στα διαγνωστικά εργαλεία των γιατρών. Πάντως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι εάν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, η εξέτασή τους θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά. Με βάση τη μοντελοποίηση που πραγματοποίησαν, διαπίστωσαν πως το νέο εργαλείο θα μπορούσε να μειώσει το εκτιμώμενο ποσοστό των αδιάγνωστων περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου, κατά περίπου 20% έως 50% εάν χρησιμοποιούνταν για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου σε μεγάλα τμήματα πληθυσμών στην αγροτική Κίνα.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram


Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Sustainability.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering, Live Science